10 dolog, amit nem tudtál a Drakuláról

Vasárnap este ismét beleborzonghatunk Francis Ford Coppola klasszikusába, aki Bram Stoker rémregényének egyik, ha nem a legjobb adaptációját készítette el. Íme tíz érdekesség a forgatásról!

1. Francis Ford Coppola rendező már a film DVD-verziójának megjelenésekor, az audiokommentárban elárulta, hogy mivel nem találta elég hitelesnek az első felvételt, ami Mina és Harker házasságkötését jelenítette meg, újraforgatta a képsort egy Los Angeles-i görögkeleti templomban, egy valódi ortodox pap részvételével. Mivel a szertartás az elejétől a végéig rendben lefolyt, a Minát és Harkert játszó Winona Ryder és Keanu Reeves tényleg házasok azóta! Erre egyébként – ahogy arról tavaly mi is írtunk egy hírt – Ryder is így emlékszik.

2. A Drakulát alakító Gary Oldman énektanárhoz fordult, hogy segítsen neki egy oktávval elmélyíteni a hangját – úgy gondolta, így sokkal hátborzongatóbban tudja életre kelteni a félelmetes figurát.

3. Drakula, pontosabban akkor még Vlad kiáltása, amikor kardjával beleszúr a keresztbe, nem Gary Oldman hangja. A sikolyt a néhai Lux Interiorral, a The Cramps nevű punkbanda énekesével vették fel. Elég hatásosra sikerült!

4. A kislány, akit a filmben Lucy a kriptába cipel, annyira megijedt a karaktert megformáló Sadie Frost vámpírsminkjétől, hogy az első felvétel után képtelenség volt vele továbbiakat felvenni. Francis Ford Coppolának és Sadie Frostnak hosszasan a lelkére kellett beszélniük, hogy rávegyék a további felvételekre.

5. Coppola úgy érte el, hogy igazi bajtársiasság alakuljon ki a Dr. Jack Sewardot alakító Richard E. Grant, a Lord Arthur Holmwoodot játszó Cary Elwes és a Quincy P. Morrist megformáló Billy Campbell között, hogy egy sor izgalmas programot talált ki számukra, úgymint lovaglás és hőlégballonos utazás.

6. Van Helsing karakterét eredetileg Liam Neesonnak szánták, csak Anthony Hopkins A bárányok hallgatnak sikere miatt annyira felkapott volt, hogy amikor kiderült, hogy őt is érdekli a szerep, rögtön neki adták. Renfield karakterével pedig először Steve Buscemit kínálták meg, de ő nem élt a lehetőséggel (a figurát így Tom Waits játszotta).

A már említett Lucy figuráját az eredeti tervek szerint Juliette Lewis keltette volna életre. Később mégis Sadie Frostra gondoltak, aki először nem akarta elfogadni a felkérést, mert úgy gondolta, túlságosan hasonlítanak egymásra a Minát játszó Winona Ryderrel, ezért nem működne a dolog. A megoldás az lett, hogy Frost barna haját vörösre festették. De először még az sem volt egyértelmű, hogy Ryder játssza Minát – csak miután Drew Barrymore-t ejtették.

Harker szerepére Charlie Sheen is jelentkezett, Francis Ford Coppola viszont Johnny Deppet akarta. A döntő szót végül a stúdió mondta ki, amelynek emberei nem találták elég jóképűnek Deppet, és egy sokkal inkább szívtipró külsejű színészt akartak – így lett Harker végül Keanu Reeves.

A legnehezebb mégis magát Drakulát volt megtalálni. Gary Oldman előtt egy sor színész neve felmerült, ezek a következők voltak (a teljesség igénye nélkül): Andy Garcia, Gabriel Byrne, Armand Assante, Antonio Banderas, Viggo Mortensen, Daniel Day-Lewis, Alec Baldwin, Aidan Quinn, Christian Slater, Nicolas Cage, Dermot Mulroney, Hugh Grant, Rupert Everett, Ray Liotta, Sting, Kyle MacLachlan, Alan Rickman, Colin Firth, Michael Keaton.

7. A forgatáson vér helyett vörösre színezett kocsonyát használtak. De a tesztvetítéseken a közönség még így is annyira kiborult a sok vér miatt, hogy 25 percnyi véres jelenetet vágtak ki az első verzióból.

8. James V. Hart forgatókönyvíró a script első verzióját már 1977-ben megírta. Akkor még úgy volt, hogy David Lean (Híd a Kwai folyón, Arábiai Lawrence) fogja megrendezni a filmet, csak éppen el volt foglalva a Nostromo munkálataival (ami végül a halála miatt nem is valósult meg). Ezután egy ideig az volt a terv, hogy a forgatókönyv tévéfilmes formában fog megvalósulni, Michael Apted (Gorkij park, Gorillák a ködben) rendezésében. Ám amikor Winona Ryder értesült a script létezéséről, azonnal szólt róla Francis Ford Coppolának (akivel egy félévvel korábban majdnem együtt dolgoztak A keresztapa III-on, csak a színésznő lemondta a szereplést). Coppolát érdekelte a dolog, így végül Apted executive producerként vett részt a projektben.

9. A Drakula jelmeztervezője, Eiko Ishioka egyetlen Drakula filmet sem látott korábban, amikor felkérték a produkcióban való részvételre. A szakembert egyébként először látványtervezőnek szerződtették, de amikor Coppola meglátta néhány ruhatervezői vázlatát, azonnal megkérte, hogy legyen inkább ő a jelmeztervező. Jó ötlet volt, hiszen Ishioka – aki sajnos már nincs köztünk, 2012-ben meghalt – Oscart nyert a Drakula kosztümjeiért.

10. A Drakula grófot ábrázoló festmény a filmben (amit Jonathan Harker meg is említ, amikor megérkezik a kastélyba) Albrecht Dürer híres önarcképének a másolata, csak Gary Oldman arcával megfestve (a filmbeli kép a fenti videónak a 46. másodpercétől kezdve figyelhető meg, az eredeti Dürer pedig például ide kattintva).


(via IMDb)