Újabb csodálatos szépségű, költői látomás Hayao Miyazakitól

Végre érkezett egy előzetes a Totoro, A vadon hercegnője, a Chihiro Szellemországban és A vándorló palota rendezőjének új animéjéhez.

A Miyazakitól megszokott vizuális szépséggel és mély filozófiai rétegzettséggel készült The Boy and the Heron (A fiú és a gém) nyitja csütörtökön a Torontói Nemzetközi Filmfesztivált, és ennek örömére hozták nyilvánosságra a film előzetesét

– a japán gyártó, a Studio Ghibli ugyanis korábban szándékosan nem tett közzé trailert a műhöz, hogy a nézők prekoncepciók nélkül találkozhassanak először az alkotással.

A The Boy and the Heron (ez is csak a nemzetközi cím, az eredeti, japán cím, a Kimitachi wa do ikiru ka azt jelenti, hogy „hogy élsz?”) egy Mahito nevű fiúról szól, aki, miután egy varázslatos beszélő szürke gémtől megtudja, hogy újra találkozhat a II. világháborúban a tokiói bombázások során elhunyt édesanyjával, mivel még életben van, átlép egy olyan világba, amit élők és holtak közösen laknak.


Ebben a mágikus univerzumban indul megkeresni az anyát a főhős,

akit az alkotó részben saját magáról mintázott.

Ahogy arra sok japán kritika felhívja a figyelmet (a filmet ugyanis saját hazájában már a nyáron bemutatták), Miyazaki családja is a vidéki Japánba menekülve élte túl a tokiói bombázásokat, és az ő édesapja is egy harcirepülőgép-gyárban dolgozott, akárcsak Mahitóé.

További hasonlóság művészet és élet között, hogy Miyazakinak is rendkívül szoros volt a kapcsolata az édesanyjával: az alkotó sokszor beszélt róla, hogy személyiségének formálódását elsősorban anyjával való közeli viszonyának köszönheti – ezért is olyan erősek a női figurák a rendező olyan műveiben, mint

a Nauszika – A szél harcosai, a Laputa – Az égi palota, a Kiki – A boszorkányfutár, A vadon hercegnője, a Chihiro Szellemországban vagy A vándorló palota.


(via The Hollywood Reporter)

 

Ez is érdekelhet

Hayao Miyazaki 7 legjobb rajzfilmje

77 éves minden idők legismertebb animerendezője, aki ennek ellenére képtelen nyugdíjba menni és elszakadni attól, amit nála jobban nem csinál senki. A Totoro és a Chihiro által megjárt szellemvilág megálmodója annyi tökéletes filmet készített, hogy különösen nehéz ebből csak hetet kiemelni.

Tovább