10 dolog, amit nem tudtál a Doktor House-ról

Mindenki kedvenc kiállhatatlan tévés dokija még mindig rendel, legalábbis a magyar tévében, hiába zárult már le 2012-ben a sorozat. Tudj meg most mindent, amit érdemes a Doktor House-ról!

1. David Shore ötletgazda egyszer elmesélte, hogy a főszerepet alakító Hugh Laurie meghallgatása után az executive producer, Bryan Singer felkiáltott:

„Na, látjátok, ez az, amit akarok, egy igazi amerikai fickó!”

Singer nem tudta, hogy Laurie valójában egy igazi angol fickó… A színész egyébként videokapcsoláson keresztül csinálta meg a próbajátékot, méghozzá egy namíbiai szálloda fürdőszobájából. Laurie éppen A Főnix útja című kalandfilmet forgatta a helyszínen, és állítása szerint ez volt az egyetlen hely, ahol megfelelőek voltak a fényviszonyok.

2. David Shore Doktor House figuráját a híres detektívről, Sherlock Holmesról mintázta. Erre utal függősége, zenei kvalitásai, továbbá az, hogy szenvedélyesen ki akarja deríteni az igazat – csak ő nem bűnözőket, hanem betegségeket fülel le. Akárcsak Holmes, House oldalán is van egy segítő figura: Doktor Watson helyett Dr. James Wilson. További apró utalásként pedig az orvos a 221B szám alatt lakik (a magánnyomozó pontos címe: London, Baker Street 221B), a sorozat egyes epizódjaiban pedig felbukkant mind az Adler, mind a Moriarty név, amelyek a Holmes történetek fontos figuráinak a nevei.

3. A széria címe utalás a főhős függőségére: a sürgősségi osztály orvosai H.O.USE rövidítéssel jelzik, ha a páciens droghasználó (a history of use-t rövidítik így, ami azt jelenti, hogy szerhasználati előzmény). Mint az a sorozatban gyakran elhangzik, House súlyos Vicodin-függő.

4. Hugh Laurie a Doktor House első évadában epizódonként 50 ezer dollárt keresett. Nagyrészt az ő alakításának köszönhetően azonban a széria olyan népszerű lett, hogy a nyolcadik, utolsó évadban már részenként 700 ezer dollárt kapott.

5. Egy szakmai beszélgetésen Laurie azt mesélte, hogy amikor először olvasta a sorozat forgatókönyvét, annak még nem szerepelt a címében, hogy House, így nem tudta, hogy ő lesz a központi figura. A színész azt hitte, Wilson figurája lesz a főhős, mivel el sem tudta képzelni, hogy egy olyan kiállhatatlan, bunkó alak, mint House központi karakter lehet.

6. Az általuk alakított karakterekhez hasonlóan Jesse Spencer (Dr. Robert Chase) és Jennifer Morrison (Dr. Allison Cameron) a való életben is összejöttek – de sajnos egy pár év után szakítottak.

7. Doktor House szerepére Hugh Laurie előtt olyan színészek voltak esélyesek, mint Denis Leary, David Cross, Rob Morrow, Patrick Dempsey és Kyle MacLachlan. MacLachlannek saját bevallása szerint pályája legrosszabb meghallgatását sikerült produkálnia.

8. Wilson irodájában három filmes poszter is látható: Robert Redford Átlagemberek, Orson Welles A gonosz érintése és Alfred Hitchcock Szédülés című alkotásának plakátja. Ezek közül legalább az egyik utalás a cselekményre, hiszen A gonosz érintésében is sánta a főhős, ahogy House is az.

9. Hugh Laurie édesapja tényleg orvos volt, és a színésznek volt egy kis lelkiismeret-furdalása, amiért sokkal többet keres nála azzal, hogy csak eljátssza az orvost.

10. 2009 szeptemberében a The Daily Express nevű brit pletykalap megírta, hogy Hugh Laurie-nak a sorozat kedvéért évek óta színlelt sántítása miatt fizikai bántalmai lettek.


(via IMDb)