A Szellemirtók és a többiek – Ivan Reitman 10 legjobb filmje

A fő művét jelentő Szellemirtókon kívül számos más kiváló filmet köszönhetünk a 75 éves korában meghalt Ivan Reitmannek. Íme a 10 legjobb!

10. Hat nap, hét éjszaka (1998)

Forrás: RTL Klub


A könnyed akcióvígjáték egyik főhőse a Harrison Ford által alakított mogorva alak, aki egy rozzant teherszállítógép pilótájaként fekete fuvarokat vállal egyik trópusi szigetről a másikra.  A női főszereplő pedig Anne Heche, aki egy New York-i magazin szerkesztőjét alakítja, és újdonsült vőlegényével egy egzotikus déltengeri szigeten tölti a nyaralását. A két, egymástól szinte mindenben különböző karakter egy lakatlan szigeten találja magát, ahová megérkeznek a vérszomjas kalózok is, akik a szigeten rejtegetik összerabolt kincseiket.

Elérhető: Apple TV

9. Ikrek (1988)

Forrás: Tv2


Reitman a 90-es években megpróbált vígjátéksztárt faragni Arnold Schwarzeneggerből, ennek lett az eredménye az Ikrek, amely mindössze 15 millió dollárból készült, 215 milliós bevétellel így masszívan nyereséges lett. A sztori szerint Julius (Schwarzenegger) és Vincent Benedict (Danny DeVito) olyan ikertestvérek, akik egy tökéletes gyermek létrehozásáért indult kutatási programnak köszönhetik létüket. Kettejük közül Julius a tökéletes atléta megtestesítője, az apró, tömzsi Vincent pedig a kakukktojás. Vincent árvaházba kerül, Julius pedig egy déltengeri szigetre, ahol a lehető legjobb oktatásban és neveltetésben lesz része. Vincent viszont piszkos üzelmekbe keveredik, és veszélyben az élete.

Szerencsére Juliusnak akkorra már tudomására jut, hogy van egy ikertestvére, és azonnal elindul, hogy felkutassa Vincentet.

Elérhető: Apple TV

8. Csak szexre kellesz (2011)

Forrás: UIP-Duna Film


Emma (Natalie Portman) és Adam (Ashton Kutcher) még a cserkésztáborban találkozott egymással, amikor a két tininek fogalma sem volt arról, mi fán terem az igazi szex. Végül jó barátok lettek, akik évekkel később mégis kockára tesznek mindent, amikor ágyba bújnak egymással. Az érzelmi konfliktusok, a szerelem és a féltékenység és más párkapcsolati problémák elkerülése érdekében elhatározzák, hogy csak szex és más semmi nem lehet köztük. Úgy tűnik, az ötlet remekül beválik, ám egy idő után rá kell döbbenniük, hogy érzelmek nélkül a szex olyan, mint az étel fűszer nélkül.

A 150 millió dollár bevételt hozó párkapcsolati komédia lett Reitman utolsó, anyagilag sikeres filmje.

Elérhető: Netflix

7. Ovizsaru (1990)


A Reitman által rendezett három Schwarzenegger-komédia közül ez kapta a legjobb értékelést a Rotten Tomatoes-on, és nem véletlenül. Már az alapszituáció is vicces:

a zsarut alakító, hegyomlás méretű színésznek óvóbácsit kell játszania egy fedett operáció keretében.

Elérhető: Apple TV

6. Szellemirtók 2. (1989)


A kultikus film folytatásában a Szellemirtók csapata változatlan felállásban folytatja a küzdelmet a természetfölötti lények ellen, akik ezúttal elsöprő fölényben vannak, de a lelkes csapat halált megvető bátorsággal küzd a rózsaszín lélektrutymó ellen, amely már-már elárasztja New York városát. A földöntúli fenyegetés egy festményen megelevenedő alakban ölt testet: ő Vigo, a Kárpátok Ostora, Moldávia Bánata. Hogy a gonosz valódi életre kelhessen, egy gyermek lelkére van szüksége – történetesen Dana kisfiáéra.

A Szellemirtók 2. se a kritikákat, se a bevételt illetően nem tudta megismételni az első rész sikerét, de így is összeszedett 215 millió dollárt.

Elérhető: Netflix

5. Újoncok napja (2014)


Reitman utolsó rendezésében Kevin Costner egy amerikaifutball-csapat menedzserét alakítja, akinek az a feladata, hogy Clevelandben helyrerázza a sportágat.

Csakhamar azonban annyira elmosódnak a határok a munkája és a magánélete között, hogy döntenie kell, melyiket áldozza fel a másikért.

Elérhető: Horizon GO

4. Dilibogyók – Táborparádé (1979) 


Reitman első rendezése egyben az első közös munkája a fiatal Bill Murray-vel. A mindössze 1 millióból forgatott komédia 43 milliót hozott, és ezzel be is indította mindkettejük karrierjét.

A helyszín egy nyári tábor, ahol a Murray által alakított táborvezető szárnyai alá veszi az egyik problémás tinédzsert.

3. Bombázók a seregnek (1981)


John Winger (Bill Murray) anyagilag padlóra került, barátnője is elhagyta. Egyetlen módot lát kilábalni a bajból anélkül, hogy dolgoznia kéne: bevonul a seregbe. Rábeszéli cimboráját, a szintén munkakerülő Russellt (Harold Ramis) is, és hamarosan a hadsereg kötelékében találják magukat. Ám csalódniuk kell, az álomutazások és a pénz helyett ugyanis egy kemény kiképzőtábor kíméletlen őrmesterének (Warren Oates) szakaszába kerülnek.

A háborús komédia jól hozott a konyhára: mindössze 10 milliós büdzséből készült, és 85 milliós bevételt termelt.

Elérhető: Apple TV

2. Dave (1993)

Dave, a jólelkű, átlagos amerikai polgár megdöbbentően hasonlít az amerikai elnökre, ezért megbízzák, hogy egy alkalommal helyettesítse. Az elnök ezalatt agyvérzést kap, de főtanácsadója továbbra is fenn akarja tartani a látszatot, miszerint az elnök él, ezért Dave-nek tovább kell játszania a szerepét. A közvélemény csak annyit vesz észre, hogy az agyvérzésből csodálatos módon felépült elnököt mintha kicserélték volna, és a változásnak egyedül Bob, a főtanácsadó nem örül, mivel Dave új tervei keresztezik a számításait.

A Dave Reitman pályájának talán legkedvesebb, legromantikusabb filmje, és a nézők mellett a kritikusok is szerették.

1. Szellemirtók (1984)

Forrás: RTL Klub


Reitman karrierjének legnagyobb sikere, amelyben a főszerep eljátszása mellett a történetet megíró Dan Aykroyd és Harold Ramis is elévülhetetlen érdemeket szerzett. A Kovács László által fényképezett filmen nem látszik meg, de rekordidő alatt kellett összedobni: a Columbia Pictures a 30 milliós büdzsé feltételéül szabta, hogy 1984 júniusában be kell mutatni a kész produkciót, Aykroyd, Ramis és Reitman így három hét alatt rakták össze a végleges forgatókönyvet. (További érdekességek itt.)

Elérhető: Netflix

Via: Screenrant