10 film, amit decemberben streamelni érdemes

Mutatjuk a Netflix, az HBO Max, a Disney+, az Apple TV+ és a MUBI kínálatát. Alaposan rákészülhetünk a karácsonyi ünnepekre!

A karácsony szellemében (Apple TV+)

Charles Dickens szívmelengető meséje egy lelketlen emberről, akit négy szellem látogat meg karácsony éjjelén – csak ezúttal sokkal viccesebben. Meg Will Ferrell-lel, Ryan Reynoldsszal és Octavia Spencerrel a főszerepben. Na és persze nagyszabású musicaldalokkal, mivel ez az eredeti kisregény musicalfeldolgozása. Ha mindez túl vadul hangzik, nézzük meg a trailert, és máris meg leszünk győzve! Premier: november 18. óta streamelhető.

Egy karácsonyi rejtély (HBO Max)

Száz évvel ezelőtt egy fiatal fiú felfedezte a Mikulás varázslatos csengőit, ami egy évszázadnyi jólétet hozott kisvárosának. Most viszont, néhány nappal karácsony előtt a csengők eltűntek, és egy csoport gyereknek kell megoldania az esetet – annál is inkább, mivel egyikük apukáját vádolják a lopással. Beau Bridges és Eddie Cibrian főszereplésével. Premier: november 24. óta streamelhető.

Karácsonyi fesztivál (HBO Max)

Egy külön élő pár boldog házasságot színlel az országos tévében, hogy támogassák a város karácsonyi fesztiválját és fellendítsék a saját cégüket. Vajon mit hoz nekik a jövő, mikor újjáéledő szerelmüket további új lehetőségek is bonyolítják? Premier: november 24. óta streamelhető.


Willow (Disney+)

George Lucas közel 35 évvel ezelőtti fantasyjének vadonatúj folytatása sorozat formájában tér vissza. A történet egy nelwyn faluból származó, feltörekvő varázslóval és egy csecsemővel kezdődött, akinek az a sorsa, hogy a gonosz királynő elpusztításával és a sötét erők elűzésével egyesítse a birodalmakat. A kaland most folytatódik a misztikus lényekkel teli varázslatos világban, ahol Warwick Davis újra eljátssza Willow Ufgoodot, és egy különc hősökből álló csapat élére áll, hogy megvédje Andowyne-t egy olyan nagy ellenségtől, amilyet eddig elképzelni sem tudtak. Premier: november 30.

Troll (Netflix)

Amikor a norvég hegyekben egy robbantás felébreszt egy szunnyadó trollt, a kormány kinevez egy bátor paleontológust, hogy állítsa meg a szörny halálos ámokfutását. Ezt a norvég szörnyfilmet az ország híres ősi mitológiai alakjával a középpontban az új Tomb Raider direktoraként ismert Roar Uthaug rendezte, aki saját bevallása szerint nem kevesebb mint húsz éven át érlelte az ötletet. Premier: december 1.

The Kingdom Exodus (MUBI)

Lars von Trier 1994-ben alkotta meg az egy Birodalom nevű kórház nem annyira hétköznapi mindennapjairól mesélő minisorozatot, amit 1997-ben a második évad követett, 2020-ban pedig bejelentették, hogy 2021-ben elkezdik forgatni a harmadik évadát. A legújabb öt részben az eredeti stáb tagjai közül Ghita Nørby, Søren Pilmark, Birthe Neumann, Henning Jensen, Solbjørg Højfeldt, Peter Mygind, Birgitte Raaberg, Laura Christensen és Udo Kier térnek vissza, akikhez olyan nevek csatlakoznak, mint Bodil Jørgensen, Nicolas Bro, Lars Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Mikael Persbrandt, Tuva Novotny, Ida Engvoll, Asta August, David Dencik és Alexander Skarsgård.


A leginkább a Twin Peaks történéseit, hangulatát és minőségét idéző széria hivatalos szinopszisa szerint az Exodus alcímre hallgató új évadot a szellemjárásról mesélő sorozatok inspirálták, és az alvajáró Karen (Bodil Jørgensen) próbálja meg megoldani a Birodalom továbbra is megválaszolatlan kérdéseit, hogy megmentse a kórházat a pusztulástól. A túlvilág kapui tehát újra megnyílnak a horrorisztikus intézményben… Mivel ez az első mozgókép, amit négy év után a nemrég Parkinson-kórral diagnosztizált botrányfilmestől láthatunk, mindenképpen érdemes benevezni rá. Premier: december 4.

Az Úr sötét anyagai, 3. évad (HBO Max)

A kalandos fantasysorozat főhőse a látszólag egyszerű, hétköznapi, ám bátor kislány egy másik világból. Lyra (Dafnee Keen a Loganből) ugyanis egy párhuzamos világ lakója is egyben, melyben a lelke egy állandóan változó állatka képében kíséri egész életében. Amikor legjobb barátja eltűnik, Lyra nyomozni kezd. Egy bátor fiúval, Will-lel az oldalán ördögi összeesküvés nyomára bukkannak, melynek szálai a messzi északra vezetnek. A széria második évadában az egyre elkeseredettebb Lyra kutatásai folytatódnak a Por nevű rejtélyes anyagra irányulóan, és saját múltját is egyre inkább megismeri – szóval alig várjuk, mit tartogat számára a harmadik évad. Premier: december 5.

Guillermo del Toro: Pinokkió (Netflix)

A lenyűgöző, zenés stop-motion animációban Guillermo del Toro Oscar-díjas filmrendező gondolja újra az életre kelt fabábu klasszikus meséjét. A Pinokkióban olyan színészek szinkronizáltak, mint Ewan McGregor, Tilda Swinton, Christoph Waltz, Cate Blanchett és Finn Wolfhard, és mivel a Disney-féle, Tom Hanks nevével fémjelzett változat szánalmasan sikerült, Del Toro verziója talán az év egyik legjobban vált filmévé lépett elő. Premier: december 9.

Emancipáció (Apple TV+)

Ez az Antoine Fuqua által rendezett akcióthriller egy olyan rabszolgáról szól, aki úgy dönt, megszökik fogva tartói, a kegyetlen ültetvényesek elől, és egy veszélyes mocsáron átkelve eljut valahogy Lincoln seregébe, mivel azt hallotta, hogy az északiak szerint a rabszolgák is szabadok. Szakmabeliek és újságírók már láthatták a filmet, és meggyőződésük, hogy a főszerepet hozó Will Smith Oscart is érdemelne az alakításáért, ha nem pofozkodott volna az idei gálán. A sztár személyes üzenete egyébként ezzel kapcsolatban az, hogy abszolút megérti, ha a közönség még nem áll készen rá, hogy megnézze ebben a filmben, de azt semmiképpen sem szeretné, ha valamiféleképpen kollégáit és alkotótársait büntetnék az ő hibájáért. Premier: december 9.


Matilda – A musical (Netflix)

Egy éles eszű és élénk képzelőerejű különleges lány vakmerő lépéseket tesz, hogy megváltoztassa az életét – csodás eredményekkel. Ismerd meg Matildát, egy új verzióban! Matthew Warchus saját színpadi darabja alapján rendezte meg a filmet, amit Roald Dahl mindenki által ismert könyve inspirált. Az új változatban olyan színészek szerepelnek, mint a Nincs idő meghalniból ismert Lashana Lynch, Andrea Riseborough és a felismerhetetlenre maszkírozott Emma Thompson. A film dalait jegyző Tim Minchin szerint a Matilda – A musical ellenszegülésről szóló üzenete kiváló tanulság lesz a fiatal lányok számára. Premier: december 25.