A Borat 2. jelentheti a Trump-korszak végét?

Az október 23-tól streamelhető, szándékosan a november 3-i amerikai elnökválasztás elé időzített áldokumentumfilm egyik jelenete botrányos helyzetben ábrázol egy, az elnök legbelsőbb köréhez tartozó politikust. SPOILERVESZÉLY!

A 2006-os Borat – Kazah nép nagy fehér gyermeke menni művelődni Amerika folytatásának, a Borat Subsequent Moviefilm: Delivery of Prodigious Bribe to American Regime for Make Benefit Once Glorious Nation of Kazakhstannak az a sztorija, hogy mivel a Borat Sagdiyev nevű kazah riporter 2006-ban lejáratta az országát az egész világ szemében, most újra el kell mennie Amerikába, hogy lefizesse Mike Pence alelnököt, hogy segítségen ismét naggyá tenni Kazahsztánt.

Lefizetés gyanánt Borat először egy majmot akar adni a politikusnak, de miután az nem jön össze, úgy dönt, saját 15 éves lányát ajánlja fel. A lányt egy 24 éves bolgár színésznő, Maria Bakalova játssza, aki ugyanolyan teljes jogú főszereplője a filmnek, mint a Boratot hozó Sacha Baron Cohen. Nekik kettejüknek, szélsőjobbos tévés újságíróknak kiadva magukat, sikerült a nyáron a Trump legbelső körébe tartozó Rudy Giuliani közvetlen közelébe férkőzniük.

A Borat 2. ugyan csak október 23-án kerül fel az Amazon Prime Video Magyarországról is elérhető kínálatába, de filmkritikusok már megnézhették, így rendelkezésre áll egy elég pontos leírás arról a botrányos jelenetről, amelybe a konzervatív Giuliani, New York egykori polgármestere, Donald Trump jelenlegi jogi tanácsadója Borat „lányával” keveredett. Mikor Sandra Jessica Parker Sagdiyev Trumpnak a koronavírus-helyzet kapcsán tett intézkedéseiről akart interjút készíteni Giulianival, az meginvitálta a hotelszobájába a lányt.

Itt a felvételek alapján az történt, hogy a politikus végigfeküdt az ágyon, elkezdett a nadrágjába nyúlkálni és vélhetően még a nemi szervét is megérintette a Sagdiyev lány jelenlétében. Előtte állítólag azzal hívta be a szállodai szobába a lányt, hogy igyanak meg együtt egy italt. A légyottot azonban megzavarta a beviharzó Borat, aki azt kiabálta a 76 éves politikusnak, hogy a lánya már 15 éves, ezért túl öreg hozzá (természetesen ez is egy, a hímsoviniszta, rasszista karakterhez illeszkedő poén volt).

A szóban forgó incidens egyébként már július elején kiszivárgott, mivel amikor rájuk tört, Giuliani kihívta a rendőrséget az egyébként rózsaszín bikinit és áttetsző neccfelsőt viselő „Borat”-ra – csak akkor még nem lehetett tudni, hogy a Borat 2. forgatásáról van szó (mivel az egész filmet a legnagyobb titokban készítették), és a Trump-tanácsadó is csak később jött rá, hogy Sacha Baron Cohen átverésének az áldozata lett.

Rudy Giuliani most egy rádiónak adott nyilatkozatban azzal védekezett, hogy csak azért nyúlkált a nadrágjába, hogy eltávolítsa magáról a tévéinterjú miatt ráapplikált mikroportot, és az inge is ekkor szabadult ki a nadrágból, mivel az eszköz egy része a hátára volt rögzítve. A politikus ragaszkodik hozzá, hogy egy fabrikált és manipulált jelenetről van szó, Sacha Baron Cohent pedig hazudozónak nevezte.

Ettől függetlenül él azonban a kérdés, hogy miért került Giuliani a fiatal „riporternővel” olyan lelazult állapotba, hogy flörtöljön vele és scotch-ot iszogasson a társaságában egy hotelszoba háló részében; arról nem beszélve, hogy a koronavírus-járvány tetőpontján játszódó jelenetben a férfi fittyet hány a távolságtartásra, sőt: állítólag még abba is belement (legalábbis elviekben), hogy elfogyasszon egy denevért az őt meginterjúvoló lánnyal. (A fenti híradórészletben látható egyébként néhány mozzanat a szóban forgó jelenetből.)

Az, hogy a Borat folytatást már láthatták az újságírók, természetesen nemcsak azt eredményezte, hogy kiszivárogtatták ezt a botrányos jelenetet, hanem azt is, hogy az első kritikákat is megírták róla. Az angolszász filmes sajtó véleménye szerint a Borat 2. sajnos nem éri el az első rész színvonalát, és Borat figurája is elveszítette már azt a frissességet és eredetiséget, ami 2006-ban még jellemezte – Sandra Jessica Parker Sagdiyev karaktere és az őt alakító tehetséges színésznő azonban elviszi a vállán a filmet. Ettől függetlenül a Borat Subsequent Moviefilm... (már csak a fentebb leírtak alapján is) minden bizonnyal számos leleplezést hoz majd az amerikai konzervatívokat, sőt a Trump adminisztrációt illetően is. Holnap kiderül!


(via The Guardian)