Megnéztük A Királyt, és most Zámbó Jimmyt akarunk hallgatni

Íme, egy olyan sorozat Zámbó Jimmyről, ami még azoknak is tökéletesen élvezhető, akik soha nem szerették Zámbó Jimmyt, ami visszaadja a kort, az énekes felemelkedését, és ami nagyon fontos, a hangot!

 

Zámbó Jimmyről eszméletlen kockázatos dolog sorozatot forgatni, hiszen a Királynak  - ahogy önmagát, majd nevezte -, népes rajongótábora volt és még van ma is, ugyanakkor 4 oktáv ide vagy oda, az ország másik fele nem igazán szerette. Vagy nevetségesnek tartották, vagy sokat emlegetett alvilági kapcsolatai miatt ódzkodtak tőle, esetleg eleve nem bírták azt a stílust, amit képviselt. Mindkét tábort kielégíteni szinte képtelenség, és arról nem is beszéltünk, hogy annak ellenére, ahogy a neve most is közszájon forog, alig tudunk róla valamit, és azt se biztos, hogy jól. Az RTL a stílszerűen csak A Király címen futó, 10 részes sorozattal, amely az új streaming szolgáltatásukon, az RTL+-on debütált, a lehetetlenre vállalkozott, de a mostani állás szerint nagyon jól jöhet ki belőle.

Forrás: RTL

 

A fiatal Jimmyt (Olasz Renátó) valamikor a hetvenes években ismerjük meg egy lerobbant kocsma pincéreként, aki már akkor énekes akart lenni. Csakhogy kapcsolatban élt egy nála idősebb nővel, Verával és annak két gyerekével, őket kellett eltartania, még a Zámbó klán is ostoba álmodozásnak tartotta a dolgot, és ami a legfontosabb, akkoriban

külön igazolvány kellett arról, hogy valaki előadóművész,

és azt nem adták csak úgy és ingyen. Imi, merthogy ekkor még csak így hívták, abban a krimóban sem énekelhetett vagy zongorázhatott, ahol dolgozott, nehogy papírok híján gond legyen belőle. Csakhogy a mi Imink nem adta fel, egyrészt kitartásának és találékonyságának köszönhetően kibulizta az igazolványt, másrészt némi fifikával elérte, hogy olyan menő helyeken léphessen fel, mint a Casanova Bár, ahol a bátyja, Tihi (Ötvös András) dolgozott főpincérként.

Forrás: RTL

 

És persze ott a magánélet a házba frissen költözött kacér fiatalasszonnyal, Edittel (Staub Viktória), akivel Imi akkor jön össze, amikor Krisztián fia születik élettársától, ami sok mindent megelőlegez a későbbieket, illetve Jimmy halálát illetően. Merthogy még az első részben kapunk a szépen, lineárisan kibontakozó „miből lett a cserebogár” történet mellé ízelítőt néhány dologból. Az első rész is egy Casanova Bár-beli fellépéssel indul, de 1987-ben, ahol a már ismert, de még nem befutott Jimmy koncertjére érkezik a hanglemezkiadó vállalat tehetségkutatója,

hogy el is ájuljon a hangjától.

Aztán látjuk a nyomozónőt (Péterfy Bori) is, aki kissé kedvetlenül vág bele 2001. január 2-án kibogozni, hogy mi is történt a kómában fekvő Jimmyvel, illetve miért sült el az a pisztoly szilveszterkor, de az is kiderül, hogy az énekes nővére (Rainer-Micsinyei Nóra ) a már idősebb Editet (Schell Judit) hibáztatja testvére haláláért.

Forrás: RTL

A legvégén pedig látjuk Jimmyt a műtőasztalom, oxigénmaszkkal, mindenféle csövekkel, de ez már Nagy Ervin – belőle ennyi jutott egyelőre, de ez így is rengeteg egy epizódra. És nem csak rengeteg, hanem gyakorlatilag hibátlan is, mert az RTL nagyot akart villantani az új streaming felület felfuttatásával és A Király azt a szintet hozza, mint annak idején az Aranyélet (2015) - nyilván ez is volt a cél. Tökéletes a szereposztás – nyilván nem véletlen, hogy Olasz Renátó és Staub Viki ott is szerepelt -, lenyűgöző a technikai színvonal, a fényképezés és a korhűség, illetve remek a történetmesélés, amiért elsősorban Zombozácz Virág író-rendező-producert illeti a dicséret.

Olasz Renátót külön ki kell emelni, mert rá nem lehet nem figyelni

– bár inkább Marc Bolanra hasonlít a T. Rexből, mint Jimmyre -, és mert előadónak is remek. Tévedés ne essék, nem ő énekel, de elhiteti velünk, hogy igen, és a sorozat iszonyú nagy szerencséje, hogy találtak egy énekest, aki úgy énekel, mint Zámbó Jimmy.

Forrás: RTL

 

Ő a Rising Starban feltűnt szlovák énekes, Péter Srámek, aki, mivel nem tud magyarul, minden itt előadott számot megtanult kívülről – még az olyanokat is, mint a Lady N. korda Györgytől vagy a Kölyköd voltam az Eddától -, és elképesztő szól az, ahogy énekel. Ez talán részletkérdésnek tűnik, de nem az.

Nekünk, nézőknek el kell hinnünk, hogy Zámbó különleges volt,

hogy egyáltalán megérje néznünk azt a történetet, és ezt csak a hangján keresztül lehet elérni,. A korabeli felvételekkel ezt nem működött volna, ide valami friss kellett, és ironikus módon valami olyasmi, ami nem teljesen jimmy-s. Olasz Renátó előadásában és Srámek hangjával el is hisszük, hogy valami utánozhatatlan, teljesen egyedi énekhang szól, függetlenül attól, milyen maga a dal, ami éppen elhangzik, és ez nem kis teljesítmény. Ez betölti a képernyőt, mélységet ad a rendkívül profin előadott, de mégiscsak átlagos karriertörténetnek, és létjogosultságot ad annak, miért is kellett Zámbó Jimmy életéről és haláláról sorozat készíteni. Mert szerintünk érdemes volt, de ezt csak ilyen hanggal lehetett összehozni és egy ilyen színészgárdával.

Forrás: RTL

 

Hogy mit hoz a jövő a sorozatban, az nagy kérdés – hetente kerülnek fel az új epizódok, és az is nagy kérdés, milyen Jimmy lesz az Olasz Renátónál vagy hatvan centivel magasabb és negyven kilóval nehezebb Nagy Ervin, a legpikánsabb kérdés pedig az, minek állítja be a Király halálát a történet. Lassan ez mind kiderül! Arról még nincs információ, hogy a széria idővel felkerül-e a „rendes” RTL-re.

Értékelés: 9/10