Oscar: ezért nem vezették ki a teremből Will Smitht a pofon után

Több részletet is nyilvánosságra hozott a gálát szervező Akadémia az incidens után.

Miután a felesége, Jada Pinkett Smith kárára viccelődő Chris Rockot a sztár egy hatalmas pofonnal jutalmazta, a fél világ kiakadt az erőszakos cselekményen – adódik hát a kérdés, hogy miért nem vezették ki a színészt a gáláról. Az Uproxx utánajárt a dolgoknak, és arra jutottak, hogy a legfőbb indok, hogy ilyesmire még nem volt példa soha korábban a nonprofit szervezet történetében, így hivatalos szabályozás sincs rá.


S miközben a szervezők a lehetséges szcenáriókat latolgatták, már a színpadra is szólították Smitht, aki a legjobb színész kategória díjának nyertese lett, szóval ezen a ponton már nem lehetett közbelépni. A sztár korábbi agressziója, majd a köszönőbeszédét is átható zavaros viselkedése innentől kezdve rányomta a bélyegét az egész estre, de ekkor már nem lehetett mit tenni.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy az Akadémia nem tesz semmit az ügyben. Az eset óta a következő dolgok derültek ki:

  • Habár Smith Oscar-díját nem fogják visszavenni (ez is felmerült ugyanis egyesekben), vizsgálatot indítottak az ügyben, amelynek kapcsán a szokásos gálaösszegző tanácskozást a megszokottnál korábbra, már szerdára összehívták, és természetesen ez lesz a fő téma.
  • A vizsgálat akár azzal is zárulhat, hogy kizárják a színészt a testületből. Jobb esetben csak egy időre felfüggesztik az akadémiai tagságát, még jobb esetben pedig fegyelmit kap.
  • Nem mintha ez elfogadható indok lenne, de felvetődött, hogy hogyan maradhatott benne egyáltalán Chris Rock bántó poénja a beszédében, hiszen a gálán minden egyes elhangzó mondatot előre egyeztetnek és leokéznak. Nos, a szóban forgó G.I. Jane-es vicc rögtönzés volt, nem szerepelt előzetesen Rock monológjában.
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Will Smith (@willsmith) által megosztott bejegyzés


Időközben Will Smith – aki az események után, a helyszínen kizárólag az Akadémiától és a többi jelölttől kért bocsánatot cselekedetéért – az Instagramon Rockot is megkövette. „Az erőszak minden formája mérgező és romboló. A tegnap éjjel az Oscar-gálán tanúsított viselkedésem ezért elfogadhatatlan és megbocsáthatatlan. (…)

Szeretnék nyilvánosan bocsánatot kérni tőled, Chris.

Túlléptem egy határt, és rosszul tettem” – írja a sztár a közösségi oldalon.


(via The Hollywood Reporter, Uproxx)