Megjött a női Columbo, és mindenki imádja

Rian Johnson új sorozatában Natasha Lyonne egy olyan nőt alakít, aki megérzi, ha valaki hazudik.

Rian Johnson teljesen rákattant a krimire: 2022 végén mutatta be a Netflix a Tőrbe ejtve második részét, de már a harmadik felvonást írja, most pedig itt a Poker Face című tízrészes bűnügyi sorozata. (Pontosabban még nincs itt, mert a nálunk nem elérhető Peacockon látható, de a Magyarországon elvileg februárban induló SkyShowtime kínálatában számíthatunk majd rá.)

A széria főszereplője a Narancs az új feketéből és a Végtelen matrjoskából ismert Natasha Lyonne, aki egy Charlie Cale nevű nőt alakít. Különleges tulajdonsága, hogy meg tudja állapítani, ha valaki hazudik. Amikor azonban ezen a módon egy gyilkosság nyomaira bukkan, forróvá kezd válni a talaj a lába alatt, és menekülni kényszerül.

A premier ma van, de az angolszász kritikusok már láthattak néhány epizódot, és többnyire nagyon szerették, amit láttak.

Egyszerűen fogalmazva, a Poker Face egy diadalmenet - Johnson és Lyonne, a modernkori televíziózás, általában a krimi műfaja és - ami döntő fontosságú - a Peacock számára.”

- írja a Decider szerzője, de a Variety kritikusa is úgy látja, hogy „ez az egyik legerősebb sorozat, amely a Peacockon eddig elindult”, többek közt a főszereplő erős személyisége és a megpendített nosztalgikus húrok miatt.

A Collidernek dolgozó Maggie Lovitt szerint „ebben a sorozatban minden megvan - a tökéletes szereposztástól kezdve az ízletesen okos párbeszédeken és az okosan kivitelezett rejtélyeken át a kiváló kreatív csapatig. A Poker Face-nek megvan a lehetősége arra, hogy ne csak 2023 legjobb sorozatává váljon, hanem arra is inspirálja az iparágat, hogy felismerje az epizodikus történetmesélés előnyeit.”

Johnson eddig se titkolta, hogy Columbo-rajongó, de a Collider kritikusa szerint a „Poker Face olyan, mint egy emlékmű, amelyet gondosan és aprólékosan faragott ennek a rajongásnak az emlékére.” Mint írja:

Johnson a Tőrbe ejtve és az Üveghagyma című filmekkel már bizonyította, hogy a krimi műfajának mestere, de a Pókerarc a Columbo formuláját hasznosítja. Ez a fordított történet az epizód első felében beavatja a nézőket a gyilkosságba, mielőtt visszahúzza a fókuszt, hogy kiderüljön, Charlie-nak kell megoldania a gyilkosságot. Az „emberi hazugságvizsgálói” képessége elvégzi a munka nehezét, de emellett a „józan paraszti eszére”, a szerencséjére és a bátorságára is támaszkodnia kell a nyomozás közben.

Hasonlóan a Columbóhoz, az egyórás epizódokban itt is többnyire egy ismert színész alakítja a gyilkost. A sorozatban feltűnik többek közt a rég nem látott Nick Nolte, plusz Ron Perlman, Tim Blake Nelson, Adrien Brody, Chloe Sevigny, Ellen Barkin, Jameela Jamil és Joseph Gordon-Levitt.

Via: Collider / Metacritic