Havas úgy megmondta a tutit Dömsödi új műsorában, hogy a YouTube letiltotta

Erősen kezdett a Havas és Dömsödi, amelyben a két levitézlett médiasztár pont úgy dohog a közéleti hírek miatt, mint a két öreg a Muppet Show-ban – a néző pedig dől a röhögéstől.

Pár napja arra lettem figyelmes, hogy a YouTube állandóan a képembe tolja Havas Henrik és Dömsödi Gábor új műsorát, a Havas és Dömsödit, amit még novemberben indított el az egykori műsorvezető-riporterből vidéki polgármesterré avanzsált Dömsödi Gábor és „Havas tanár úr”, aki 1979 óta szinte az összes hazai rádió- és tévécsatornán megfordult már, és tényleg minden volt, csak akasztott ember nem. Mivel külön-külön is kedvelem a két veterán újságíró munkásságát, egyből kíváncsi lettem, mire képesek ketten együtt. Hamar világossá vált, hogy Havas és Dömsödi együtt fergetegesek, mert

a Havas és Dömsödi pont olyan mint „a szegény ember Heti hetese”, ahol a szereplők viccesen kommentálják a külföldi és a hazai közélet híreit, miközben vidáman beszólogatnak egymásnak, a néző pedig dől a röhögéstől!

Mivel már mindkét ismert megmondóember nyugdíjaskorú (Dömsödi 66 éves, Havas pedig már 74 is elmúlt), sokszor megkapják a kommentelőktől, hogy olyanok, mint a Muppett Show-ban a két öreg, akik egy páholyban ülve morognak és röhögnek. A hasonlat olyannyira igaz, hogy én magam is bekommenteltem az egyik videó alá – és csak utána vettem észre, hogy aznap már én voltam a 62. a sorban, akinek Statler és Waldorf jutott eszébe a HavasDömsödi duóról...

 

Forrás: tenor.com

 

Az első Havas és Dömsödi-epizódot egyébként még novemberben vette fel a páros Bokoron, a Hotel Traktorban (Dömsödi ugyanis régóta ennek a Pásztó melletti falunak a lakosa, 2003–2006, illetve 2011–2014 között polgármester is volt), csakhogy valaki feljelentette őket gyűlöletbeszéd miatt, és a YouTube törölte a videót. Dömsödi szerint amúgy nem mondtak semmi kirekesztőt, az egyetlen hiba az adásban az volt, hogy Havas összekeverte Jókait Arannyal – ez viszont egy anekdota része volt, amit Havas utóbb egy hosszabb Facebook-posztban magyarázott meg.

 

 

 

Naná, hogy a Havas és Dömsödi 2. epizódjában a szereplők már direkt poénkodtak a videó törlésével. Sőt, direkt rájátszottak arra, hogy az adást utólag megvágó Dömsödinek cenzúráznia kell a magáról tényleg sokszor megfeledkező Havast, aki nemcsak a műsorvezetőtársának szúr oda rendre valami epéset, de bizony olyan legendás  kollégáit sem kíméli, mint amilyen a Vitray Tamás! A 2. adásban ugyanis felidézte azt a kellemetlen incidenst, amikor a Digi TV-ben megállította a portás a 91 éves tévést:

– Kérdezi tőle: »Van belépője?« Vitray Tamás mondja, hogy nincs. Nem baj, azt mondja: »Beírom a vendégek közé. Hogy hívják?« Amilyen g*ci vagyok, mindenkinek elmeséltem, hogy járt a Vitray, jól szórakoztak. Na, megyek a Libribe, az egy könyvkiadó egyébként, ahol neked nyilván semmidet nem adták ki. (…) Megyek be, mondom a portásnak: »Ne haragudjon már, hogy megint megkérdezem, hányadikon van a pénztár?« Mondja, hogy 7-8. Aszongya a kislány, aki mellette áll: »Tessék csak várni! Belépője van?« Mondom: »Nincs.« Szó szerint aszongya: »Nem baj, beírom. Hogy hívják?« Ezt nem meséltem senkinek.
– Látod? Ez ugyanaz a vicc, de veled mennyivel rosszabb!

 

Abban, hogy Havas néha megfeledkezett magáról, és kedélyesen anekdotázgatott, mintha csak valami kiskocsmában, vagy a Magyar Rádió legendás Pagodájában ücsörögne, valószínűleg az is közrejátszott, hogy a Havas és Dömsödi 2-3. részeit is a Pozsonyi úti Bécsiszelet Kisvendéglőben vették fel, közönség előtt.

Sajnos egy ilyen helyszínnek az a hátránya, hogy a háttérből hallatszódó edényzörgés és kávégépzúgás miatt olyan az adás, mintha Havas és Dömsödi a MÁV járműjavító műhelyében, a krampácsoló munkások mellett vette volna fel a beszélgetést.

 A tartalomra minden esetre nem lehet panasz, a két rádiós-tévés veterán most is kiváló anekdotákat hoz Kertész Imréről, a Sorstalanság-film forgatásának kulisszatitkairól és a tragikusan fiatalon elhunyt egykori kollégájukról, Déri Jánosról akit pont Havas tanított meg a rádió és a tévé balatonszéplaki üdülőjében teniszezni, de akkor még nagyon szerencsétlen tanulónak bizonyult. Később viszont olyan jól belejött, hogy Havas legnagyobb bosszúságára bekerült a TOP6 legjobb rádiós teniszező közé!

És ha már sport: a 3. adásban a Sztárbox  itt is ugyanúgy téma volt mint a PORT.hu-n, Havas viszont nem nagyon tudta, kik voltak a pofozkodó celebek. Dömsödi szerencsére a rá jellemző pikírt humorral sietett a segítségére, miközben azért ő is odapörkölt kicsit a fiatalabb kollégáknak: 

– Istenes Bence el tud mondani két mondatot, természetesen nem olyan színvonalasan, mint ahogy te mondanád. A Rácz Jenő egészen jól főz, természetesen nem olyan jól, mint ahogy te tudnál főzni, ha akarnál.

– Na majd ha bridzsversenyt rendeznek, arra benevezek.

 

 

A novemberben felvett Havas és Dömsödi-adások 30 ezres nézettséget hoztak,

ami ugyan messze elmarad Friderikusz Sándor és Frei Tamás 2,1 millió megtekintésnél(!) járó 2020-as beszélgetésétől, de kezdetnek nem rossz. Valószínűleg így gondolhatta ezt a Gattyán György érdekeltségi körébe tartozó Frisshírek.hu is, mivel decembertől már ennek a portálnak a YouTube-csatornája biztosít platformot a Havas és Dömsödinek, az alábbi szlogennel:

Havas Henrik és Dömsödi Gábor ismét fullba nyomják! A hét legérdekesebb hírei, történetei, pletykái a hazai televíziózás nagyágyúitól a szokásukhoz híven: kíméletlenül és szókimondóan.

Ráadásul ez tényleg nem marketing bullshit, elvégre Havas, aki, ha épp nem saját magáról zeng ódát valami réges-régi (többnyire egyébként egészen szórakoztató) sztorit felemlegetve, akkor igen markáns véleményt mond mindenről és mindenkiről, nem ismerve sem Istent, sem embert. Bochkor Gáborról például ezt gondolta a legutóbbi adásban:

– A Bochkor…
– A közismert barátunk, kollégánk?
– Az egy szerencsétlen! Ahányszor tévéműsort vezet, az úgy sz*r, ahogy van.

 

A legutóbbi, „full HD adás” már pár nap alatt összehozta a 40 ezres nézettséget. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy ez a fajta „proli stílusú jólmegmondás és kocsmafilozofálgatás” (amihez szerintem sokkal autentikusabb helyszín volt a zajos kisvendéglő, mint a steril stúdió) mire lesz elég, és meddig fog kitartani a műsorvezetők lendülete? Milliós nézettségű műsor aligha lesz a Havas és Dömsödiből, hiszen a két szereplő végletesen megosztó médiaszemélyiség és már elég régi bútordarab:

  • Havas a rendszerváltáskori 168 Óra és Nap-kelte sztárriporteréből lett a Heti Hetes egyik vezéralakja, aki utána mindig ahhoz a tévécsatornához igazolt át, ahol jobban megfizették. Az ATV-től való botrányos távozása óta (amit a tévé a szexuális zaklatások vádjával, maga Havas viszont a Vona-könyve miatti célzott lejáratókampánnyal magyaráz) azonban nincs műsora sehol. Megfordult a Jobbik-közeli N1TV-nél, próbálkozott több-kevesebb sikerrel online saját tartalmakkal (hol a Kisorosziban lévő háza könyvtárszobájából, hol meg a teraszáról jelentkezett be), de legutóbb a Fiala Jánossal közösen elindított YouTube-videósorozatának is vége lett egy purparlé miatt. Egyértelmű, hogy Havas van annyira hiú és önérzetes, hogy valószínűleg a híres-hírhedt Budapest TV-n is vállalna műsorvezetést, ha felkérnék rá.
  • Dömsödi Gábor saját bevallása szerint is milliókat keresett anno a '90-es években, amikor a Friderikus Show-t még a Dömsödi-Friderikusz Produkció gyártotta (de ő készítette azt a MOL-reklámot is, ahol maga Jockey Ewing promózta a magyar motorolajat), a vagyonát viszont szinte már teljesen felélte a felesége súlyos rákbetegségének gyógyítása. A nyílt politikai szerepvállalásai miatt (a bokori és pásztói polgármesterkedés mellett rendszeres kormánykritikus vendég volt a közéleti vitaműsorokban) és az életkora okán a nagy tévécsatornák már nem adnak neki saját műsort, így alighanem ő is két kézzel kap minden szereplési lehetőség után. Elvégre kereken 40 éve, hogy a riporternek állt, szó szerint ez az élete.

Van Damme Volvókon spárgázik, Jockey a Molnál tankol – 10 sztár, aki menő reklámot forgatott

És akkor még meg meg sem említettük Bruce Willist és a Hellt vagy George Clooneyt és a „No Martini? No Party!”-t!

Tovább

 

Nem csoda, ha a YouTube-on most kapnak hideget-meleget, hiszen Havas is és Dömsödi is igen megosztó személyiség itthon. Elég csak szétnézni a kommentszekcióban:

Hacsek és Sajó tompított változata, poénok nélkül. Mint egy falusi kocsmában 2 részeg hülye. Havasnak már nem szabadna nyilvánosan szerepelnie. Dömsödi tényleg tökkelütött vagy rájátszik? Kritikán aluli, sajnálom a kattintást erre... Két sértődött, szebb napokat látott riporter... Inkább éljék a nyugdíjasok eseménytelen életét, idegesítőek - bár lehet, hogy ez a cél.

De azért a műsor fogadtatása minden nyeglesége és alpárisága ellenére alapvetően pozitív – magam sem írhattam volna le frappánsabban egy kommentelőnél, miért jó nézni a Havas és Dömsödit, és miért fogom várni hétről hétre(?) az új adást:

Igazából azért csodás ez a formátum, mert olyan mintha két öreg társalogna a Rudas termálvízében. Egyébként meg helyenként rettentő szókimondó és provokatív, mondhatni "trash". De mégis szórakoztató, mert Havassal legalábbis önazonos ez a stílus.