10 dolog, amit nem tudtál a Hudson Hawkról

Arról már mindenki hallott, hogy Bruce Willis filmje annak idején hatalmasat bukott a mozikban, de azóta kialakult a maga rajongótábora. Filmünkből további közel egy tucat érdekességet tudhatsz meg a kulisszák mögül.

1. A Hudson Hawk egyik forgatókönyvírója Bruce Willis, aki jó barátjával, Robert Kraft zenésszel közösen hozta az ötletet. A két férfi még 1980-ban kötött barátságot, amikor Willis kezdő színészként leginkább pultosként kereste a kenyerét, és amikor Kraft az együttesével abban a bárban lépett fel, ahol a későbbi sztár dolgozott, hamar barátságot kötöttek (méghozzá úgy, hogy a színész egyszer csak a közönségből elkezdte kísérni a zenész zenekarát harmonikán).

Willis hamarosan kívülről fújta Kraft teljes zenei repertoárját, és egy The Hudson Hawk című dal lett a kedvence,

amit az ihletett, hogy Kraft azt olvasta, hogy a Michigan-tó felől fújó erős szelet The Hawknak nevezik, és amikor egyszer Manhattan utcáin didergett a Hudson folyó irányából fújó szélben, arra gondolt, hogy ez akkor biztos a Hudson Hawk.

A színész úgy érezte, a szám kiváló zenei témája lehetne egy film főhősének, zenész barátját pedig annyira megragadta a gondolat, hogy felajánlotta Willisnek, hogy írjon szöveget hozzá. A szövegírás közben született meg a két karakter, Eddie Hawkins és mentora, Tommy Five-Tone Messina. A dal végül megmaradt pusztán dalnak, ám a barátok megfogadták, hogy ha valaha is esélyük lesz leforgatni egy saját filmet, az a világ legjobb mestertolvajáról fog szólni. Nem túl meglepő módon jó pár évvel és filmsikerrel később Bruce Willis jutott forgatási lehetőséghez, és ő azonnal riasztotta Kraftot, hogy végre megvalósíthassák a világ legjobb mestertolvajáról, Eddie Hawkinsról és mentoráról, Tommy Five-Tone-ról szóló filmjüket.


2. A Hudson Hawk tehát afféle szerelemprojekt volt Willis számára, és a saját ötlet mellett az olyan művek szolgáltak mintául hozzá, mint a Fogjunk tolvajt! és A Topkapi kincse, illetve Bob Hope, Bing Crosby és Dorothy Lamour Road to...-filmjei. A sztár ezenkívül ahhoz is ragaszkodott, hogy a betörős balhé mellett az alkotás screwball comedyként is működjön.

3. Anna Baraglit eredetileg Isabella Rossellini játszotta volna, de a forgatás akkora csúszással kezdődött, hogy a színésznő kénytelen volt kiszállni. A helyére Maruschka Detmers érkezett, ő azonban hátproblémái miatt pár nap után szintén távozott. Végül Andie MacDowell formálta meg a figurát.

4. Habár a Hudson Hawk egyértelműen vígjáték, Bruce Willis személye és a közelmúltbeli Még drágább az életed hatalmas sikere miatt

akciófilmként harangozták be.

Talán ezért lett hatalmas bukás.


5. A Darwin Mayflowert alakító Richard E. Grant memoárjában egy teljes fejezetet szentelt annak, hogy leírja, milyen kaotikus volt a Hudson Hawk forgatása.

A színész gyűlölte és borzasztó rossznak találta a filmet, és a forgatáson azért kötött életre szóló barátságot a Minerva Mayflowert játszó Sandra Bernharddal, mert

mindketten hamar rájöttek, hogy a zűrzavaros forgatás minden bizonnyal csapnivaló produktumot fog eredményezni.

6. Grant talán azért is utálta annyira a filmet, mert felajánlották neki a Kevin Costner-féle Robin Hood, a tolvajok fejedelmében a nottinghami seriff szerepét, a Hudson Hawk rendezője azonban nem engedte el, mivel a kaotikus forgatási körülmények miatt újraforgatásokra volt szükség, és a direktor azt akarta, hogy a színész végig elérhető legyen ez alatt. A Robin Hood-film főgonoszának szerepét végül Alan Rickman, Bruce Willis Die Hard-beli partnere kapta meg.

7. Nem tudni, hogy Richard E. Grant ezt értette-e kaotikus körülmények alatt, de a forgatókönyvet többször átírták forgatás közben is, mivel Bruce Willis folyton újabb és újabb ötleteket dobott be. A sztár ezenkívül rendszeresen összeütközésbe került a rendezővel, ami szintén nem javította a morált és gyorsította fel a munka menetét.


8. A Hudson Hawk egyik fontos forgatási helyszíne

Budapesten, a Mafilm stúdiójában volt,

ahol – számos, a milánói Da Vinci Múzeumból kölcsönzött modell és makett segítségével – a filmesek felépítették a nagyszabású díszletet Da Vinci kastélyához, a néhai művész műhelyével és az ólomból aranyat varázsoló látványos gépezettel együtt. A film további forgatási helyszínei New York, Róma, London és Los Angeles voltak.

9. A Hudson Hawkban eredetileg szerepelt volna Famke Janssen, és ami sokkal nagyobb szenzáció (lett volna), Audrey Hepburn is. Az eredeti forgatókönyvben egyetlen férfi főgonosz szerepelt, de a rendező, Michael Lehmann bedobta Hepburn nevét, ezért átírták nőnek a figurát. Sajnos a tárgyalások a producerek és a legendás színésznő között végül kútba estek, Bruce Willis javaslatára viszont a forgatókönyvbe végül beleírták a férfi és a női gonosztevőt, a már említett Darwin és Minerva Mayflowert is.

10. A castingmunkálatok folyamata során végig mindenki egyetértett abban, hogy Tommy Five-Tone szerepére csakis Danny Aiello képzelhető el. Aiello és Willis jó ideje ismerték egymást, még jóval azelőttről, hogy mindketten híressé váltak volna, és pár éve gondolkoztak is rajta, hogy kéne együtt egy filmet forgatniuk. Danny Aiello így annyira megörült, hogy a közös munka végre összejön, hogy még egy másik filmje forgatását is elhalasztotta azért, hogy a Hudson Hawk alkotóinak a rendelkezésére álljon.


(via IMDb)