Végre nem (csak) egy nosztalgikus kísértetkastély az új Szellemirtók

A borzongás birodalma egyszerre dobogtatja meg a rajongók szívét és vezeti be az univerzumba az új nézőket.

Az új Szellemirtók-film, A borzongás birodalma egy pillanatig sem kertel, rögtön belevág a közepébe, amitől a franchise rajongóinak azonnal megdobban a szíve, aki pedig most csatlakozik be a kísértetvadász kalandokba, azt is könnyen magával ragadja a tempó. Az 1900-as évek elején járunk a nyitányban, és abból a tűzoltóállomásból robog ki a szirénázó kocsi, ami később a szellemirtók bázisa lesz a nyolcvanas években. A tűzoltók azonban nem egy tűzhöz érkeznek, hanem egy megfagyott társasághoz, akiket nagyon úgy tűnik, hogy valamiféle furcsa gömb dermesztett meg. Aztán ugrás a jelenbe, és máris belecsöppenünk az új Szellemirtó-csapat, a Spengler-leszármazottak akciójába, aminek során végigkergetnek a városon egy csatornasárkánynak nevezett kísértetet. Egy ilyen felütés könnyen magával ragadja a nézőt, legyen régi rajongó, vagy fiatal beavatott. Van benne tempó, izgalom, humor, rejtély és szellemvadász kütyük.

A borzongás birodalma végre ügyesen balanszíroz a nosztalgia és az újdonságok között.

Amikor 2021-ben kijött az eredeti franchise-t folytató új rész, Az örökség, szinte mindenki szkeptikus volt – beleértve engem is, aki gyerekkorom óta rajongok a Szellemirtókért. Ennek persze megvolt az előzménye (nem a rajongásomnak, hanem a szkepticizmusnak), mivel a 2016-os Szellemirtók, amiben női főszereplőkkel akarták rebootolni a franchise-t, szédületes bukás volt. Félreértés ne essék: nem a csajok miatt, hanem mert az egész erőltetett volt, és mellőzte az eredeti két film hangulatát. Apropó, eredeti filmek: természetesen az első, 1984-es Szellemirtók a csúcs, és sajnos már az 1989-es második résszel megindult a lejtmenet, elég csak a szörnyen kínos életre kelt Szabadság-szoborra gondolni. Igazából a 2021-es folytatás sem volt valami kimagasló, de legalább nem lett kínos, és hozta az eredeti filmek hangulatát, amihez nagyban hozzájárult, hogy több korábbi szereplő is tiszteletét tette benne: kapásból a még élő három szellemirtó színész, Bill Murray, Dan Aykroyd és Ernie Hudson. Az Egon Spenglert alakító Harold Ramis ugyanis 2014-ben elhunyt. Ennek ellenére Az örökségben még szellemként megjelent, és talán ez volt a legnagyobb baj azzal a filmmel: inkább volt egy Harold Ramis-emlékműsor, mint egy Szellemirtók-film. Most viszont ez utóbbit kapjuk.

A borzongás birodalma tényleg új sztori, aminek középpontjában az új csapat áll, akiket ismét Carrie Coon, Paul Rudd, valamint a két kimagasló gyerekszínész, Finn Wolfhard és Mckenna Grace alakít (a Luckyt hozó Celeste O'Connor szerepe ezúttal elég csekély, de kicsit ő is szellemirtóskodik, és bár Podcast (Logan Kim) is megjelenik, de nem sokat tesz hozzá az eseményekhez). Őket egészítik ki a régi szellemirtók, és ezúttal végre nem ismét Gozerrel kell megküzdeni, akivel az első részben egyszer már elbántak, aztán Az örökségben is. Nem azt mondom, hogy nem vettek át motívumokat a ’89-es második részből (nyugi, nem a sétáló Szabadság-szobrot), de

egy teljesen új démonnal kell most felvennie a harcot a nyolc(!) szellemirtónak

– hiszen a klasszikus csapat a titkárnővel, Janine Melnitzcel (Annie Potts) egészül ki. No meg végre jut egy olyan karakter is, aki tulajdonképpen Rick Moranist helyettesíti az első részből: a Kumail Nanjiani által alakított figura egyszerre komikus és lesz fontos szerepe a nagy összecsapásban.

Forrás: Intercom

 

Kell is a két generáció, mivel ez most egy nagyon durva démon, aki mindent lefagyaszt – vagy mi.

Talán ez A borzongás birodalmának egyetlen, de annál ügyetlenebb gyenge pontja: a mitológia.

Bár elmesélik a démon eredettörténetét, és a megjelenése is eléggé para (de csak pont annyira, hogy még a 12-es karikán belül maradjon a film), ám a képessége nem egészen világos. Ray Stantz (Aykroyd) arról beszél, hogy a lény fegyvere a jeges félelem, de ebből semmit sem látunk, csak azt, hogy minden jéggé válik körülötte és hatalmas jégszuronyokkal nyársal fel mindent. Ez meg így nem ugyanaz, mintha a félelemmel ölne.

jöhet egy kvíz?

Tudsz-e mindent (is) a Szellemirtókról? - Port.hu kvíz

Tudod-e, mit kell válaszolni, ha a Gozeri Gozer megszólít? A mozikban már vetítik a Szellemirtók - Az örökség filmet, ti pedig vegyétek elő mindent tudásotok a két első klasszikus részről, mert itt az újabb Port.hu kvíz. És ne feledjétek, nem szabad semmire sem gondolni...

Tovább

 

De ha ezen túltesszük magunkat, és miért ne tennénk, hiszen nem vagyunk a saját szórakozásunk ellensége, akkor bizony nagyon is jól működik ez a film.

Tele van szeretettel és lelkesedéssel, amihez kellő mennyiségű profizmus is társul.

Az utalások szerencsére duplafenekűek, vagyis azok számára is tartalommal bírnak, akik nem tudják, mi van mögötte, azoknak meg, akik értik a kikacsintást, még egy réteggel gazdagodik a motívum. Mondok egy példát (ebben semmi spoiler nem lesz): amikor Gary (Rudd) megjegyzi, hogy van nála egy videókazetta, amit megnézhetnének, és azt mondja a Cannibal Girlsre, hogy az egy családi film – ez így önmagában is működik, de ha tudjuk, hogy az 1973-es horrorkomédiát az az Ivan Reitman rendezte, aki az első két Szellemirtókat is (és aki 2022-ben hunyt el), máris egy plusz réteggel gazdagszik a jelenet.