10 dolog, amit nem tudtál a Halálbiztos diagnózisról

A joviális Dr. Sloant sokan szeretjük, ahogy a figurát megformáló Dick Van Dyke-ot is, így nem csoda, hogy sorozata befejezte után közel húsz évvel is rendületlenül nyomoz a tévéképernyőkön. Íme tíz érdekesség, amit mindig is tudni akartál erről az izgalmas krimiszériáról!

1. Dick Van Dyke szerint a Halálbiztos diagnózist sosem évadról évadra újították meg: mindig csak néhány epizódot rendeltek meg belőle. A döntésnek talán köze volt ahhoz a tényhez, hogy a sorozatot elsőre egyáltalán nem fogadta jól a közönség, és majdnem elkaszálták az első és a második évad végén is. Csak aztán a nyári holtszezonban annyit ismételték, hogy azzal már elégséges rajongótáborra tett szert.

2. A széria egyik részében volt egy motoros jelenet, amihez kaszkadőrre lett volna szükség, erre azonban nem volt elég pénze a produkciónak. A helyzetet nem más oldotta meg, mint Dick Van Dyke, aki korábban szabadidejében kiművelte magát komputeranimációból, így saját számítógépe és a LightWave 3D animációs szoftver segítségével megalkotta azt a jelenetet, amit később valóban felhasználtak a műsorban. A színésznek 200 dolláros bónusz ütötte a markát fáradozásaiért.

3. Amikor a Halálbiztos diagnózist elkezdték forgatni, Dick Van Dyke már 67 éves volt, így az alkotók nem voltak biztosak benne, hogy nem túl idős-e ahhoz, hogy egy még mindig dolgozó orvost játsszon. De a jelek szerint túllendültek a dolgon, és egy 1994-es epizódban csak annyit árultak el a koráról, hogy a hatvanas éveiben jár. Később pedig úgy oldották meg a helyzetet, hogy visszafiatalították, és a 2001-es záró évad során közölték, hogy a figura 1937-ben született (Van Dyke valójában 1925-ös születésű).

4. A sorozat végül 2001-ben, nyolc évad után azért fejeződött be, mert a színész maga akart nyugdíjba vonulni – de csak a szereptől, hiszen a hamarosan 95 éves (!) Dick Van Dyke a mai napig aktív: jelenleg egy Capture the Flag című vígjátékon dolgozik, nemrég a Most nevess! című Jim Carrey-sorozatban szinkronizált, előtte pedig játszott a 2018-as Mary Poppins visszatérben is.

5. Doktor Mark Sloan karaktere egyébként először a Jake meg a dagi című, 1987-ben indult sorozat egyik epizódjában tűnt fel (a Halálbiztos diagnózis pilot epizódjának az is volt a címe, hogy Jake and the Fatman: It Never Entered My Mind), szóval a műsor kvázi annak a szériának a spin-offja. A Jake meg a dagiban való felbukkanásához képest annyit változtattak a figurán, hogy írtak neki egy fiút (Steve Sloan hadnagyot, akit a karaktert megformáló színész saját fia, Barry Van Dyke játszott) és további két segítőtársat, Dr. Jack Stewart és Dr. Amanda Bentley személyében.

6. A Grace klinika című kórházas-romantikus sorozatban az Eric Dane által hosszú évadokon át játszott figurát Dr. Mark Sloannak hívták, a Dick Van Dyke karaktere iránti tiszteletből. Korábban pedig a Bonanza című szappanoperának két 1971-es epizódjában tűnt fel egy Mark Sloan nevű orvos, de ebben az esetben minden bizonnyal csak véletlen egybeesésről van szó, és nem innen merítették Van Dyke figurájának a nevét.

7. A sorozat vége felé kiderült, hogy Amanda Bentley karaktere árva gyerek volt – ezt a valóság ihlette, hiszen a figurát alakító Victoria Rowell is árva volt.

8. Amikor Rowell a forgatás ideje alatt teherbe esett, úgy oldották meg a sztoriban, hogy írtak hirtelen egy férjet Amanda számára, aki a katonaságnál dolgozott, és – Columbo feleségéhez hasonlóan – sosem volt látható a sorozatban. Scott Baio távozását (aki azért hagyta ott a szériát, hogy inkább egyéb projektekkel foglalkozhasson) már kicsit ügyesebben magyarázták meg az alkotók: az ő karaktere, a már említett Jack Stewart a sztori szerint egy másik államban, Coloradóban indított saját praxist.

9. Michael Tucci (a Grease Sonnyja) karakterét a negyedik évad fináléjában az alkotók ki akarták írni a sorozatból, méghozzá úgy, hogy Norman Briggset meggyilkolta volna egy őrült férfi, aki igazából Dr. Sloanon akart bosszút állni. Tucci könyörgött a producereknek, hogy ne öljék meg a figuráját, és ők bele is mentek. A színész azonban így sem kerülhette el a sorsát, és a következő évadban már nem szerepelt a Halálbiztos diagnózisban – de tény, hogy a karaktere nem halt meg, csupán egyszerűen nem tűnt fel többet a színen. Ezt egyébként állítólag Dick Van Dyke rendezte így, mert úgy érezte, nem fér meg két dudás (azaz két komikus színész) egy csárdában. Ejnye, ez nem volt szép!

10. Amikor az egyik epizódban Mark Sloant megkérdezik, hogy lovagolt-e valaha azelőtt, a férfi azt válaszolja, hogy csak a körhintán. Ezzel a forgatókönyvírók Dick Van Dyke korábbi legendás szerepére, a Mary Poppins Bertjére és a film híres jelenetére utaltak (lásd a fenti videót).


(via IMDb)