Megérkezett a Harry és Sally fordítottja

A Szigorúan barátság című széria egyszerre kínos és vicces élmény, mégis öröm nézni. Kritika az Apple TV+ Seth Rogen és Rose Byrne főszereplésével készült vígjátéksorozatáról.

A Szigorúan barátság sztorija szerint Sylvia és Will a legjobb barátok voltak a főiskolán, felnőttként azonban egy idő után eltávolodtak egymástól, mivel a nő ellenszenvesnek találta a férfi feleségét, ami törést okozott a kapcsolatukban.

Mikor azonban Sylvia megtudja, hogy Will elvált, öt év kihagyás után felveszi vele a kapcsolatot, és megpróbálják onnan folytatni, ahol abbahagyták.

Mindez pedig a magától értetődőn túl azért is érdekes, mert a kimaradt években egészen más irányba fejlődött tovább a két ember élete: míg Sylvia egy szerető férj felesége és három gyerek anyukája, aki 13 év után éppen megpróbál(na) visszatérni a munkaerőpiacra, addig Will sörmesterként dolgozik, akinek az egyetemi évek után is gyakorlatilag folyamatos buli az élete – csak most nagyon betett neki a válás.

Forrás: Apple TV+


Amikor a férfit figyelmeztetik a haverjai, hogy nem biztos, hogy jó ötlet újra felmelegíteni a kapcsolatot Sylviával, mert szerintük nem létezhet barátság férfi és nő között, izgalmas emberkísérlet kezdődik, ami

gyakorlatilag a Harry és Sally című romantikuskomédia-klasszikusban látottak cáfolata,

azaz a sorozat cselekménye során azt láthatjuk, legalábbis egyelőre, hogy Will és Sylvia tényleg csak barátok (ahogy arra a széria címe is utal).

Mindezt azonban azért is izgalmas figyelni, mert – szintén a Harry és Sallyben látottak tapasztalatai alapján – benne van a pakliban, hogy ebben az esetben sem sikerül bizonyítani a két nem közötti barátság létjogosultságát, és akkor az vagy kisebb (a karakterek ismét megszakítják a kapcsolatukat), vagy nagyobb katasztrófa lenne (tényleg összejönnek, és feldúlják a nő családi életét; erre mondjuk jelenleg szerencsére semmi sem utal).

Forrás: Apple TV+


A tízrészes sorozatnak egyelőre kevesebb mint a fele ment le, négy epizód, és a hősök eddig tartják magukat – bár már most több próbatétel elé került a barátságuk. A pilotepizódban például rögtön az első közös programjuk végén összevesznek,

a negyedik részben pedig az a kínos szituáció alakul ki, hogy egy baráti este során Will haverjai sztriptízbárba akarják vinni a főhőst, de Sylvia is ott van a társaságban, egyedüli nőként.

S ha már felmerült a kínos szituáció – a Szigorúan barátságban csak úgy sorjáznak a kellemetlen jelenetek: a feleknek már az első találkozása nagyon kényszeredett (amikor nem igazán tudnak mit mondani egymásnak, Sylvia ráadásul nem vallja be, hogy tud Will válásáról, és ezért kereste meg), de ciki nézni a zálogházas jelenetet is a dobermannal, vagy azt, ahogy a főhősnő bedrogozva hülyét csinál magából, és széttöri egy éjjel-nappali italrészlegét.

 

Ha még több egyszerre kínos és vicces élményre vágysz

A világ legkellemetlenebb sorozata, mégis imádjuk

Mit érdemes streamelni koronavírus idején? A PORT.hu mai ajánlata az Amazon Prime Videón látható Fleabag, amit a fél világ imád, és beindította alkotója, Phoebe Waller-Bridge hollywoodi karrierjét. Kár lenne kihagyni!

Tovább


Gyanús azonban, hogy az alkotók mindezt szándékosan csinálják, mert

a kínos pillanatokat utána mindig feloldják valamivel:

a dobermannos incidenst egy iszonyúan vicces, hangosan röhögős poénnal rögtön a következő jelenetben, a kábszeres randalírozást pedig egy váratlanul érkező megható mozzanattal (Will nem hagyja cserben Sylviát).

A szekunder szégyent generáló és a féktelenül vidám momentumokat pedig gyakran váltják fel egészen merész poénok (olyasmi dumák hangzanak el például, mint a

„Mel Gibson nem beszél zsidókkal”

vagy a „nyomd meg a g*cigombot”) és totál abszurd szituációk is (erről elég annyit tudni, hogy a sorozatban kimondják a „jobb, ha megeszik egy beszédet, mint egy háttetkó” mondatot). És a Szigorúan barátság tényleg tele van meglepetésekkel, mivel ezek mellett olyan finomabb – de nem kevésbé kacagtató – utalások is helyet kaptak, mint amikor a főhősnő egy egykori öregek otthonát akar megvásárolni új háznak a maga és családja számára.


Mindezek alapján talán nem olyan meglepő, hogy a sorozat figurái meglehetősen elrajzoltak, de a jó hír, hogy még így is könnyen és gyorsan lehet velük azonosulni, mert

érvényes és átélhető problémáik vannak

(újrakezdés, gyereknevelés, álláskeresés, szakítás, válás; de a leginkább szívszorító az, amikor kiderül, hogy Sylvia annyira bizonytalan és önbizalomhiányos, hogy még egy telefont sem mer elintézni).

A Szigorúan barátságban a főszerepeket hozó Rose Byrne és Seth Rogen között kiválóan működik a kémia, remekül adogatják fel egymásnak a labdát (ha emlékszünk, játszottak már együtt a Rossz szomszédság-filmekben); és ezenkívül azt is öröm nézni, hogy Bryne komikaként végre nem kényszerül másodhegedűs szerepkörbe. A színésznő kiváló komika, és nagyon vicces volt már a Koszorúslányok „főgonoszaként” vagy a Felhangolva popribancaként is, ám a legtöbbször eddig csak másoknak asszisztált. Ezúttal viszont nem nyomja el senki, még Rogen sem, abszolút egyenrangúak; sőt, a sorozat inkább a nő szemszögét érvényesíti.

Forrás: Apple TV+


Egészen felszabadító figyelni, hogy Bryne – jó értelemben véve – mennyire gátlások nélkül játszik; és akkor az már tényleg csak hab a tortán, hogy a szériának egy-egy kisebb mellékszereplője is egészen kiemelkedő (például a Sylvia legjobb barátnőjét alakító Carla Gallo vagy a főhősnő férjének meleg kollégáját hozó Guy Branum). A Szigorúan barátság egyik kreátora egyébként a forgatókönyvíróként Az igenembert, a Felhangolvát, a Muppetset vagy az Ötéves jegyességet is jegyző Nicholas Stoller, és a széria halványan a nemrég látott Direkt terápiára is emlékeztet, szóval aki szereti a nagyjából ezen a tengelyen elhelyezkedő poénokat, az bátran tegyen vele egy próbát!

 

Egy hasonló sorozat

Amikor a pszichológusod sokkal őrültebb nálad

A Direkt terápiában első állandó tévés szerepében látható Harrison Ford – és nem ez a dramedysorozat egyetlen telitalálata. Kritika az Apple TV+ szériájáról.

Tovább