Tarantino iszonyú nagy pokróc volt az újságírókkal a sajtótájékoztatón

A rendező tőmondatokban és unott-undok arccal felelt az újságírók kérdéseire.

Kedd este mutatták be Cannes-ban az oly régóta vár új Tarantino filmet, a Volt egyszer egy Hollywoodot. A filmet ovációval és tapssal fogadta a közönség, és a film után az újságírók is kérdezhettek az alkotóktól: Quentin Tarantino rendezőtől, és a film főszereplőitől, Brad Pitt-től, Leonardo DiCapriótól, Margot Robbie-tól és a producerektől.

 

Fotó: John Phillips/Getty Images

 

A sajtótájékoztatón Tarantino láthatóan nem volt jó kedvében: egy újságírónő azt kérdezte meg tőle, hogy miért van olyan kevés szövege a rendkívül tehetséges Margot Robbie-nak, aki egyébként Roman Polanski feleségét, Sharon Tate-et alakítja a filmben. Tate-et Charles Manson bandája gyilkolta meg 1969-ben, ekkor játszódik a film is. Tarantino erre a kérdésre egy rövid, de velős mondattal felelt, meglehetősen undok arckifejezéssel:


Visszautasítom a feltételezést.”


És ennyi. Margot Robbie azonban magához ragadta a szót, és arról beszélt, hogy a filmben Tate megölésének pillanata az ártatlanság elvesztését jelenti, valamint hogy beszéd nélkül is meg tudta mutatni a karakter szépségét és ragyogását.


Egy másik újságíró arról kérdezte a rendezőt, hogy volt-e kétsége afelől, hogy szerepeltesse-e a tragikus sorsú színésznőt, vagyis valós személyeket ábrázoljon a filmjében, mire Tarantino egy „Nem”-mel felelt. A rendező a nők elleni erőszakról és annak ábrázolásáról sem akart beszélgetni az újságírókkal, mondván, spoilerezné a filmet. Arról viszont már szívesebben beszélt, hogy mennyire szereti Roman Polanski filmjeit, különösen a Rosemary gyermeke című horrorfilmet.

 

Tarantinónak már volt egy-két szerencsétlen megnyilatkozása a nőkről, a nők elleni erőszakról és a Polanski-ügyről is: 2017-ben a Harvey Weinstein-botrány kirobbanásakor nyilvánvalóvá vált, hogy a több rendbeli nemi erőszakkal és kényszerítéssel vádolt producer piszkos ügyeiről igenis tudott Tarantino, és egy 2003-as rádióinterjúban még Polanskit is megvédte. Azt a Polanskit, aki az akkor 13 éves Samantha Geimert erőszakolta meg 1977-ben. A rendező szerint az 1977-es aktus nem volt nemi erőszak, mivel mindkét fél beleegyezésével történt. Samantha Geimer az interjú előkerülésekor azt nyilatkozta, hogy ő volt ott, igenis nemi erőszak történt, Tarantino pedig ne csináljon magából még nagyobb seggfejet azzal, hogy továbbra is ugyanazt mondja, amit 15 éve. Tarantino később bocsánatot kért, és elismerte, hogy tévedett.

 

via The Guardian, NME