Twin Peaks-hangulat és a skandináv thrillerek zseniális ötvözete a Netflixen

Mindenki Obama kisvárosi krimijét nézi a Netflixen – de tényleg olyan jó? Tényleg! A Bodkin ugyanis mesterien ötvözi a Twin Peaks-hangulatot a skandináv thrillerekkel és az ír folklórral.

Május 9-én került fel a Netflixre a Bodkin című izgalmas ír krimisorozat, amelynek a producerei nem kisebb nevek voltak, mint a politikából a szórakoztatóiparba átigazoló Barack Obama és Michelle Obama. A végeredmény magáért beszél: a Twin Peaks-hangulatot a bestseller skandináv krimikkel és az ír folklórral mesterien keverő hétrészes széria azóta is kirobbanthatatlan a streaming szolgáltató TOP10-es listájából.

Forrás: Netflix

 

Egy krimi sikerénél nagyon sok múlik azon, mennyire karizmatikus, szerethető figura a nyomozó, aki a rejtélyek után kutat. Gondoljunk csak a briliáns elméjű Sherlock Holmesra, a rendőrségi irattárakban kutakodó Batmanre, a piros Ferrarival száguldozó Magnumra vagy a diktafonjára beszélő Cooper ügynökre! A Bodkinban rögtön három önjelölt detektívet is kapunk:

  • Dove Maloney a brit Guardiannek dolgozó, karakán és cinikus oknyomozó újságíró, akit az ír gyökerei miatt Írországba küld a főszerkesztője, miután beletenyerel egy húzós politikai ügybe, az informátora felakasztja magát, és a rendőrség kérdezősködni kezd utána (az ír színésznő Siobhán Cullen tökéletes választás erre a szerepre).
  • Gilbert Power egy bonviván amerikai sztárpodcaster, aki a legújabb true crime műsorában egy titokzatos írországi esetet akar bemutatni, mely során a halloween előképének számító samhain ünnepén nyomtalanul eltűnt három fiatal a címbéli Isten háta mögötti kisvárosban, Bodkinban (a karaktert a Saturday Night Live komikusa, Will Forte alakítja, aki szintén telitalálat volt).
  • Emmy Sizergh (Robyn Cara) pedig egy lótifuti gyakornok a Guardiannél, akit a főszerkesztő azért ad Maloney és Power mellé, hogy legyen, aki autót bérel és szállást foglal Írországban a két sztárújságíró helyett. Emmy régóta bálványozza a kollégáit, és igyekszik mindenben a kedvükre tenni, ám mivel igencsak kezdő még a terepmunkában, van mit tanulnia a két veterán szaglászótól – ez pedig rengeteg mókás szituációt szül.

 

Forrás: Netflix

 

Apropó viccek: bár a Bodkin elsőre egy komoly krimisorozatnak tűnik, ami olykor durvábban alámerül a bűn mélységeibe, mint egy Jo Nesbø-regény,

valójában ez egy éjfekete humorú szatíra is egyben, egy elgondolkodtatóan mulatságos görbe tükör a túlhajszolt nagyvárosi és a belassult kisvárosi élet  különbségeiről.

Ráadásul ugyanúgy, ahogy a Twin Peaks esetében, itt sem tudhatja soha előre a néző, hogy a következő ajtó mögött pár régi, sötét titkot rejtő fotó, egy rothadófélben lévő holttest, vagy épp egy Tuskó Lady-szerű, habókos helybéli lesz-e, aki bizarr történetekkel kezdi el traktálni egy csésze forró tea mellett a meglepett főhőseinket.

 

A Bodkinban az a jó, hogy a néző nemcsak együtt nevet a három wannabe-nyomozóval a különc bodkini népeken, de a nem várt fordulatokon és az újabb rejtélyeken is velük szinkronban agyal. Ez a sorozat nem váltja meg a világot semmiféle új ötlettel, épp ellenkezőleg: nincs is igazából olyan eleme, amit ne láthattunk volna korábban máshol.

A meseszép, örökké ködbe burkolózó, smaragdzöld ír vidék azonban párját ritkító látvány, ahol még a legelcsépeltebb krimi toposz is abszolút működik.

Ítélet: 8/10

Kiknek ajánljuk? Azoknak, akik kedvelik Írországot és a kisvárosi rejtélyeket, de a fekete humor sem áll távol tőlük.