Réz András elmondta, mitől volt boldog 2016-ban

Réz Andrást a KULT50 Magazin kérdezte meg a mai magyar filmről, illetve az elmúlt egy-két év benyomásairól. Örömmel jelentjük: Réz András számára paradicsomian jó volt az utóbbi időszak.

A neves filmesztéta azt is kifejtette, hogy miért élvezte annyira a magyar filmes világban végbemenő változásokat. Merthogy változások vannak, az biztos. És ami a legjobb, hogy jó irányba!

 

 

Réz András nagyon örül az új filmes nemzedéknek: míg korábban nagyon nagy volt az erőlködés, és mindenki azon gondolkodott, hogy hogyan lehetne minél nagyobbat mondani, addig mostanra ez az erőlködés a háttérbe szorult, és sikerült a filmeseknek lazábban venniük magukat és a filmeket. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy sokkal lazább, könnyedebb filmek születnek sokkal jobb részletmegoldásokkal.


Réz András kiemelte a javuló filmzene-tendenciákat is, és arról is beszélt, hogy a mai filmek berendezései, a kellékek, a ruhák sokkal jobbak, mint pár évvel ezelőtt. Könnyedebb, rafináltabb filmvilág született. A filmesztéta szerint a magyar filmesek végre kezdenek leválni arról, hogy „majd a művészfilmesek megmutatják a világnak...”, ami általában csak valami izzadságszagú végterméket eredményezett. Mostanában már nem különülnek el annyira művészfilmek és a közönségfilmek, nem lehet megmondani, hogy hol van a művészfilm határa. Ez pedig nekünk, mozinézőknek, igazán pozitív tendencia, csak így tovább!

 

 

A KULT50 a jelen magyar kultúra lenyomata. A Fidelio gondozásában megjelent kiadványban összegyűjtötték a közelmúlt kiemelkedő művészi teljesítményeit a klasszikus zene, a színház, a tánc, az irodalom, a film, a jazz, world és folkzene, valamint a képzőművészet területéről. A válogatást hét olyan személyiség végezte, akik a kultúra egy-egy szegmensét kimagaslóan jól ismerik, emellett látják és érzik azt is, mi történik más területeken.

A héttagú zsűriben foglalt helyet Réz András is. A KULT50-et keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg online, ide kattintva!