Nicole Kidman nevéhez fűződhet a filmtörténelem egyik legnagyobb buktája

A jó nevű író Pulitzer-díjas regényének nagy sztárokkal megvalósított adaptációja, Az Aranypinty nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket – és akkor még finoman fogalmaztunk.

A filmet múlt pénteken mutatták be az amerikai mozikban: széles körben terjesztették, hiszen országszerte 2542 vásznon nyitott, viszont csak csalódást keltő 2,6 millió dolláros jegybevételt ért el premierje első hétvégéjén – ami minden idők hatodik legrosszabb eredményének számít a 2500-nál több vásznon nyitó filmek között.

Pedig Az Aranypinty eredetileg a neves amerikai írónő, A titkos történettel befutott Donna Tartt Pulitzer-díjas regénye, amelynek John Crowley (Brooklyn) által rendezett adaptációjában olyan színészek szerepelnek, mint Ansel Elgort (Csillagainkban a hiba, Nyomd, Bébi, nyomd!), Nicole Kidman, Jeffrey Wright (James Bond filmek, Westworld), Sarah Paulson (Amerikai Horror Story), Luke Wilson (Doktor Szöszi, Tenenbaum, a háziátok) vagy a Stranger Thingsből ismert gyereksztár, Finn Wolfhard.

Összehasonlításképp: egy másik, múlt pénteken nyitott film, A Wall Street pillangói Jennifer Lopezzel a főszerepben, igaz, több vásznon (3250-en), de 33,2 millió dolláros jegybevételre tett szert az elmúlt hétvégén. A magyar mozikba szeptember 19-én érkező Az Aranypinty kiábrándító eredményét egyébként az is súlyosbítja, hogy 40 millió dolláros költségvetésből készült.

„Úgy gondolom, a közönséget nem érdekelte ez az irodalmi alkotás a vásznon.

Sok dolog volt, ami nem működött, de szerintem a legnagyobb probléma a piaccal volt.

Egyre nagyobb a különbség a kínálat és az igények között” – magyarázta a siralmas szereplést Az Aranypintyet gyártó Warner Bros. stúdió hazai forgalmazási vezetője, Jeff Goldstein. Mivel művészfilmről van szó, ezenkívül szerintünk az is szerepet játszhatott a dologban, hogy a szeptember 8-án a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon is bemutatkozott alkotás nagyon rossz kritikákat kapott: talán a legrosszabbakat az idei eseményen.


(via Independent, IndieWire)