Ezeket a filmeket és sorozatokat streameld a héten

Íme pár tipp, hogy milyen filmeket és sorozatokat érdemes streamelni.

Fordulópont: A bomba és a hidegháború

A Netflix dokumentumsorozata a hidegháború éveibe és annak utóhatásába enged bepillantást, szemtanúk és szakértők beszámolói alapján. A hidegháború sok nemzetközi feszültséggel járó korszak volt 1947 és 1991 között, amelyet a két szuperhatalom, az Amerikai Egyesült Államok és a Szovjetunió közötti folytonos rivalizálás jellemzett. A szó szoros értelmében vett háború nem tört ki a két ország között – a hidegháború a második világháború két nyertes nagyhatalmának ideológiai, kulturális, társadalmi, gazdasági, politikai összecsapásából állt. Ebben az időszakban vált kézzelfoghatóvá a nukleáris fenyegetés, és ekkor indult a fegyverkezési és az űrverseny is, a propaganda mellett (Wikipedia). „A hidegháború volt az első olyan háború a történelemben, amely magában hordozta az apokalipszis lehetőségét” – hangzik el az előzeteseben.

„Egy intézményesített őrület”

– mondja a másik megszólaló. A dokumentumsorozat megmutatja azt is, hogy

milyen újfajta hidegháború zajlik a jelenben.

A szériát Brian Knappenberger, a Fordulópont: 9/11 és a terrorizmus elleni harc rendezője készítette.

Mikor? Március 12.

Hol? Netflix

 

Fűrész I-VI.

Az egyik legbrutálisabb horror-franchise két dologról ismert: az egyik a bizarr csapdák, amik a legkülönfélébb módokon kínozzák az embereket, a másik az utógyújtásos történet, hiszen a tavaly tizedik részéhez ért Fűrész-filmek dramaturgiájában mindig van egy fordulópont, ami a korábban látottakat teljesen átértelmezi. A széria talán legrafináltabb darabjai, amik még jóval kevésbé mentek el abba az irányba, hogy minél véresebb kivégzéseket mutassanak a nézőnek, a franchise elején találhatók, és

talán sosem volt még egyszerre fent ennyi rész a Fűrész-filmekből egyetlen streamszolgáltatónál sem.

A 2004-es első rész után évente jött egy újabb, ezt a mintát a 2010-es Fűrész 3D zárta: ez ugyan nem kerül fel a Netflixre, de az ezt megelőző hat részt megnézhetjük egymás után.

Mikor? Március 14.

Hol? Netflix

 

FRIDA

Az Amazon Prime Video dokumentumfilmje – ami nem azonos a Frida című, Salma Hayek főszereplésével készült életrajzi filmmel – egy bensőségesen őszinte és varázslatos utazás az ikonikus művész, Frida Kahlo életébe, elméjébe és szívébe.

Archív felvételek, saját művei, valamint levelei, naplóbejegyzései, esszéi és interjúi segítségével áll össze az az élet és életmű,

amiben egy szörnyű balesetet szenvedett lány tragédiájából egy tehetséges festő sarjadt ki.

„Frida művészete meséli el az ő igazságát.”

- olvasható az előzetes egyik inzertjében.

Mikor? Március 15.

Hol? Amazon Prime Video

 

Manhunt

Számtalan filmet és sorozatot láttunk már az amerikai elnökök ellen elkövetett merényletekről, az Apple TV+ sorozata azonban némiképp máshonnan fogja meg a témát: itt ugyanis nem a merénylet előkészítése vagy magakadályozása a cél, hanem annak utóélete. Az elnökgyilkosság csak a katalizátor, a történet kezdete a Manhunt (Embervadászat) című sorozatban.

A széria az Amerikai Egyesült Államok 16. elnökének, Abraham Lincolnnak a meggyilkolásával indul, a merénylő, John Wilkes Booth elleni hajszát mutatja be.

Mikor? Március 15.

Hol? Apple TV+

 

Volt egyszer egy nyár

Ugyan nem új film, nálunk 2023-ben mutatták be a mozik Charlotte Wells forgatókönyvíró és rendező filmjét, amiben egy elvált apa és kamasz lánya szívszaggató nyaralása elevenedik meg. „Sophie (Frankie Corio) tízévesen az édesapjával nyaralt Törökországban, és bár úgy tűnik, boldogan telt a vakáció, ahogy a pereg a film, egyre több apró gesztust, elejtett félmondatot veszünk észre, ami arra utal, hogy valami nagyon nincs itt rendben. Calum (Paul Mescal) fiatal, harminc körüli apa, akinek érezhetően nyűg még minden kötöttség. Ennek persze megvannak a maga előnyei és hátrányai is: Calum egyfajta partnerként, barátként kezeli Sophie-t, ám ez abból fakad, hogy nem tud mit kezdeni azzal, hogy van egy lánya (ha utánaszámolunk, kb. húszéves volt, mikor Sophie megszületett). A látszólag vidám nyári kaland így feslik fel lassanként, és mutatkozik meg a fiatal apa és kamaszodó kislánya kapcsolatának valódi arca.” - írtuk róla kritikánkban. Ha annak idején lemaradtál róla moziban, vagy csak újra meg szeretnéd nézni, most itt a remek alkalom.

Mikor? Március 15.

Hol? HBO Max

 

Csirkefalat

Ennél eszelősebb sorozat valószínűleg nem is lesz a héten, hiszen ki látott már olyat, hogy egy lány csirkefalattá változik?! Pedig ez a dél-koreai sorozat pont erről szól a hivatalos plot szerint:

„Egy nő belép egy furcsa gépbe, és… csirkefalat lesz belőle?! Most az apján és a csodálóján múlik, hogy belevágnak-e az őrült küldetésbe, hogy visszahozzák őt.”

Most valószínűleg te is azt gondolod, amit az apa az előzetesben: „ennek nincs értelme”, és megnyugtatlak, tényleg nincs, de valószínűleg baromi szórakoztató.

Mikor? Március 15.

Hol? Netflix