A buta közönség miatt csökken a Vaják nézettsége

Legalábbis a producer valami ilyesmit sugallt, amikor az okokat elemezte.

A Netflix szuperprodukciója, a The Witcher, azaz a Vaják erősen indult, a videójáték rajongóinak többsége elégedett volt az adaptációval. A második évad már visszafogottabb reakciókat kapott, a Port Witcher-szakértő szerzője szerint például „Henry Cavill lubickol a mogorva szörnyvadász szerepében, és a rémpofák is jók, de a sztori néha leül, a látványvilág pedig finoman szólva sem egy székbe szögezős sorozattörténeti mérföldkő.” Az idén bemutatott 3. évadról pedig már azt írta, hogy „kívül szép, de belül üres.”

Kívül szép, de belül üres 3. évaddal búcsúzik Henry Cavill a Vaják sorozattól

Most látható utoljára Superman-arccal a mufurc szörnyvadász, de igazából a sorozat nem lett se jobb, se rosszabb a korábbi évadoknál. Hozza a kötelezőt, amit ma elvár egy koca-fantasyrajongó – és ennyi.

Kritika

 

A többi néző is így érezhette, mert az évad IMDb-pontszámai folyamatosan zuhantak, az utolsó két epizód pedig az egész sorozat legalacsonyabb számait hozta. A kritikák is keményen fogalmaztak, az AV Club szerint Cavill "jobb kilépőt érdemel", míg a The Verge "elpazarolt lehetőségnek" nevezte az évadot.

Tomek Baginski, a Vaják executive producere azzal a megfejtéssel állt elő, hogy az amerikai rajongók a felelősek, miattuk kellett változtatni a történeten, illetve leegyszerűsíteni azt. (Hogy a széria eltér Andrzej Sapkowski író történeteitől, azt már Cavill korábban is nehezményezte.)

"Amikor egy sorozat a nézők hatalmas tömegének készül, különböző tapasztalatokkal, a világ különböző részeiről, és nagy részük amerikai, akkor ezeknek az egyszerűsítéseknek nemcsak értelmük van, hanem szükségszerűek is. Fájdalmas számunkra, és számomra is, de a magasabb szintű árnyaltságnak és összetettségnek kisebb lesz a hatósugara, nem fog eljutni az emberekhez"

- nyilatkozta a lengyel Wyborcza hírportálnak.

Korábban Baginski felvetette, hogy

a történeteket azért is egyszerűsíteni kell, mert azokat a fiatal nézőket, akik a YouTube-on és a TikTokon nőttek fel, a cselekmény helyett csak "érzelmek" inspirálják.

Hasonló csalódást okozott a nézőknek a Disney+-on futott Titkos invázió. A finálé mindössze 7 százalékos értékelést kapott a Rotten Tomatoes-on, ezzel hivatalosan is minden idők legalacsonyabbra értékelt Marvel-sorozatepizódja lett.

Földbe állt Samuel L. Jackson sorozata

A Marvel-sorozatok közül a Titkos invázióé lett a legrosszabb finálé a szavazók szerint.

A részletek

 

A széria rendezője, Ali Selim a Varietynek adott interjújában arról beszélt, hogy a Marvel "fanatikus" rajongóinak túlzó elvárásai vannak.

"Nem érzem magam rosszul a vegyes kritikák miatt. A Marvelnek van egy nagyon elkötelezett - sőt, fanatikus - rajongótábora, akiknek vannak elvárásaik, és amikor az elvárásaik nem teljesülnek, akkor a másik irányba mozdulnak el, és lehúzzák a sorozatot. Nagyon örülnék, ha mindenki imádná, de nekem sincsenek ilyen elvárásaim, úgyhogy remekül érzem magam a reakciókat illetően. (…) Az a feladatunk, hogy teljesítsük az elvárásaikat?"

via: THR