Samuel L. Jackson nekiment a fekete brit színészeknek

Az amerikai színész a külföldi sajtóban már hatalmas kritikai sikereket elérő Tűnj el! című horrorfilm kapcsán osztotta ki a brit tesókat.

Samuel L. Jackson jelenleg a Kong: Koponya-sziget című film promotálásával haknizza körbe a sajtót. Nyilatkozatában azokat a fekete brit színészeket illetve castingjukat kritizálta, akik amerikai filmekben alakítanak afro-amerikai karaktereket anélkül, hogy tisztában lennének az országra jellemző faji viszonyokkal - írta meg az Independent.

Egy New York-i rádióban a színész nyíltan beszélt a Tűnj el! című horrorról: a filmben a brit Daniel Kaluuya alakít egy afro-amerikai férfit, aki kapcsolatba kerül egy fehér amerikai családdal.

„Szerintem a Tűnj el! nagyszerű, és az emberek szeretik. De… ismerem a fiatal tesót, aki a filmben szerepel, és ő brit... Szóval, rengeteg fekete brit színész játszik ezekben a filmekben. Kíváncsi lettem volna, hogy milyen lett volna ez a film egy olyan amerikai testvérrel, aki igazán érzi ezt.”

"Daniel egy olyan országban nőtt fel, ahol már vagy száz éve randiznak feketék fehérekkel… Hogyan játszotta volna el ugyanezt a karaktert egy amerikai testvér? Biztos vagyok benne, hogy a rendező segített neki ebben, és bizonyos dolgok univerzálisak, de nem minden.”

Samuel L. Jackson szerint a jelenségnek pénzügyi okai is vannak:

"A brit színészek olcsóbbak nálunk, ez egy dolog. Nem kerülnek olyan sokba. És a castingosok és rendezők azt hiszik, hogy ők magasabban képzettek, mivel klasszikus színjátszást tanultak."

John Boyegát, a Star Wars: Az ébredő Erő sztárját felbosszantotta Jackson nyilatkozata, és Twitter-üzenetben reagált:

"Fekete britek vs. Afro-amerikaiak. Egy elcseszett konfliktus, amire nincs időnk. Számos fekete brit színészt válogatnak faji viszonyokról szóló hollywoodi filmekbe: pl. David Oyelowo volt Martin Luther King a Selmában, vagy említhetnénk Chiwetel Ejiofort az Oscar-nyertes 12 év rabszolgaságból."