7 príma sorozat, amit ledarálhatsz, ha hétvégén beütne a rossz idő

Andor, 1923, Gyilkos a házban – csokorba gyűjtöttük a Disney+, a Netflix, az HBO Max és a SkyShowtime legszórakoztatóbb szériáit, hogy neked már ne kelljen görgetni annyit a se vége, se hossza kínálatot!

Ma még verőfényes napsütés és igazi tavaszi időnk volt, szombaton azonban az időjárás-előrejelzés szerint hidegfront vonul át Magyarországon, felhőket, zivatarokat és szélviharokat hozva, amelyek miatt majdhogynem 10 fokot fog zuhanni a hőmérséklet.

Egy ilyen hűvös hétvégén tehát nincs is jobb dolog, mint egy bögre forró csokival nyakig merülni a streamingszolgáltatók kínálatába!

Össze is szedtünk néhány kiváló filmet és sorozatot ehhez:

 

1. A Mandalóri

  • Hol látható? Disney+
  • Miről szól? A marcona, de legbelül vajszívű fejvadász, Din Djarin (Pedro Pascal) és az Erő-érzékeny „Bébi Yoda” (akinek egyébként neve is van: Grogu) tovább folytatják űrkalandjaikat, a kis gézengúz ugyanis nem akar Jedi lenni, hiába tanítaná őt személyesen Luke Skywalker(!). Így aztán a bélpoklos kis cukiság elkíséri „pótapukáját” a Mandalore-bolygóra, ahol a földmélyi vizekben kell vezekelnie Mandónak amiatt, hogy mások szeme láttára levette a sisakját, megszegve ezzel az esküjét (ha emlékszünk még: IG-11 csak így tudta őt meggyógyítani, aztán később birodalmi tisztnek kellett álcáznia magát, végül így akart elköszönni Grogutól, amikor még úgy volt, hogy a kis vakarcsból Jedi lesz). A veszedelmes útra pedig nem más kíséri őt el, mint egykori barátja, egyszersmind ellensége, Bo-Katan, aki történetesen épp a Mandalore bolygó jogos úrnője lenne, ha nem bombázott volna ott mindent porig a Birodalom...
  • Miért jó? Mert (ahogy azt a PORT.hu kritikusa is részletekbe menően megírta nemrég ebben a cikkben) bitang jól indul A mandalóri 3. évada, a Disney ugyanis szemmel láthatóan nagyon teper a Star Wars-fanoknál amiatt, hogy jóvá tegye a VII-VIII-IX. részekkel elkövetett bűneit.

 

Forrás: Disney+

 

2. Andor

  • Hol látható? Disney+
  • Miről szól? A 2022-es esztendő egyik nagy durranása volt Csillagok háborúja előzményfilmjének előzménysorozata, amely egy magányos zsoldos, a címbéli Cassian Andor (Diego Luna) útját követi, aki számos életveszélyes kaland után végül a Zsivány Egyesben látott kőkemény lázadó lesz.
  • Miért jó? Mert a széria showrunnere, a kémfilmeken és tárgyalótermi krimiken edződött Tony Gilroy nem kamuzott, amikor azt ígérte, hogy behozza Star Wars-kánonba a Bourne-filmek feszültségét”, és a PORT.hu kritikusa is teljesen komolyan gondolta, hogy „az Andor a legjobb dolog, ami a Star Warsszal történhetett a Disney-felvásárlás óta”.

 

Forrás: Disney+

 

3. The Last of Us

  • Hol látható? HBO Max
  • Miről szól? A kultikus népszerűségnek örvendő The Last of Us videójáték adaptációja 20 évvel a modern civilizáció pusztulása után játszódik. Joelt, a tapasztalt túlélőt felbérlik, hogy csempéssze ki Ellie-t, egy 14 éves lányt a nyomasztó karanténzónából – vagyis abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy Pedro Pascalnak hétről hétre két kiskorút kell megvédenie a látványosan rájuk törő gazfickók támadásaitól. Ami azonban rutinmunkának indul, hamarosan brutális, szívszorító utazássá válik...
  • Miért jó? Mert (ahogy azt kritikusunk is megírta anno) az HBO veteránjai nemcsak a gémer közösséget szolgálták ki egy játékhű adaptációval, de azoknak is kiváló szórakozást biztosítanak, akik arra kíváncsiak, mit lehet még kihozni a Walking Deaddel agyonkoptatott zombiapokalipszis zsánerből.

 

Forrás: HBO Max

 

4. Sárkányok háza

  • Hol látható? HBO Max
  • Miről szól? Dióhéjban arról, hogy nagyjából úgy 200 évvel a Trónok harca eseményei előtt mi minden történt a Targaryen-ház aprajával és nagyjával.
  • Miért jó? Mert távolról sem arról van szó, hogy megkaptuk a Trónok harca „kicsi, savanyú, lengyel piacos változatát”, amiben ugyanúgy vannak sárkányok, intrikus tanácstagok, trónviszály miatt egymás ellen forduló rokonok, és egy tűzről pattant, szőke Targaryen-leány, ahogy az anyasorozatban. A Sárkányok háza a 2022-es év egyik legjobb és legfontosabb sorozata volt, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy a PORT.hu munkatársai hétről hétre egy külön podcastben beszélték ki az aktuális részben történteket.

 

Forrás: HBO Max

 

5. Gyilkos a házban

  • Hol látható? Disney+
  • Miről szól? Három idegen (Selena Gomez, valamint a '80-as évek két nagy nevettetője, Steve Martin és Martin Short), akik mind odavannak a true crime műfajért, váratlanul saját maguk is belekeverednek egy igazi bűncselekménybe, amikor nyomozni kezdenek egyik szomszédjuk titokzatos halála ügyében New York-i otthonukban.
  • Miért jó? Mert (ahogy azt kritikusunk is megírta) veszettül jó móka, ami a whodunit vonal izgalmai és a fekete komédia borzongató poénjai mellett lélektani mondanivalót is rejtett.

 

Forrás: Disney+

 

6. Arcane

  • Hol látható? Netflix
  • Miről szól? Ez a 2021-es animációs széria egy előzménytörténet minden idők egyik legnépszerűbb videójátékához, a League of Legendshez. A sorozat a játék több jól ismert, közönségkedvenc karakterét állítja a középpontba, de közülük is leginkább Vi, „a piltoveri végrehajtó” és Jinx, „a Nagyágyú” balhékkal teli, hányattatott tinédzserkorára koncentrál, amely során a testvérpár válogatott komiszságokba keveredtek egy futurisztikus viktoriánus metropolisz utcáin. Az Arcane egyik legszimpatikusabb vonása viszont pont az, hogy egyáltalán nem kell ismernünk a League of Legends világát ahhoz, hogy a sorozat minden egyes másodpercét maradéktalanul élvezni tudjuk!
  • Miért jó? Mert (ahogy azt a PORT.hu kritikusa is írta) „olyan virtuozitással gyúrja egybe Twist Olivért Hódító Roburral, Sherlock Holmest és Moriarty professzort Némó kapitánnyal vagy épp a Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esetét az Akirával és a Blade Runnerrel, hogy a (város)fal adja a másikat!”

 

Forrás: Netflix

 

7. 1923

  • Hol látható? SkyShowtime
  • Miről szól? Az 1923 annak a Yellowstone című kultsorozatnak az előzményszériája, ami 2018-ban startolt, jött, látott és győzött, ráadásul a Hollywood élvonalából kikopott Kevin Costnert is visszahelyezte a térképre a kevély montanai farmer, John Dutton szerepében. Harrison Ford karaktere, Jacob Dutton nem más, mint John Dutton ükapjának a testvére, aki legalább olyan karakán és temperamentumos cowboy, mint kései leszármazottja, és ő is ugyanúgy bármikor tűzbe menne a családjáért, mint bármelyik Dutton-rokon.
  • Miért jó? Mert (ahogy kritikusunk is fogalmazott) a régi, nagy westernklasszikusok toposzait mesterien megidéző sorozat olyan, mintha a Dallast és a Trónok harcát vadnyugati díszletek közt forgatták volna újra”.

 

Forrás: SkyShowtime

 

(via Digitaltrends & Etonline.com & Collider)