Rumba és boldogság: új francia film a mozikban

A Rumba – Több mint tánc könnyed, mégis tartalmas nyári vígjáték a társastáncról, a bűntudatról, a jóvátételről és mindenekelőtt a szülő-gyermek kapcsolatokról. Mindenkinek jó szívvel ajánljuk, aki szereti a finom humorú, könnyes-nevetős, megható francia filmeket. 

A filmes projektek gyakran több különféle elem keveredéséből születnek. Ennél a filmnél az első az volt, hogy mindenképp társastáncos környezetben akartunk forgatni. Ez a művészeti ág egy olyan zenei műfajon alapul, amit nagyon szeretek. Tetszik az eleganciája és az, hogy még mindig két ember táncolja. Inspirált a tánc sokszínűsége és hangulata, valamint az általa kiváltott reakció is: a nevetés, majd a szeretet iránti vágy.

– így mesélt a rendező, Franck Dubosc a Rumba – Több mint tánc című film keletkezéséről. 

A történet pedig akkor jutott eszembe, amikor egyre nagyobb bűntudatot kezdtem érezni amiatt, hogy magukra hagyom a gyerekeimet, akár csak egy hétre is, hogy dolgozni menjek. Azt mondhatom tehát, hogy ez a film egyfajta enyhítése volt a bűntudatomnak – egy olyan környezetben, amelyet szeretek.

– tette hozzá. 

A színészből lett rendező Dubosc korábbi filmje, a Szerelembe gurulva a magyar nézők és a nemzetközi kritikusok körében is nagy sikert aratott. Második rendezésében – melyet forgatókönyvíróként is jegyez – ismét ő maga alakítja a főszerepet.

A Rumba – Több mint tánc központjában az ötvenes éveiben járó, mogorvának is mondható, magának való buszsofőr, Tony áll, aki már több évtizede elhagyta a családját, feleségét és kislányát, és azóta ragaszkodik a magányhoz. Egy nap azonban fordulópont következik be az életében: szívrohamot kap, ami után számot vet egész életével. Elhatározza, hogy újra felkeresi lányát, Mariát, aki egy tánciskolában tanít – de nem fedi fel előtte a kilétét. Hogy újra lánya közelébe kerülhessen, a férfi olyasvalamire adja a fejét, amit korábban sosem gondolt volna lehetségesnek: táncolni kezd. És nagy meglepetésére egyre jobban belelendül… 

Tony és Maria nem is lehetnének különbözőbbek, de idővel a hasonlóságaikra is fény derül, és a két ember megtanulja megismerni és értékelni egymást. A csalódásokat követő bizonytalan egymásra találás megható története gyengéden, egyszerűen és mélyen megindítóan emlékeztet arra, hogy a hibákat jóvá lehet tenni, és soha nem késő jobb emberré válni: Tonynak ebben a tánc felszabadító varázsa és a mélyről fakadó érzelmek ereje segít. 

A remek forgatókönyv, a szívből jövő történetmesélés, a francia filmekre jellemző sajátos humor és a magával ragadó alakítások mindenképp a nyár egyik legszeretnivalóbb filmjévé teszik a Rumba – Több mint táncot, amelyet augusztus 3-tól vetítenek a magyar mozik.