Ezeket a vadiúj sorozatokat nézd az HBO GO-n!

Az április igazi blockbuster hónap a streamelős cégnél: olyan nagy durranások mellett, mint a The Nevers című új steampunk szuperhősös darab vagy a teljes Jóbarátok-gyűjtemény, számos további erős cím érkezik.

Az ezen a héten bemutatott vagy bemutatandó újdonságokról, azaz a fent említett The Neversről, A nyugalom világa című rendhagyó dokuszériáról, a Jóbarátok mind a tíz évadáról, a Fehér hó című akciókrimi negyedik évadáról, A végállomás gyermekei című drámasorozatról és az Isten hozott a Senkiföldjén című fekete komédiáról ebben az ajánló cikkünkben már írtunk – most lássuk a többi áprilisi újdonságot!

Fargo – 4. évad (premier: április 1.)

Az 1950-es években Kansas Cityben játszódó Fargo 4. évadában a két bűnszövetkezet meg akarja szerezni a részét az amerikai álomból, ezért súlyos feltételekkel békét köt, hogy együtt irányíthassák a kizsákmányolás, a korrupció és a drogok alternatív gazdaságát. A fegyverszünet érdekében Loy Cannon, az afroamerikai maffia családfője elküldi legkisebb fiát, Satchelt ellenségének, Donatello Faddának, az olasz maffia vezetőjének. Cserébe Donatello is átadja legkisebb fiát, Zerót Loynak. Josto Fadda, a Fadda család impulzív és önimádó örököse, Donatello örökbefogadott fia, Milligan rabbi, Odis Weff nyomozó, Oraetta Mayflower és Dick „Deafy” Wickware amerikai rendőrbíró összefonódó története továbbra is a bevándorlás, az asszimiláció és a hatalom kérdéseit feszegeti.


Knutby: imádkozz, engedelmeskedj, ölj (premier: április 4.)

Ez a hatrészes dokusorozat arról szól, hogy 2004-ben egy éjszaka lövések dördültek az álmos svéd faluban, Knutbyban. Egy fiatal nőt meggyilkoltak, szomszédja is több lövést kapott, de ő túlélte. Az áldozatok és az elkövetők a – látszólag – szigorúan élő pünkösdi gyülekezethez tartoztak. A nyomozás és az azt követő bírósági ügy nemzetközi szenzációvá vált, ahogy egyre több furcsa titokra és bizonyítékra derült fény. A dokumentumszériában az elismert újságírók, Martin Johnson és Anton Berg, Henrik Georgsson rendezővel (A híd) megpróbálják új megvilágításba helyezni a Knutbyban történt eseményeket. Az újságírók az ügyet új szempontok alapján és olyan anyagok segítségével vizsgálják, amelyek eddig még nem voltak hozzáférhetőek; továbbá exkluzív interjúkat is készítettek olyan emberekkel, akik több éves hallgatás után törték meg a csendet.


Irtsd ki mind a vadakat (premier: április 4. és 5.)

A 4 részes dokumentumfilm lenyűgöző utazás a múltba, pontosabban az emberiség legsötétebb óráiba, ami sorra veszi a gyarmatosítás kizsákmányoló és népirtó vonatkozásait is.


Easttowni rejtélyek (premier: április 19., majd az epizódok hetente érkeznek)

Az Easttowni rejtélyek című sorozat Pennysylvania állam egyik kisvárosában játszódik, ahol egy helyi nyomozó, Mare Sheehan próbál egy gyilkosság végére járni, miközben magánéleti konfliktusainak köszönhetően a saját élete is éppen darabokra hullik szét. Az Emmy-, Grammy- és Oscar-díjas Kate Winslet főszereplésével készült egyedi atmoszférájú sorozat bepillantást enged egy kis zárt közösség sötét oldalába, egyúttal arra a kérdésre keresi a választ, hogy a családi és a múltbeli tragédiák mennyire befolyásolhatják a jelenünket.


A szolgálólány meséje – 4. évad (premier: április 29. – az első 3 epizód azonnal elérhető lesz, utána hetente érkeznek a részek)

A disztópikus, rémisztően lebilincselő mese tovább folytatódik Gileád totalitárius társadalmában, ami a természeti katasztrófák árnyékában az egykori USA területén jött létre. A körülmények összjátéka következtében az emberiség túlélése veszélybe került, és a vészesen lecsökkent születésszámok miatt fundamentalista, teokratikus diktatúrát alakítottak ki, amelyben az egyik központi tényező a születések számának központi irányítása. Gileádban a nők egy része újra tulajdontárgynak számít, hiszen a populáció növelése érdekében a kevés megmaradt termékeny nőt szexuális rabszolgaságba kényszerítik. Az egyik ilyen szolgálólány, June próbál navigálni a parancsnokok, feleségeik, a házi cselédek és a többi szolgálólány között, és egy idő után megkísérli a lehetetlent: fellázad az elnyomó rendszer ellen.


X generáció (ebben a hónapban ér véget: áprilisban mutatják be a 16 részesre tervezett évad felét, azaz 8 epizódot)

A félórás részekből álló széria egyszerre sötét és játékos: olyan gimnazistákról szól, akik újszerű (játékszereket is bevonó) szexuális kalandjaikkal próbára teszik annak a konzervatív közösségnek az életről, szerelemről és családról alkotott meggyőződéseit, amelyben élnek.


Mayans M.C. (3. évad – áprilisban is folytatódik az HBO GO-n március 17-én debütált sorozat)

A Kemény motorosok saga spin-offja a Jackson „Jax” Teller utáni világban játszódik. Ezekiel „EZ” Reyes kiszabadul a börtönből, és visszatér az amerikai-mexikói határon lévő kisvárosba. A 3. évadban EZ teljes értékű tagja lett a klubnak, annak minden előnyével és hátrányával együtt.


Bezzegszülők – 2. évad (március 23. óta vetítik, áprilisban is folytatódik)

A Bezzegszülők 2. évadában tovább követhetjük Paul és Ally vesszőfutását, ahogy próbálnak zsonglőrködni teljes munkaidős karrierjük, idősödő szüleik, jelzálogkölcsönük, kapcsolati problémáik, valamint gyermekeik, Luke és Ava nevelése között. Paul (Martin Freeman) gondoskodó apa, aki felfedezi, hogy nem egészen az az ember, akinek hitte magát. Társa, Ally (Daisy Haggard) hangstúdiót vezet, képes megnevettetni Pault és mesét olvasni a gyerekeiknek, miközben gyakorlatilag nem alszik. Egy átlagos család gyakran tragikomikus és nagyon is emberi mindennapjaiba kaphatunk betekintést szórakoztató és kendőzetlen módon, így mélységében is megérthetjük azt a szinte minden szülő által tapasztalt paradoxont, hogy az anyák és apák imádott gyermekeiket néha a legszívesebben eltennék láb alól.

Az első évadról írt kritikánk itt olvasható.


Város a hegyen – 2. évad (március 29-én debütált, áprilisban is érkeznek részek)

Az 1990-es évek elején tombol az erőszak Bostonban, míg a hatóságok a korrupció és a rasszizmus mocsarában vergődnek. Egy afroamerikai kerületi ügyész háborút hirdet a bűnözők ellen, és ennek során valószerűtlen szövetségest talál egy korrupt ügynökben. A 2. évadban viszont a két korábbi szövetséges egymás ellen fordul.


Axios – 4. évad (február 7-én mutatkozott be, az epizódok hetente érkeznek, áprilisban is)

Az HBO és az Axios nevű médiavállalat dokumentumfilm-sorozata egyedülálló összegzése a legfrissebb híreknek, exkluzív interjúknak és rövid riportoknak, amelyek segítenek a nézőnek eligazodni a világban, és abban, hogy jobban megértsék Amerikát és a világot átalakító nagy trendeket. Az Emmy-díjas rendező-producer, Matthew O’Neill, valamint Perri Peltz megbízhatóan és hitelesen járja körül a politika, a gazdaság és a tudomány aktuális kérdéseit, illetve mutatja be a jövő alakítóit.


John Oliver-show az elmúlt hét híreiről – 8. évad (február 18-án kezdődött, az epizódok azóta hetente érkeznek)

A népszerű angol színész és komikus, John Oliver talkshow-jában az elmúlt hét legérdekesebb politikai, gazdasági, társadalmi, kulturális stb. híreit kommentálja tabuk nélkül, a maga sajátos, keresetlen stílusában.

A műsorról írt kritikánk itt olvasható.

Spencer – 3. évad (az epizódok hetente érkeznek)

Spencer James feltörekvő amerikaifutball-játékos és a South Crenshaw középiskola eminens diákja. Comptonban él, de a Beverly Hills-i gimnázium edzője, Billy Baker leigazolná helyi csapatába. Spencer édesanyja, Grace és legjobb barátja, Coop meggyőzi a fiút, hogy meg kell ragadnia ezt a lehetőséget – ami azonban kihívásokkal is jár: Spencernek két világban kell egyszerre helytállnia, a jól ismert környéken és a gazdag, nagyszabású karrier ígéretével kecsegtető Beverly Hills-i miliőben. Spencer egy idő után kénytelen beköltözni Billyhez és családjához, hogy megtarthassa a Beverlyhez fűződő átigazolási engedélyét. A sorozatot Spencer Paysinger NFL-játékos élete ihlette, és egy ambiciózus sportoló küzdelméről szól, ahogyan próbálja megteremteni felnőtt életét.


Batwoman – 2. évad (az epizódok hetente érkeznek)

Miközben barátai és családtagjai az első évad végén eltűnt Kate Kane után kutatnak, az otthontalan Ryan Wilder találja meg a denevérruhát – és átveszi Batwoman szerepét.


Legacies – A sötétség öröksége, 3. évad (az epizódok hetente érkeznek)

A Vámpírnaplók és a The Originals – A sötétség kora hőseinek magával ragadó öröksége folytatódik ebben a sorozatban, ami a Salvatore iskolába járó természetfeletti lények következő generációjáról szól.


Az ifjú Sheldon – 4. évad (áprilisban is folytatódik)

Az Agymenők című sorozat előzményszériája a 9, 10, majd 11 éves Sheldon Cooper és családja megpróbáltatásait követi nyomon. Nem könnyű a matekzseni gyerkőc élete Texasban, ahol a templomba járás és az amerikai foci a király. Miközben a tehetséges, ám kissé nehezen kezelhető és sérülékeny Sheldon a világgal foglalkozik, családjának meg kell találnia a módját, hogy alkalmazkodjon hozzá. És nem elég, hogy Sheldon nincs egy intellektuális szinten a szüleivel és a testvéreivel, az iskolában is rendre gondjai vannak, hiszen nincs hely, ahonnan ne lógna ki – majd talán az egyetem, ahova a 4. évadban 11 éves kora létére bebocsátást nyer...

Az első három évadról írt kritikánk itt, itt és itt olvasható.


(via HBO GO)