Ő is pankrátorból lett színész - Dave Bautista portré

Dwayne "A szikla" Johnson és John Cena mellett van egy másik pankrátorból lett színészünk, a filippínó származású Dave Bautista, aki már birkózóként is nagy név volt, most pedig két filmje is kijön, az Übergáz és a Szupercella 3.

David Michael Bautista Jr. 1969. január 18-án született a nemzeti katonai temetőjéről híres Arlingtonban, Virginiában. Bautista apja, David Michael Bautista, filippínó származású fodrász, édesanyja, Donna Raye Mullins jórészt görög. Hősünk felnőtten mind a Fülöp-szigetek, mind Görögország zászlaját magára tetováltatta. Batista szegény családból származott, nehéz élete volt. Már 13 évesen autókat lopott, később rendszeresen kidobóként dolgozott, mígnem letartóztatták egy olyan küzdelem után, ahol két embert vert meg úgy, hogy azok kórházba kerültek. Ezután bíróság elé került, és felfüggesztett büntetést kapott. Dolgozott még strandőrként is. Sokszor álmodott róla, hogy híres testépítő lesz, de mint tudjuk, más utat választott, a vegyes harcművészetet és a pankrációt.

Karrierjét a WCW Power Plantnél kezdte, onnan a WWF-be ment, majd a WXW-ben birkózott Kahn néven. 2000-2002-ig az OVW-ben szerepelt Leviathan művésznéven, majd 2002. május 9-én debütált a WWE Smackdownban Deacon Batistaként vagy egyszerűen Batista néven. 2003 és 2004-ben az Evolution nevű csapatban szerepelt Triple H, Randy Orton és Ric Flair oldalán. 2005-ben már egyedül folytatta a WWE-t, megnyerte a Royal Rumble-t, a „szakma” legnagyobb megmérettetését, majd egy meccsen lesérült, hosszú kihagyás következett, megműtötték vállát. 2006. január 6-án tért vissza, és újra nehézsúlyú világbajnok lett, és ezt a címet rekordhosszúságig, 282 napig tartotta is, de arrafelé gyakorlatilag követhetetlen, hogy ki éppen kivel van, mit csinál, és mit nyer meg. 2010 májusában kilépett a WWE-ből, bár továbbra is voltak gálafellépései hol itt, hol az MMA-ben, ahol kicsit trénerkedett is.

Igazán komolyan 2009-ben kezdett el színészkedni, igaz, ezt megelőzte egy 2006-os Smallville epizód, amelyben egy földönkívülit alakított. 2010-ben láthattuk A bosszú városában és a Chuck egy részében, egy évre rá pedig a House of the Rising Sun akciófilmben kapott főszerepet, de ennek nem volt különösebb visszhangja. 2012-ben szerepelt A Skorpiókirály 3. - Harc a megváltásértban, majd egy tényleg komoly szerep jött A vasöklű férfiben egy fémtestű, (majdnem) legyőzhetetlen gonosztevő volt. 2013-ban a Riddickben játszott Vin Diesel oldalán, majd 2014-ben jött a világhír A galaxis őrzőivel és Drax, a pusztító szerepével, a következő évben pedig 007 Spectre - A Fantom visszatérben volt brutális verőember, és hasonló karaktert kapott Jeffrey Dean Morgan oldalán A 657-es járatban. Egy évre rá a Kickboxer remake-jében, a Kickboxer: Vengeance-ben a kultikus rosszfiút, Tong Pót alakította, de ez a film furcsa módon nem lett különösebben népszerű, majd jött A galaxis őrzői vol. 2.

Akadtak viszont kevésbé sikerült darabok is, mint a Marauders (2016) című akciófilm, a Bushwick (2017), amiben az amerikai hadsereg valamiért lecsap New Yorkra, ő pedig egy veterán, aki harcol ellenük, a borzalmas Szupercella 2: Hades (2018) Sylvester Stallonénak dolgozott, a Végeredmény (2018) című politikai thrillerben pedig Pierce Brosnan oldalán játszott, 2019-ben pedig nagyon sűrű éve van, jó és rossz filmekkel egyaránt. A Bosszúállók: Végjátékban (2019) újra Drax volt, bár csak kevés játékidővel, a My Spy rendőrvígjáték, de hozzánk nem jut el, nem úgy, mint a nagyon kellemes meglepetés Übergáz, amiben szintén kigyúrt zsaru, aki kénytelen az Über sofőrjével akcióba indulni, ő maga ugyanis rosszul lát. A Szupercella 3: Az ördögveremben megint jófiú és megint Stallonéval játszik, és ez most kicsit jobb, mint a második rész, ráadásul egy jó bunyót is jegyezhet benne.

És mit tartogat a jövő? Denis Villeneuve régóta várt Dűne adaptációját, amiben negatív karakter lesz, majd 2021-ben érkezik A Galaxis őrzői 3., amiért ő maga is oly sokat harcolt, és előkészületben van a D.J. Caruso rendezte The Killer's Game, amiben visszavonult bérgyilkos lesz, és Zack Snyder horrorja, az Army of the Dead, amire sajnos még elég sokat kell várni, ráadásul a filmet a Netflix gyártja le, így nem a moziban fogjuk megnézni. A volt pankrátornak színes a magánélete, már három feleséget fogyasztott el, akiktől három gyereke van, és mivel elsőre korán házasodott, 50 éves korára már nagypapa első lánya révén. És senki ki nem találná, mi a hobbija: fém uzsidobozokat gyűjt, ami egyébként Amerikában nem ritka dolog, a legértékesebb zsákmánya egy 1967 Green Hornet uzsonnás doboz, amin maga Bruce Lee szerepel. Hát nem őrület?