7 sorozat, amit megtámadtak a bíróságon

A vád: lopták az alapötletüket.

Van úgy, hogy két embernek egymástól függetlenül ugyanaz, vagy valami nagyon hasonló jut az eszébe, és akad olyan is, amikor a hasonlóság több mint gyanús. Bíróság legyen a talpán, aki igazságot tud tenni a filmek és a sorozatok esetében felmerülő plágiumvádakban. Következzen most 7 olyan példa, amikor bepereltek egy-egy produkciót


Ray Donovan

2013-ban került képernyőre a krimiszéria, amiben Liev Schreiber egy különleges intézőt alakít. Egy évvel a sorozat debütálása után egy Brian A. Larsen nevű hollywoodi író pert indított a Showtime csatorna ellen, azt állítva, hogy a Ray Donovan az ő saját sorozatának, a The Swissmannek a másolata. A Los Angeles-i Legfelsőbb Bíróságon benyújtott papírjai szerint Larsen 2010-ben és 2011-ben kétszer is megmutatta sorozatának ötletét a Showtime-nak, akik nemet mondtak rá. Az ő sorozatának középpontjában is egy középkorú férfi állt, aki egy 'fixer', és akinek szintén nehéz kapcsolata van az apjával, de más fontos hasonlóságok is akadtak.

Az anyagi kártérítés mellett Larsen azt is szerette volna, ha leállítják a Ray Donovan gyártását. Erre nyilvánvalóan nem került sor, és arról sem tudni, hogy bármilyen egyéb döntés született volna az ügyben.


Stranger Things

Forrás: Netflix

 

A Netflix sci-fi sorozata 2016 nyarán debütált, és gyorsan kulturális jelenséggé vált. A Duffer testvérek alkotását gyakran hasonlítják a 80-as évek klasszikusához, a Kincsvadászokhoz, és még jó pár filmhez, és több esetben perig is eljutott az ügy.

Az első 2018-ban történt, amikor egy Charles Kessler nevű író pert indított a Netflix ellen, azzal vádolva a sorozat alkotóit, Matt és Ross Duffert, hogy elloptak egy ötletet, amelyet ő vetett fel nekik, amikor évekkel korábban, a 2014-es Tribeca Filmfesztiválon találkoztak. Ebből az ügyből azonban nem lett semmi, mivel Kessler egy nappal azelőtt, hogy sor került volna a bírósági tárgyalásra, lemondott a keresetről. 

Néhány évvel később egy Irish Rover Entertainment nevű cég is pert indított, ezúttal azt állítva, hogy a Stranger Things egy általuk képviselt, Totem című forgatókönyvből lopott. A Jeffrey Kennedy által írt forgatókönyv egy különleges képességekkel rendelkező fiatal lányról szólt, aki egy másik birodalomról szerez tudomást, és ott démonokkal harcol. A legutóbbi fejlemény, hogy a Netflix kísérlete a per elutasíttatására kudarcot vallott.

Még több Stranger Things

Az Ördög csinálmánya vagy generációk kultjátéka a Dungeons & Dragons?

1974 óta töretlen népszerűségnek örvend Gary Gygax és társai interaktív fantasy könyve, amellyel olyan ismert sztárok múlatják az időt, mint Vin Diesel, az Agymenők Sheldonja és a Stranger Things szemünk előtt felnövő tinédzserei.

Tovább

 


Lost – Eltűntek

A kétezres évek egyik legnagyobb sikere sem úszta meg a plágiumvádakat. Néhány évvel a sorozat indulása után pert indítottak a produkció ellen, azt állítva, hogy a sorozat alapötletét egy 1977-ben írt televíziós pilot forgatókönyvből vették át. Az állítás Anthony Spinner producertől származik, akinek korábbi munkái között szerepelt a "The Man from U.N.C.L.L.E." és a "The Mod Squad". Elmondása szerint a csatorna rendelkezésére bocsátott egy forgatókönyvet, amely egy trópusi szigeten lezuhant repülőgépről szólt, és néhány hasonló karakter is volt benne, például egy drogfüggőségben szenvedő fiatalember, illetve egy szerelmi háromszög két rivális férfivel.

Végül az ABC került ki győztesen a perből, és a bíróság kimondta, hogy a Lost önállóan jött létre, és a Spinner által látott hasonlóságok pusztán véletlenek voltak. 


Abbott Általános Iskola

A 2021-ben indult és már a 3. évadára megújított Abbott Általános Iskola hét Emmy-jelölést és három győzelmet gyűjtött össze eddig. A Quinta Brunson által kitalált és főszerepelt, mockumentary stílusú sitcom a Philadelphiában található fiktív Abbott Elementaryben játszódik, és egy alulfinanszírozott állami iskola diákjainak és tanárainak életét követi nyomon. A szinte kizárólag feketék által látogatott intézmény tanárai az iskola hiányosságait a munkájuk iránti szeretettel és az oktatás színvonalával kompenzálják.

A sorozat első évada után, 2022 júliusában azonban egy Christine Davis nevű nő a szerzői jogok megsértésére hivatkozva pert indított a széria és az ABC csatorna ellen. Amint arról az Entertainment Weekly beszámolt, Davis azt állította, hogy a sorozat egy általa 2020-ban levédetett mockumentary forgatókönyvéből vette át az alapötletet, amely egy ugyanilyen problémákkal küzdő belvárosi iskoláról szólt. Sőt, úgy vélte, hogy a szereplők és az epizódok történetének több része is megegyezik az eredeti forgatókönyvében szereplőkkel.

Bár az ügy még mindig folyamatban van, egy 2023 áprilisában készült jelentésből kiderült, hogy az ABC az ügy elutasítását kéri, mondván, a művek koncepciója és hangulata teljesen eltérő.


Csillagközi romboló (1978)

Bár a Battlestar Galacticáról ma már mindenkinek a 2004-es sorozat jut eszébe, az valójában egy 78-ban indult, családbarátnak számító széria remake-je. Alig egy évvel a Csillagok háborúja után került adásba, és egyértelműen arra tett kísérletet, hogy kihasználja a közönség újonnan feltámadt sci-fi iránti rajongását, amit George Lucas epikus űrmeséje szított fel. A történet azzal indul, hogy a cylonok nevű intelligens robotok elpusztítják a fejlett civilizációt, és az emberi túlélők kis flottája úgy dönt, hogy felkutatják a Föld nevű mitikus, elveszett szülőbolygójukat.

A vizuális effektekért Jon Dykstra, az ILM korábbi munkatársa felelt, aki Oscar-díjat nyert az első Star Wars VFX munkájáért. Ami azonban George Lucast és a Fox stúdiót igazán felbosszantotta, az a történetbeli hasonlóságok voltak, köztük a barátságos robot segítővel és egy gonosz totalitárius birodalommal.

A Fox azonban hiába indított pert a szerzői jogok megsértése miatt, a bíróságok nem voltak meggyőződve arról, hogy a Battlestar Galactica lenyúlás volt. Az ügyet először elutasította egy alsóbb fokú bíróság, majd a Fox javára döntöttek, mielőtt visszaküldték volna az alsóbb fokú bíróságra. Mielőtt újra bíróság elé került volna, a két fél úgy döntött, hogy peren kívül rendezik a nézeteltéréseiket.


Nagypályások

A Mark Wahlberg és Stephen Levinson koprodukciójában készült Nagypályások Wahlberg és Levinson korábbi sikerfilmjének, a Törtetőknek a párdarabja volt, csak nem Hollywood, hanem a sport világa állt a középpontban, főszerepben a Dwayne Johnson által alakított visszavonult futball-szupersztárral. Everette Silas és Sherri Littleton írók azonban egy perben, amelyet nem sokkal a premier után nyújtottak be, azt állították, hogy a produkciót az "Off Season" című sorozatuk saját ötletéből lopták.

Alig hat hónappal a kereset benyújtása után, 2016 júliusában lefújták a játékot: az elnöklő bíró, George Wu egy meghallgatáson bejelentette, hogy semmi sem támasztja alá a felperesek lopásról szóló állításait. "A két koncepció nagyban különbözik egymástól" - mondta Wu, megjegyezve, hogy az esetleges hasonlóságok nem felelnek meg a szerzői jog megsértésére vonatkozó állítás követelményeinek.


Dead Ringers (2023)

David Cronenberg klasszikusának, az 1988-as Két test egy léleknek a középpontjában egy nőgyógyász ikerpár áll (Jeremy Irons alakításában), akik kihasználják női pácienseiket. A filmet 2023-ban újraforgatták, ezúttal hatrészes sorozatként az Amazon Prime-on, Rachel Weisz főszereplésével. Itt Weisz játssza a halk szavú Beverlyt és a fenyegetőbb Elliotot, két egypetéjű ikert és nőgyógyászt, akik egy forradalmian új szülészeti klinikát nyitnak.

A kritikusok dicsérték a szériát Weisz figyelemre méltó kettős alakítása miatt, és azért, mert képes valami újat kezdeni az eredeti anyaggal. De annak ellenére, hogy remake, még a Dead Ringerst is megvádolták a szerzői jogok megsértésével.

A vádak Renee Tab producertől érkeztek, aki még 2014-ben a Morgan Creek Entertainmenttel dolgozott együtt a sorozat fejlesztésén. A 2022 szeptemberében kézbesített per szerint Tab volt az, aki a nemek felcserélésének ötletével állt elő, sőt, Rachel Weiszt javasolta a kettős főszerepre. A céggel kötött szerződése állítólag vezető produceri szerepet ígért neki, de amikor a Morgan Creek nélküle indította el a sorozatot, nem kapott kompenzációt vagy megfelelő elismerést. A cikk megjelenése idején az ügy még mindig függőben van.

Via: Looper