Ben Stiller 5+1 legjobb filmje és sorozata

Gondoltad volna? A színészként, producerként, sőt forgatókönyvíróként és rendezőként is tevékeny művész november 30-án már az 55. születésnapját ünnepli. Ennek örömére íme egy lista legjobb alkotásaiból válogatva, melyek közül többet akár azonnal megnézhetsz!

5. Zoolander, a trendkívüli

Ez a 2001-es, a divatvilág és szereplői felszínességét és ostobaságát parodizáló vígjáték Stiller saját találmánya, hiszen a címszerepen kívül a forgatókönyvírást és a rendezést is magára vállalta. A sztár komikusi képességeinek köszönhetően a film akkora kultusz lett, hogy a színészt különféle talkshow-kban még tizenöt évvel később is a híres „Kék acél” nézésről faggatják. A Zoolanderhöz egyébként 2016-ben készült egy folytatás is, ami sajnos sokkal kevésbé parádésan sikerült – ez azonban mit sem von le az első rész értékeiből.


4. The Meyerowitz Stories (New and Selected)

A keserédes dramedyket jegyző Noah Baumbach és Stiller együttműködése a 2010-es Greenberggel kezdődött: akkor látta meg a rendező a színészben az új Woody Allent, a szerencsétlen, tipródó értelmiségi modern prototípusát. A Greenberget 2014-ben A 40 az új 20 követte, majd 2017-ben jött a The Meyerowitz Stories, Stiller legkomolyabb filmjeinek egyike, amelyben Dustin Hoffman fiát és a még nála is szánalmasabb alakot hozó Adam Sandler féltestvérét alakítja, bebizonyítva, hogy abszolút megállja a helyét drámai szerepben is, egyenértékű partnereként az olyan színészeknek, mint Hoffman vagy a filmben szintén szereplő Emma Thompson.

A film elérhető (sajnos csak angol felirattal) a Netflixen.


3. Apádra ütök

A 2000-ben indult Meet the...-trilógia kiválóan karikírozza azt az egyszerre várva várt és mindenképpen kínosnak ígérkező pillanatot, amikor egy szerelmes először találkozik választottja családjával. A Stiller által megformált Shag(ilan) Beckur olyan karakter, akivel egyszerre tudunk együttérezni és a fejünket a falba verni elképesztő ballépései és döntései miatt. Az első film után a színvonal sajnos fokozatosan csökkent, de míg a 2004-es Vejedre ütök abszolút vállalható, addig a 2010-es Utódomra ütöket jobb, ha elfelejtjük. Az Apádra ütök azonban még tele van húsz év után is idézhető aranyköpésekkel és jelenetekkel.

Elérhető a Netflixen (a franchise további darabjaival együtt), december 6-án, 9-én és 13-án pedig a Moziverzum csatorna is műsorra tűzi.


2. Keresd a nőt!

A Farrelly fivérek 1998-as őrült (és akkor még finoman fogalmaztunk) vígjátéka volt Ben Stiller első fontosabb alakítása, és számos gusztustalan jelenete ellenére (vagy talán éppen azok miatt) hatalmas siker lett, így azonnal elhelyezte a térképen a színészt, aki pedig addig már egy sor szerepen és két nagyjátékfilmes rendezésen is túl volt, a producerek mégis csak vonakodva adták oda neki a film férfi főszerepét (úgy kellett elhappolnia Owen Wilson, Jim Carrey és Jon Stewart elől). A Farrelly páros és Stiller később még egyszer dolgoztak együtt (ez volt a 2007-es Agyő, nagy ő!), de csak a Keresd a nőt! lett kultfilm. A hírhedt cipzáras jelenet valószínűleg örökre a retinájába égett mindenkinek, aki látta!


1. Trópusi vihar

Ez a Stiller által rendezett és nagyrészt általa írt fergeteges 2008-as vígjáték (amelyben az egyik főszerepet is ő játssza) kétségtelenül a legjobb a művész összes alkotása közül. Nyilván azért sikerült ilyen jól, mert az alkotó kívül-belül jól ismeri témáját, a hollywoodi filmipart, így zseniálisan karikírozza egyebek mellett a method acting feltétlen híveit, a bunkó producereket, a lila ködös rendezőket és a filmvilág más résztvevőit. A benne megjelenő, abszolút félreértett blackface miatt sajnos mostanság kissé kompromittálódott, de amennyiben ezt az alkotói szándéknak megfelelően a helyén kezeljük, a mai napig fetrengve röhöghetünk számos telitalálata (Tom Cruise mint visszataszító producer, a Sunaszaft, Jámbor Jack és pórul járt megformálója, „fullba nyomni a kretént” stb.) mindegyikén.


+1: Szökés Dannemorából

Ez a 2018-as sorozat eddig Ben Stiller legnagyobb alkotóművészi vállalkozása, hiszen a megtörtént eseményeken alapuló súlyos bűndrámának mind a hét epizódját ő rendezte, és ő az egyik executive producer is (színészi feladatokat ezúttal nem vállalt). Stiller keze alatt kiváló színészi teljesítményt nyújt a három főszereplő, Paul Dano, Benicio Del Toro és Patricia Arquette – és ez még nem minden. „...azt hittük, hogy (rendezőként Ben Stillernek) csakis a vígjáték fekszik.

Hát az ilyen piszkos, mocskos, valóságszagú, lassan, de rendkívül magabiztosan haladó, helyenként rendkívül erőszakos, valóságszagú és lényegre törő bűntörténet is nagyon fekszik neki.

A sorozat (…) majdnem hibátlan, vannak tökéletes jelenetei is...” – írta róla annak idején a PORT.hu kritikusa.

Elérhető az HBO GO-n.