Újra kivizsgálják Gérard Depardieu nemi erőszak ügyét

Az akkor 22 éves áldozat bizakodó, a színész ügyvédje azt állítja, csupán egy Franciaországban szokásosnak számító jogi eljárásrendi kérdésről van szó.

Ahogy arról 2018 augusztusának végén mi is beszámoltunk, a Zöld kártya, a Cyrano de Bergerac, Az utolsó metró, a 102 kiskutya és A vasálarcos sztárját egy 22 éves dél-franciaroszági, lambesci színész-táncosnő vádolta meg nemi erőszakkal. A fiatal nő állítása szerint már korábbról ismerték egymást az akkor 69 éves színésszel, aki tanára volt egy iskolában, majd külön próbára hívta egy darabhoz.

Az állítólagos szexuális zaklatás és nemi erőszak két alkalommal (2018. augusztus 6-án és 13-án) történt meg Depardieu egyik lakásában, egy párizsi villában. A párizsi rendőrség nyomozást indított az ügyben, de kilenc hónap vizsgálódás után a vádhatóság bizonyítékok hiányában ejtette az esetet. A botrány kirobbanásakor a francia sztár ügyvédjén keresztül kategorikusan tagadta az állításokat. „Gérard Depardieu-t nagyon megrázta az eset, és

abszolút elutasítja, hogy részt vett volna bármiféle támadásban, nemi erőszakban vagy más bűncselekményben”

– nyilatkozta akkor Depardieu ügyvédje.

Forrás: Eric Fougere / Corbis via Getty Images

 

Idén augusztusban azonban a nyomozóhatóságot megbízták az ügy újraindításával és egy ismételt nyomozással. Ezt állítólag maga az áldozat kezdeményezte, úgynevezett sértetti jogaira hivatkozva. Franciaországban ugyanis a sértett fél kérheti az ügye kivizsgálását közvetlenül egy bírótól is. Depardieu jogi képviselője, Herve Temime az AFP-nek azt nyilatkozta, hogy őket nem értesítették az akták újranyitásáról, de szerinte ebben semmi különös nincs, mivel csak egy olyan automatikus döntésről van szó, amire a francia törvények lehetőséget adnak.

A jelenleg 24 éves áldozat ügyvédje azonban nagyon bizakodóan a következőket nyilatkozta. „Ügyfelem megújította bizalmát a bíróságban, és az ő korrekt eljárásukra bízza magát.” A Depardieu által elkövetett állítólagos nemi erőszakot egyébként a #MeToo kampány elmúlt három évét összefoglaló cikkünkben is megemlítettük, ahogy azt is, hogy Franciaországban a MeToo-nak saját neve van: #BalanceTonPorc, azaz „leplezd le a disznódat!”.


(via Independent)