Tom Hanks legjobb filmjei

Biztosan kimaradtak kedvencek, de nehéz választani az egyik legrokonszenvesebb színész életművéből.

Segítség, felnőttem!

 

 

Hanks karrierjének első fele a komédiákról szólt, és ennek egyik kiemelkedő darabja a Segítség, felnőttem. Nem csak azért, mert egyszerűen egy mára klasszikussá érett jó film, hanem a színész zseniálisat alakít a kissrác szerepében, aki hirtelen egy felnőtt testben találja magát. Talán kevesen tudták volna eljátszani ezt a lökött óriáscsecsemőt, sőt, Hanks gyerekebb filmbéli gyerekváltozatánál is! Jelölték is Oscarra, de még várnia kellett néhány évet, hogy megkapja.

 

Pénznyelő

 

 

Házvásárláskor ki ne szembesült volna azzal, hogy az új birodalmában kellemetlen meglepetések fogadják? (Lásd még a Richard Pryor-féle költözést.) Szintén zseniális ez a vígjáték, jókat nevethetünk a szétrohadó házon, nem úgy, mint Hanks abban a jelenetben, amikor a gyötrelmek után pihentető fürdőzésre készül az ifjú pár, és a fürdőkád alatt leszakad a padló. Így még senki nem röhögött a filmtörténelemben, és valószínűleg nem is fog soha. Még a szinkronnak sem sikerült vele megbirkózni, és nagyon helyesen a magyar változatban is Hanks eredeti hangját hallhatjuk.

 

 

A kárhozat útja

 

 

Noha Hanks egy bérgyilkost alakít Sam Mendes komótos tempójú, melankolikus gengszterfilmjében, mégis ő a "jófiú".  És meg is hal a történet végén (hopp, spoiler).

 

Terminál

Steven Spielberg ritkán rendez vígjátékot, de abban is ugyanúgy profi, mint bármi másban. Az ekkor már komoly, drámai szerepeiről ismert Hanks újból komédiázhatott, és remekül hozza a naiv fickót, Viktor Navorskit, aki a hazájában történt államcsíny miatt hosszú időre egy amerikai repülőtéren ragad. Talán kevesen tudják, de a film, némi mesés köntösbe bújtatva, de megtörtént eseményeken alapul.

 

 

Ryan közlegény megmentése

 

 

Hanks karrierjének egyik mérföldköve Spielberg háborús filmje. Bár a történet egy, a valóságban is megtörtént esetet választ ki a katonák küldetésének, mégis mesebelinek tűnik (a legkisebb fiú kimentése), a második világháború poklának ábrázolása a maga nyers brutalitásával veteránok szerint is tökéletesen idézi meg a borzalmakat.

 

 

Forrest Gump

 

 

Talán Hanks legkedveltebb filmje Robert Zemeckis modern meséje, ahogy mondani szokás: instant klasszikus. Az együgyű, hatalmas szívű fickó története, aki egy padon üldögélve meséli el életét meghozta a színész második Oscarját, rögtön egy évvel a Philadelphiában nyújtott alakításáért kapott díja után.

 

Egyik kopó, másik eb

 

 

Hiába a szomorú befejezés, Hanks egyik legjobb vígjátéka a tisztaságmániás rendőr és mindent összenyálazó, zabálnivaló kutyatársának története. És egyidőben jött ki az ugyanarról a témáról mesélő Kutyám, Jerry Lee-vel, ki érti ezt.

 

Apollo 13

 

 

Ron Howard egyik legjobb filmjében Hanks ezúttal űrhajóst játszik, a balsikerű, ám szerencsés végkimenetelű Apollo-13 kapitányát.

 

Toy Story 

 

 

Nem mehetünk el a Pixar animációs mérföldköve mellett sem, hiszen Hanks kölcsönzi Woody sheriff hangját. A Toy Story ráadásul azon kevés sorozatok közé tartozik, amelyeknek mindegyik része tökéletes.

 

Philadelphia

 

 

Hanks karrierváltásának kezdete, hiszen a korábbi vígjátékok után gyakorlatilag ekkor játszott először drámai karaktert, ráadásul a meleg, AIDS-es ügyvéd szerepéért rögvest kapott is egy Oscar-díjat. Ripsz-ropsz komoly színésszé is vált, és milyen jó, hogy így történt.

 

 

Csobbanás

 

 

Még egy régi klasszikus a vígjáték-korszakból, bár tegyük hozzá, hogy nem Hanks miatt szeretjük igazán, hanem a sellőlányt játszó, csodálatos Daryl Hannah miatt.

 

Halálsoron

 

 

Frank Darabont A remény rabjai után duplázott, hiszen a Halálsoron is egy Stephen King-mű feldolgozása, és szintén börtönben játszódik. És ugyanolyan fantasztikus, mint az előbbi. A jó három órás film tele van nagyszerű alakításokkal, de mindenképpen a gyilkossággal igaztalanul vádolt jámbor óriás, a tragikusan elhunyt Michael Clarke Duncan a legkiemelkedőbb: bármelyik színész a fél karját odaadná érte, hogy egy ilyen csodálatos alakítást nyújtson.

 

Legénybúcsú

 

 

Amerikai pite a nyolcvanas években. A Legénybúcsú őrült és trágár, a politikai korrektséget hírből sem ismerő film. Itt még a döglött szamár is vicces, csakúgy, mint Miszter Big különleges hotdogja, vagy az égből pottyant segget tartalmazó csókjelenet.