A Black Mirror atyja feltalálta a Maksa Híradót

Aki átaludta a tavalyi évet, annak szerencséje van. Samuel L. Jackson, Hugh Grant és Lisa Kudrow összefoglalják 2020-at.

Charlie Brooker érdemeit nehéz lenne elvitatni, Fekete tükör című antalógiasorozatával műfajt teremtett. A 2011 óta futó kultsorozat a disztópikus sci-fi, a szatíra és a fekete komédia határán helyezkedik el, és azt mutatja be, hogy mivé fajulhat az emberiség, ha óvatlanul bánik az új technológiákkal. A szériából eddig öt évad készült el, az első kettő a BBC, a többi a Netflix megbízásából, és bár a keményvonalas rajongók szerint az utóbbi epizódok már gyengébbek, még mindig eseményszámba megy egy új Fekete tükör-premier.

Ezért is fogadta kitörő örömmel az internet népe, amikor december elején kiderült, hogy Brooker külön meglepetésműsorral búcsúztatja a 2020-as évet. Aki ismeri a brit tévés munkásságát, az persze sejthette, hogy sok köze a produkciónak nem lesz a Fekete tükörhöz, inkább a Screenwipe című televíziós show-jára hasonlít majd, amely 2006-tól tíz éven át futott a BBC-n. Brooker ebben közéleti eseményeket és televíziós műsorokat kommentált szatirikus stílusban, a decemberi különkiadásokban pedig összefoglalta az évet a Netflixen.

A Death to 2020 elsőre csak annyibban különbözik ettől a koncepciótól, hogy nem maga Brooker, hanem a sztárszínészek által alakított fiktív szakértők értékelik a világ eseményeit. Samuel L. Jackson egy meglehetősen dühös, de a többi megszólalóhoz képest épelméjű riportert alakít, Hugh Grant egy olyan brit történészt, aki állandóan összekeveri a valóságot a filmélményeivel, Lisa Kudrow egy önjelölt, Trump-rajongó szóvivőt, Leslie Jones egy viselkedéskutatót, Kumail Nanjiani egy techcég gátlástalanul nyerészkedő ügyvezetőjét, Cristin Milioti egy „Karen”-típusú bigott háziasszonyt, de feltűnik egy síkhülye átlagpolgár (Diana Morgan), egy ultraliberális youtuber (Joe Keery), és maga a brit királynő is. A koncepció ígéretes, de a Halál 2020 egy apróságon sajnos elhasal:

nem vicces.

Brooker és a 18 (!) író mentségére legyen mondva, hogy nem volt könnyű dolguk ezzel az elátkozott évvel. Egy „átlagos” esztendő végén sokféle történésből, sokféleképpen lehet kicsemegézni egy best of-ot, de 2020-at annyira meghatározta a világjárvány, hogy mellette minden más eltörpült. Ami pedig még meghatározó volt (George Floyd halála, BLM-tüntetések, amerikai elnökválasztás), azzal vagy nem illik viccelni, vagy önmagában annyira röhejes, hogy nem is lehet tovább fokozni. Ezeket az eseményeket ráadásul már év közben agyontárgyalta az elemzőktől a mezei kommentelőkön át a mémgyárosokig mindenki, így extra kemény meló lett volna új szemszöget találni. Kellő idő és energia befektetésével persze minden megoldható, de Brookerék megspórolták mindkettőt. A fiktív szakértőik annyira egysíkúak és unalmasak, hogy a „poénjaik” már azelőtt kitalálhatóak, hogy kinyitnák a szájukat. Súlyosbító körülmény, hogy még arra sem ügyeltek, hogy a karakterek következetesek maradjanak, Grant történésze például az egyik megszólalásában még trumpista szövegeket tol, a következő pillanatban már az amerikai elnökön élcelődik. A működő poénok többségét pedig már év közben elsütötte John Oliver, Trevor Noah, Jimmy Kimmel vagy a többi amerikai showmester.

A leszerződtetett színészek persze vannak olyan rutinosak, hogy a Maksa Híradó vagy a Bagi-Nacsa show legrosszabb pillanatait idéző szövegekből is kihozzák a maximumot (Samuel L. Jackson előadásában a telefonkönyv is katartikus élmény lehet), de a Halál 2020-at így is csak azoknak mernénk ajánlani, akik év közben egyáltalán nem követték a világ eseményeit, vagy éppen most ébredtek fel egy kómából. Hasfalgörcsöt ők sem fognak kapni a röhögéstől, de legalább képbe kerülnek 2020 történéseit illetően. Ugyanígy az utókornak is hasznos lehet ez a mockumentary, 10, 20 vagy akár 40 év múlva izgalmas lesz rácsodálkozni, hogy 2020 annyira rémálomba illő év volt, hogy még a komikusok is elvesztették a humorérzéküket.