De mégis mit kezdjünk ezzel a rengeteg streamszolgáltatóval?!

Megnéztük, milyen felhasználói élményeket kínál a Magyarországon elérhető hat legnagyobb streamszolgáltató, hogy könnyebb legyen választani.

Tizenhárom éve, 2011-ben indult Magyarországon az HBO Go, az első olyan online szolgáltatás, ami magyar nyelven kínált filmeket és sorozatokat az előfizetőknek. Azóta sok minden történt stream-fronton, az HBO Góból HBO Max lett (és lassan csak Max lesz), és a legnagyobb platformok hozzánk is megérkeztek: utoljára a SkyShowtime 2023 februárjában. Ám, miként Einstein mondta: a világűr véges, de határtalan – vagyis mostanra alig lehet eligazodni a streamszolgáltatók közt, pláne, hogy vannak címek, amik egyszerre több platformon is elérhetők. Most abban igyekszünk segíteni nektek, hogy megtaláljátok a hozzátok legjobban passzoló felületet: tehát elsősorban nem tartalom alapján vizsgáljuk a szolgáltatókat, hanem azt nézzük meg, milyen felhasználói élményt nyújtanak, mit érdemes várni tőlük.

 

Netflix

Érdemes a legnépszerűbb streamszolgáltatóval kezdeni, mivel valószínűleg ez található meg szinte minden háztartásban. Ha csak egy platformra fizetsz elő, akkor szinte biztos, hogy ez lesz az. A Netflix olyan, mint zenei streamben a Spotify: hibái és hiányosságai ellenére is szinte mindenkinek ez van, és olyan szinten beépült a köztudatba, hogy köznevesült. Ha streamelsz valami filmet vagy sorozatot, akkor „netflixezel” – gondolj arra, hogy a többi szolgáltató esetében ezt sosem mondjuk (igaz, hülyén is hangzik, hogy HBO Maxozom vagy SkyShowtime-ozom).

A Netflix jelenleg három csomagot kínál:

  • Alap: 2490 Ft / hónap (HD-minőség, 1 támogatott eszköz)
  • Standard: 3490 Ft / hónap (Full HD-minőség, 2 támogatott eszköz)
  • Prémium: 4490 Ft / hónap (Ultra HD-minőség, 4 támogatott eszköz)
Az ír
Forrás: Netflix

 

A felületén egyszerre találunk saját gyártású és licencelt tartalmakat, utóbbiból igazából végtelen mennyiségűt, és minden műfajban. Az egyetlen gond, hogy a legtöbb (szinte az összes) licencelt tartalomhoz nincs magyar szinkron, így az olyan régi klasszikus, mint mondjuk az Ace Ventura, hiába van fent, felirattal azért nem az igazi, ha Kerekes József hangját szoktad meg. Ha viszont nem fontos számodra a szinkron, akkor tényleg

iszonyú mennyiségű tartalom áll rendelkezésre, és még magyar filmeket és sorozatokat is lehet találni.

A saját gyártású tartalmak kivételével (amikhez viszont szinte mindig van szinkron, és az utóbbi években még a minőség is jobb lett) egyik cím sem érhető el örökké a Netflixen, tehát érdemes figyelni arra, hogy mikor kerül fel egy tartalom, és mikor kerül le, ha meg akarjuk nézni. A Netflix tehát inkább olyan, mint egy tévé, nem pedig egy magángyűjtemény: ami itt fent van, az nem mindig lesz elérhető, kivéve a saját tartalmakat. Tehát ha nem azért fizetsz elő, hogy bizonyos címeket mindig, mindenhonnan el tudj érni, mert mondjuk bármikor szívesen újranézel egy Doktor House-epizódot (ami mondjuk most pont fent van Netflixen – meg még a SkyShowtiome-on és az Amazon Prime Videón is), akkor a Netflix tökéletes választás az alkalmi szórakozáshoz.

Stranger Things
Forrás: Netflix

 

A Netflix abban is hasonlít a Spotifyra, hogy nagy hangsúlyt fektet a felhasználói élményre: a felülete folyamatosan a te ízlésed szerint alakul, és azokat a tartalmakat helyezi előtérbe, amikről az algoritmusa úgy gondolja, hogy érdekelhet téged – így otthonossá válik a nyitóoldal, ami azt az érzést kelti, hogy ez a te felületed. Ennek hátulütője, hogy az többi tartalmat viszont kifejezetten keresni kell, és több olyan sorozatra vagy filmre bukkanhatunk, amiről nem is gondoltuk, hogy fent van.

A korona
Forrás: Netflix

 

A Netflix mennyiségi üzletpolitikájának része, hogy az utóbbi időben már nem csak filmek és sorozatok jelentek meg a kínálatban, hanem mobilra és táblagépre letölthető játékok is, amik közt azért akad pár egész jó cím is, mint például a GTA-trilógia.

 

Amazon Prime Video

Bár Magyarországon még nem olyan népszerű, de az elsősorban internetes áruházként ismert Amazon streamszolgáltatásával kell folytatnom, mivel Amerikában ez a legnagyobb kihívója a Netflixnek. Ennek egyik oka, hogy a Prime Video lényegesen olcsóbb:

egyféle csomag van, az Magyarországon 899 Ft-ba kerül havonta, és ezért az összes tartalomhoz hozzáférhetünk, amik vegyesen vannak HD-tól a 4K minőségig.

Utóbbi elsősorban a saját gyártású tartalmakra jellemző. Szóval itt is vannak saját gyártású művek – a Prime Video készítette többek közt a Gyűrűk Ura-sorozatot, A hatalom gyűrűit, vagy a népszerű képregény-adaptációt, a The Boys-t – és rengeteg licencelt tartalom, sőt náluk van a Metro-Goldwyn-Mayer teljes katalógusa. Ez utóbbi azt jelenti, hogy azoknak a filmeknek a jogai, amiket az MGM stúdió gyártott, most az Amazonnál vannak, és ide kerülnek fel elsősorban.

Forrás: Amazon Prime Video

 

Bár egy friss kimutatás szerint itt érhető el a legtöbb cím (a Netflixhez képest 110%-kal nagyobb médiakönyvtárral rendelkezik),

a legnagyobb gyenge pontja, hogy rengeteg tartalomhoz nincs semmiféle magyar vonatkozás

– és ez nem csak a szinkront érinti. Bár a saját gyártású tartalmak közt találunk olyat, amihez van magyar hangsáv, és a licencelt címek közt is előfordul, de nagyon sok olyan cím van, amihez még magyar felirat sincs! Ezek száma ráadásul csak nőtt, mióta felkerültek az MGM-filmek, bár akad pár, amihez van felirat (pl. a legtöbb James Bond-film), de többségükhöz sajnos még nincs. Angol viszont mindegyikhez van, ami megkönnyíti a szövegértést.

erre érdemes ránézni

Meglepően erős lett a Mr. és Mrs. Smith sorozatverziója

Brad Pitt és Angelina Jolie filmje a kanyarban sincs hozzá képest. Kritika.

Tovább

 

A Prime Video tehát afféle középutas: remek áron kínál jó minőségű saját tartalmakat, és a licencelt címek mellett ott vannak az MGM filmjei is – tehát ez már működhet egyfajta gyűjteményként is az előfizetők számára, mivel eddig nem tudni arról, hogy eltűnnének az MGM-címek a kínálatból. Ugyanakkor egyértelműen presztízsből csinálja az Amazon, mivel nem valószínű, hogy az előfizetésekből lenne akkora haszna, hogy saját sorozatokat, filmeket készítsen, és felvásárolja egy egész stúdió archívumát.

 

HBO Max

Az első fecske mindig a leghányatottabb sorsú: hiába az HBO Góval indult Magyarországon a streaming-korszak, nem tudta megtartani a presztízsét. Ez persze annak is köszönhető, hogy a rengeteg tartozás és elkaszált sorozat alaposan megtépázta a hírnevét, de a patinás múltú HBO még így is újból és újból képes talpra állni.

Ez elsősorban a saját gyártású sorozatainak köszönhető, amikből azért minden évben jut legalább kettő, amire a közönség és a kritika is odafigyel.

Most lett vége a True Detective negyedik évadjának, előtte az Utódlást díjazták szarrá, a Trónok harca előzménysorozata, a Sárkányok háza is hatalmasat ment 2022-ben, a tavalyi The Last of Us-ról nem is beszélve. Az HBO annak idején „mozicsatornaként” indult, és a stream mellett a mai napig több csatornát is működtet a tévében: az ezeken látható filmek és sorozatok valójában megegyeznek a stream kínálatával.

A HBO Max havi 2390 Ft, de van kedvezményes, éves előfizetés is, ez 18 990 Ft.
Sárkányok háza
Forrás: HBO

 

A HBO Max egyik legnagyobb fórja a Netflix-szel és az Amazon Prime Videóval szemben, hogy mindenhez van magyar vonatkozás, sőt, szinte minden esetben választhatunk szinkront is, ami főként a régi klasszikusoknál nagy előny. A HBO Maxon is vannak licencelt filmek, és elég sok a magyar filmes tartalom, de náluk van a Warner Bros. katalógusa is, ami magában foglalja a filmeket és sorozatokat is. Sajnos azonban, aki úgy gondolja, hogy azért fizet elő, hogy bármikor nézhessen Warner-tartalmakat, azt ki kell ábrándítanom - a hatalmas tartozások miatt rengeteg címet adnak bérbe, és egy csomó minden csak ideiglenesen van fent a platformon: így tűnt el suttyomban például az összes Halálos fegyver-film, vagy Az ördögűző, pedig nemrég újra akartam nézni őket. Az HBO-s sorozatok többségét viszont megtaláljuk – mondjuk például a Mocsok macsók meséi még nem érhető el –, még akkor is, ha azok egy része mostanság a Netflixen is feltűnik (a nagy különbség az, hogy az HBO Maxon szinkronnal is nézhetjük őket).

 

Disney+

A Disney saját streamszolgáltatása egy kifejezetten izgalmas megoldás ebben a kategóriában, hiszen nincsenek licencelt tartalmak, kizárólag saját filmekkel és sorozatokkal találkozhatunk itt. Ehhez persze hozzá kell venni, hogy náluk van a Fox katalógusa, amibe nem csak a filmek, hanem a sorozatok is beletartoznak, így itt nézhető többek közt az X-akták és a 24 is.

Továbbá a teljes Disney, Pixar, Marvel és Star Wars katalógus is itt van, szóval ez már tényleg úgy működik, mint egy előfizetéses archívum.

Ehhez még hozzájönnek a Star (vagyis a felnőtt) tartalmak, valamint a National Geographic filmjei és sorozatai (bár ez utóbbival nem vagyunk elhalmozva Magyarországon).

A havidíj 3090 Ft, az éves díj valamivel kedvezőbb: 30 900 Ft.
Bosszúállók: Végjáték
Forrás: Fórum Hungary

 

A tartalmakat ugyan bérbe szokták adni (szintén a nagy összegű tartozás miatt), így van, ami olykor-olykor eltűnik a platformról, de azt ígérték, hogy a nagy presztízsű saját címek a továbbiakban is csak itt lesznek elérhetők: ez alatt a Marvel, a Star Wars, a Disney és a Pixar filmekre és sorozatokra kell gondolni. Az ebbe a kategóriákba tartozó mozifilmek is ide kerülnek fel, ráadásul szinte mindig 4K-ban.

101 kiskutya
Forrás: Disney

A Disney+ legnagyobb hátránya, hogy bár felirat mindenhez van, szinkron sajnos a régebbi címekhez csak elvétve, illetve azt figyeltem meg, hogy azokhoz a sorozatokhoz nincs magyar hang, amiket régen a magyar televízió adott le elsőként. Így sajnos sem a már említett X-aktákhoz, sem a 24-hez nincs szinkron, viszont a Gyilkos elmékhez van (legalábbis azokhoz az évadokhoz, amik itthon is adásba kerültek).

 

SkyShowtime

Ez indult a legkésőbb Magyarországon, és láthatóan még keresi is helyét, pedig iszonyú potenciál lenne benne.

A Showtime sorozatok mellett (mint például a Dexter vagy a Californication) náluk van a Paramount, a Universal és DreamWorks katalógus, valamint itt nézhetők a Paramount+-os és többségében a Peacock-os sorozatok és filmek is.

És mindezért nem is olyan sok a havi 1990 Ft, vagy aki az első hónapokban előfizetett, annak a fele. A SkyShowtime viszont hamarosan, április 23-tól árat emel, nem is kicsit, ugyanis az 1990 Ft-os havidíj 2799 Ft-re duzzad, de akinek még él az „örökké féláron” kedvezménye, az nyilván ennek a felét fizeti majd. De lesz egy reklámokkal megtűzdelt csomag is a korábbi előfizetési áron, valamint éves, kedvezményes díj.

Dexter
Forrás: Showtime

 

Ez még a kisebbik baj, a nagyobb, hogy teljes a káosz a tartalmakat illetően. Egyfelől a SkyShowtime kb. háromhavonta eltávolít több száz címet a kínálatból, helyettük újak kerülnek fel, majd újabb negyedév múlva visszakerül szinte mindaz, amit korábban levettek. Más címektől viszont el kell búcsúzni, és így tovább a végtelenségig. Tehát,

ha valaki archív katalógusként akarja használni, készüljön fel, hogy nem mindig lesz elérhető minden, mert folyamatosan cserélődnek az elérhető címek.

Szinkron szempontjából elég rosszul áll a SkyShowtime, mivel az induláskor jó pár sorozathoz készítettek új szinkront, amivel elég sokakat felbőszítettek (ilyen például az újraszinkronizált Doktor House is, ami, bár több helyen is fent van, de az eredeti, Szakácsi/Kulka szinkronnal sehol sem nézhető), de az is felemás megoldás, hogy bár több évadnyi Columbót nézhetünk itt, viszont kizárólag felirattal, ne is várjuk Szabó Gyula hangját (ha tippelnem kell, ez is azon múlott, hogy a sorozatot eredetileg a magyar televízió adta le). De aki nem szinkronpárti, az is nagyot koppanhat, hiszen van olyan kiemelt sorozat (pl. A küldöttek), amihez minősíthetetlen, valószínűleg simán valamilyen netes fordítóval készült felirat került fel.

erre érdemes ránézni

7 érv, hogy a Yellowjackets a jelenleg futó egyik legjobb sorozat

A Showtime szériája egyszerre családi dráma, ifjúsági kalandfilm, felnövéstörténet, misztikus- és túlélőhorror, krimi és szatíra.

Tovább

 

Pedig a SkyShowtime tényleg ki tudna tűnni, csak sajnos sem a tartalomkezelés, sem a kissé bazárinak ható felület nem predesztinálja erre. Ráadásul az utóbbi időben bizonyos, korábban csak itt látható presztízssorozatok a Netflixen is feltűntek (Yellowstone, Yellowjackets).

 

Apple TV+

Az Apple streamszoltáltatása tipikus példája az „amilyen a mosdó, olyan a törölköző” mondásnak. Az Apple üzletpolitikája ugyanis láthatóan az, hogy minőségi és időtálló termékeket készít, ezért cserébe elvárja, hogy te is mélyen nyúlj a zsebedbe. Természetesen az Apple TV+ se olcsó, és még csak nem is kapunk annyi mindent, mint a többi platform esetében. Viszont a saját gyártású tartalom minden esetben minőségi: én például csak azért nem nézek bizonyos címeket, mert nem érdekel a témája, de közben látom és érzem az előzetes alapján, hogy a kivitelezés biztos, hogy pazar.

Az eltérített járat
Forrás: Apple TV+

 

Az Apple TV+ 2790 Ft havonta, ami nem kevés, figyelembe véve, hogy ezért az összegért kizárólag a saját gyártású tartalmakat nézhetjük (minden mást csak kölcsönözni vagy megvásárolni lehet plusz pénzért).

Ezekből sincs olyan sok (legalábbis a többi szolgáltatóhoz képest), de ha azt mondom, hogy itt nézhető például A siló, akkor mindenki érteni fogja, hogy mit jelent az Apple TV-minőség.

erre érdemes ránézni

Akarsz látni egy igazán jó sorozatot Tim Robbinsszal és Rebecca Fergusonnal?

A siló egy feszes, disztópikus thriller, ami könnyedén lép a Lost nyomdokaiba, miközben új tartalommal tölti fel a rejtélyközpontú struktúrát.

Tovább

 

Magyar felirat mindenhez van, viszont szinkront ne is keressünk, azt semmihez se fogunk találni. A feliratozás viszont minőségi, a Tetris című filmhez például Speier Dávid készítette.