Viccesek az élőhalottak - Kedvenc zombivígjátékaink

Itt a Zombieland jól sikerült folytatása, mi pedig úgy felbuzdultunk, hogy összeraktunk egy top 10-es listát kedvenc élőhalottas vígjátékainkkal.

Zombieland (2009 )

Az egyik lelép, ha valami ijesztővel találkozik, a másik imádja a harcot, és az öklénél csak a feje keményebb. Columbus és Tallahassee nagyon különböznek egymástól, mégis közösen próbálják átvészelni a folyamatosan rájuk leskelődő bajt: a mindenütt jelenlévő élőhalottakat. Pedig az igazi veszély az emberek között les rájuk. Összeismerkednek két lánnyal, akik egész más eszközöket vetnek be a túlélés érdekében. Ruben Fleischer valamit nagyon eltalált a témában, és nagyon jó arcokat talált ahhoz, amit eltalált, különösen Woody Harrelson brillírozik a tapló cowboy szerepében, akinek gyakran mondta az anyukája, hogy egyszer biztos jó lesz valamiben, de ki gondolta volna, hogy ez a valami a zombigyilkolászás!

Juan, a zombivadász (2011)

Juan életének eddigi 40 évét Kubában töltötte, jórészt áldott semmittevéssel. Barátja, Lázaro hasonló felfogásban élt, bár intelligenciából valamennyivel kevesebb jutott neki. Mikor városukban különös dolgok kezdenek történni, a páros először csak egy újabb forradalomra gyanakszik. Ám a jelek arra utalnak, hogy a támadók nem normális emberi lények, és valahogy nagyon macerás elpusztítani őket. Biztos nem vámpírok, nem is megszállottak, és semmiképpen sem disszidensek. Miután Juan testvére, a szépséges Camilla is csatlakozik a pároshoz, a trió szenzációs felfedezést tesz: a bankok üresen állnak: ideje egy kis pénzt keresni.

Náci zombik (2009)

Norvég fiatalok a havas hegyekbe indulnak sítúrára, s egy jót bulizni. Azonban semmi sem úgy sikerül, ahogy eltervezték. Kezdetben csupán a horrorfilmekről beszélgetnek, de a történetekből hamarosan véres valóság lesz, amikor megjelennek a világháborút (és sok minden mást) túlélő náci zombi katonák a rettenthetetlen Herzog parancsnokkal az élükön. És a norvégok itt belenyúltak valamibe, mert a vásznon a nácik és a zombik egyformán népszerű gonoszok, és ha összerakjuk őket, megkapjuk a szupergonoszokat, akiket ugyan nem lehet komolyan venni, de remek dolog aprítani őket!

Haláli hullák hajnala (2004)

Ha a Zombieland a műfaj tipikusan amerikai, baseball ütős válasza a témára, akkor a Haláli hullák hajnala az igazi fanyar brit reakció, ahol még az élőhalottak is roppant civilizáltak és megfontoltak, és persze pubba járnak. Szintén pubba jár a teszetosza Shaun (Simon Pegg), akinek a nagy problémája az, hogy képtelen felnőni, és legtöbb idejét nála is bumfordibb barátjával, Eddel (Nick Frost) tölti, elhanyagolva - hozzá képest - meglepően csinos barátnőjét. Amikor a lány kiteszi a szűrét, Shaun rászánja magát, hogy ráncba szedje életét, és ehhez pont kapóra jön egy zombijárvány. Van, amikor az angol humor kissé fárasztó, de ez nem az az eset, és a film minden perce aranyat ér, és Edgar Wright filmje még így is hű marad a Romero-féle műfajteremtő eredetihez!

Hullajó (1992)

Annak idején két út állt nyitva a szárnyát próbálgató fiatal új-zélandi rendező, Peter Jackson számára: a szórakoztató fekete vígjátékok és a magasztos eposzok, és tudjuk, mit választott, de az első út is érdekes lett volna. Filmjében egy ritka – és természetesen nem létező - patkánymajom harapásának köszönhetően elszabadulnak a húsevő zombik Új-Zélandon. Egyedül a tutyimutyi, de most önmagára találó Lionel képes szembeszállni velük, akinek házsártos anyja is a zombikórt terjesztő majmok áldozata lett, és anyuka a legrémesebb minden rém közül. És ahogy egy kommentben roppant találóan írták a filmről: "Nem tudod eldönteni, hogy röhögj vagy hányjál rajta."  

Fido (Hasznos a zombi a háznál) (2006)

Az '50.es évek alternatív Amerikájában járunk, ami egy dologban meglehetősen különbözik az igazitól. Évekkel ezelőtt a Föld egy olyan sugárzás áldozata lett, aminek következtében minden halott feltámadt, de nincs gáz, mert A ZomCom vállalat tudósai feltaláltak egy nyakörvet, aminek segítségével a zombikat szolgaként használhatják. Egy humanista kisfiúnak lesz egy saját élőhalottja (Billy Connolly), akivel összebarátkozik, és elnevezi Fidónak. Igen, egy kutyanevet kap szerencsétlen, ami nem csoda, hiszen úgyis kezelik néha, pedig valójában egy érző lény! Ám egy nap meghibásodik a nyakörve...

Büszkeség és balítélet meg a zombik (2016)

Gyilkos vírus harapódzik el a 19. századi Angliában: a halottak életre kelnek és a tisztes polgárok életét fenyegetik. Az öt Bennet-lány szeretne férjhez menni, miközben megpróbálják megvédeni magukat az egyre növekvő fenyegetéstől, mielőtt késő lenne. Elizabeth mestere a harcművészeteknek, és Mr. Darcy sem csak egy jó parti, hanem rutinos zombivadász. Jól nevelt úrilányok és a fess úriemberek két bál és házassági ajánlat között öldösik az élőholtakat. Jane Austen regényének zombi átirata, amire nagyon is szüksége volt a modern világnak!

Eleven testek (2013)

R (Nicholas Hoult), egy érző, magányos zombi kinek szívét a bájos, és nagyon is élő Julie (Teresa Palmer) ejti rabul. R ahelyett, hogy Julie agyát falná fel, inkább megmenti a fiatal lányt éhező zombi társaitól. Abban a pillanatban minden egy csapásra megváltozott, az egzisztenciális válságban lévő zombi srác szíve megdobbant, és hideg testét a szerelem felhevítette. Szó szerint, és plyasmi történt vele, ami talán az egész emberiséget megmenthetné, mert ez a szerelem nem egy halott ügy. Ám van egy aprócska probléma: a lány apja (John Malkovich) egy mindenre elszánt zombivadász.

Zombibarátnő (2014)

Zach (Dane DeHaan) egy átlagos srác, aki szereti barátnőjét, és amikor az hirtelen elhalálozik, azt kívánja, bárcsak elmondta volna az érzéseit, megoszthatta volna mély gondolatait. És bár erre senki nem fogadott volna, erre mégis meglesz az esélye, mert a legnagyobb megdöbbenésére Beth (Aubrey Plaza) visszatér a sírból. Kissé különös ugyan, de miért ne örülne ennek. Azonban Beth kissé furcsán viselkedik és sajnos kedvenc csemegéje az emberi hús lesz. Jó kis metafóra a modern kapcsolatok, és minden attól függ, szeretjük-e a néha tényleg tenyérbe mászó, és a szerepre pont ezért jó Aubrey Plazát: ha igen, ez a mi filmünk lesz, ha nem, akkor esélyes, hogy rezegni fog a léc…

A holtak nem halnak meg (2019)

Centerville álmos kisvárosában valami nincs rendben. A holdkorong túl nagynak és közelinek tűnik, a nappali órák kiszámíthatatlanná válnak, az állatok kezdenek szokatlanul viselkedni, majd a holtak kikelnek sírjukból, hogy felfalják az élőket, és a városka lakóinak harcba kell szállniuk a túlélésért. Három rendőr (Bill Murray,Adam Driver és Chloë Sevigny) és egy szamurájkard-forgató skót temetkezési vállalkozó (Tilda Swinton) a frontvonalban találják magukat, és egyesíteniük kell erejüket, hogy legyőzzék az élőhalottakat. Jim Jarmusch zombivígjátékának impozáns szereplő gárdájában feltűnik Rosie Perez, Steve Buscemi, Danny Glover, Caleb Landry Jones, Bálint Eszter, Selena Gomez, Iggy Pop, Tom Waits, illetve a Wu-Tang Clan-vezér RZA.