Te elhiszed, hogy Dennis Quaid már 70 éves?

Mi elég nehezen – pedig április 9-én betöltötte. Hogy a megrázkódtatást kiheverjük, össze is szedtünk róla 14 érdekességet: 7 szakmait és 7 magánéletit.

1. 21 évesen érkezett Hollywoodba szerencsét próbálni: de nemcsak színészettel, hanem zenéléssel is próbálkozott – aminek később sem fordított hátat, hiszen Dennis Quaid and the Sharks nevű együttese a mai napig aktív. A rajongók megfigyelték, hogy

a sztár a legtöbbször mezítláb lép színpadra.

Amikor ennek okáról faggatták, azt mondta, hogy azért, hogy minél kényelmesebben érezze magát, mintha csak a saját nappalijában játszana.

2. Dennis Quaid nemcsak előadóként, hanem zeneszerzőként is aktív. Ennek jegyében három filmjéhez is ő írt kísérőzenét: az Amikor Georgiában kihunytak a fények, a Balegyenes és a Könnyed élet címűekhez.

3. A sztár elég nehezen futott be Hollywoodban. Habár 1975-től kezdődően több filmben is játszott, a nyolcvanas évek elején olyan nehezen talált munkát, hogy több szöveges szerep után statisztaszerepet kellett vállalnia a Bill Murray nevével fémjelzett, 1981-es Bombázók a seregnek című vígjátékban. Végül az 1983-as Az igazak hozta meg számára a nagy áttörést.


4. Quaid a mozifilmek mellett tévézéssel is próbálkozott: megpróbált bekerülni például a Hazárd megye lordjai című 1979-ben indult sorozatba. Részt is vett a Luke Duke megformálására kiírt meghallgatáson, de végül nem ő, hanem Tom Wopat kapta a szerepet.

5. Több szerepre pedig a színész mondott nemet. Felkérték például, hogy szerepeljen a Halloween – A rémület éjszakájában (Bob szerepét szánták neki), mivel akkori barátnője (későbbi felesége), P.J. Soles is játszott a filmben. Quaid viszont egy másik projekt miatt nemet kellett, hogy mondjon.

Egy pár évtizedet ugorva ez időben benne lehetett volna ezenkívül a Batman: kezdődik!-ben is, de végül nem vállalta el Thomas Wayne (Bruce Wayne apja) szerepét.

6. A sztár kedvenc rendezője David Lean, aki olyan filmeket jegyzett, mint az Arábiai Lawrence, a Doktor Zsivágó vagy a Híd a Kwai folyón. Emiatt Quaid nagyon örült, amikor kiderült, hogy ő játszhatja a címszerepet a direktor Nostromo című Joseph Conrad-adaptációjában. Lean 1991. április 16-án bekövetkezett halála miatt viszont sajnos a produkcióból nem lett semmi.

Forrás: Frazer Harrison / Getty Images


7. Pályája során a sztár egy hajszállal úszta csak meg az Arany Málna-jelölést: állítólag komoly esélyes volt a legrosszabb színész kategóriában mind Alamo – A 13 napos ostrom, mind Holnapután című filmjével – végül azonban mindkétszer megmenekült a megaláztatástól. Ehhez hasonlóan azonban sajnos Oscar-közelbe is csak úgy került, hogy szerepelt néhány Oscar-díjas filmben (például a Start két kerékenben, Az igazakban vagy a Trafficben);

ő maga sajnos még sosem érdemelt jelölést.


1. A kilencvenes évek közepén a sztár anorexiával küzdött. Amikor ugyanis eljátszotta Doc Holliday szerepét az 1994-es Wyatt Earpben, több mint 18 kilótól szabadult meg, hogy minél hitelesebben formálhassa meg a tuberkolózisban szenvedett történelmi figurát (a rendezőnek egyébként elég lett volna, ha a színész 4–5 kilót dob le, senki sem kérte tőle, hogy ilyen maximalista legyen).

Ennek során azonban testképzavar alakult ki nála, amiről így vallott:

„Amikor belenéztem a tükörbe, még mindig egy 80 kilós fickót láttam, pedig akkor már 63 kilogrammot sem nyomtam.”

Quaidnek végül orvosi segítséggel sikerült megszabadulnia a betegségtől.

2. Dennis Quaidnek három gyermeke van: Jack Quaid, akinek Meg Ryan az édesanyja, és akit színészként is ismerhetünk (például Az éhezők viadalából, a Logan Lucky – A tuti balhéból vagy a 2022-es Sikolyból) és az ikrek, Thomas Boone Quaid és Zoe Grace Quaid.

Fiával, Jackkel. Forrás: Eric Charbonneau / Getty Images for UTA


3.
A fentebb említett P.J. Solesszal, a Meg Ryannel és az ikrek édesanyjával, Kimberly Buffingtonnal kötött házasságok (és válások) után Dennis Quaid 2020-ban negyedszer is megnősült: egy Laura Savoie nevű jógaoktatót vett el, aki csekély 39 évvel fiatalabb nála.

Meg Ryanen kívül Quaidet komoly kapcsolat fűzte egy másik kolléganőjéhez, a Vissza a jövőbe-filmekből ismert Lea Thompsonhoz is,

akivel a Cápa 3. 1982-es forgatásán jöttek össze, és egészen 1987-ig voltak együtt, sőt, 1984-től jegyben is jártak.

4. Quaid nagyon jóban van kollégájával, Bradley Cooperrel. Habár a két színész nem ugyanaz a korosztály, mégis nagyon jól kijöttek közös filmjük, a 2012-es Lopott szavak forgatásán – innen datálható a barátságuk.

Bradley Cooperrel. Forrás: Kevin Winter / Getty Images


5.
Habár nem hirdeti magáról olyan lelkesen, mint John Travolta, Dennis Quaid is képzett repülőgép-pilóta (egy- és többmotoros gépre is van jogosítványa). Ezenkívül amikor épp nem forgat, a színész szívesen golfozik (egy szaklap szerint a hollywoodi szcéna legjobb golfozói közé tartozik), továbbá saját podcastje is van. A sztár a The Pet Show with Dennis Quaid and Jimmy Jellinek című podcastben értesült róla, hogy van egy Dennis Quaid nevű macska – akit ezután azonnal örökbe fogadott.

6. Dennis Quaid az orvosi műhibák ellen küzdő tudatos páciensek egyik szószólója, miután már említett ikreinek 2007 novemberében, 10 napos korukban a kórházban véletlenül túl nagy dózis heparint (véralvadásgátlót) adtak: a szokásoshoz képest állítólag ezerszeres adagot).

A babák ugyan felgyógyultak, de Quaid beperelte az intézményt, és felszólalt a gyógyszercégek ellen is,

mivel a tévedés oka az volt, hogy a kétféle adagolású szer csomagolása túlzottan hasonlított egymásra. Küzdelme során és azt követően a sztár több, a témában forgatott dokumentumfilmben is szerepet vállalt.


7.
Quaid hithű keresztény, ennek oka azonban nem az, hogy hagyományos texasi neveltetést kapott. A sztár azután tért meg, hogy a kilencvenes években súlyos függő volt:

kokainfüggőséggel küzdött.

Miután megszabadult szenvedélybetegségétől, és hívő lett, több vallásos spirituálét is írt.


(via IMDb, Wikipedia)

 

Őt is láthattuk már tőle szokatlan szerepben

Robin Williams, a gyilkos, Tom Cruise, a tahó producer – Színészek tőlük szokatlan szerepben

Hamarosan érkezik az Unhinged a gonosz Russell Crowe-val, és a Becky, amiben Kevin James egy kegyetlen neonácit játszik. Mindig érdekes, amikor egy színészt bevett szerepeitől gyökeresen eltérő figuraként láthatunk.

Tovább