10 dolog, amit nem tudtál A vasmacska kölykeiről

A való életben is egy párt alkotó Goldie Hawn és Kurt Russell második közös filmje bűbájos családi vígjáték és romantikus komédia egyszerre. Összeszedtünk nektek néhány érdekességet a forgatásáról.

1. A jachtos részeket tényleg egy igazi jachton vették fel, amelynek ringató mozgása a vízen azt eredményezte, hogy több stábtag is elaludt forgatás közben.

2. Az addigra már három éve egy párt alkotó két főszereplő, Goldie Hawn és Kurt Russell saját gyerekei is végig ott voltak a felvételek során, szóval nagyon családias hangulat alakult ki.

A legkisebb gyerek, Wyatt Russell például ott tanult meg járni.

Russell édesapja, Bing Russell pedig még szerepelt is a filmben: ő játszotta a seriffet. A családias hangulatért egyébként a házaspár sokat is tett – egy alkalommal például meghívták egy barbecue partira az egész stábot.

3. A szemétszállító uszály kapitányát alakító Hector Elizondo Garry Marshall rendező kabalaszínésze volt: a direktor mind a 18 nagyjátékfilmjében szerepelt, és közeli barátok is voltak.


4. Marshall pályája végén visszatekintve úgy gondolta, ez a legviccesebb film, amit valaha készített. A rendező egyébként olyan filmeket forgatott, mint

a Barátnők, a Micsoda nő!, a Neveletlen hercegnő 1. és 2., a Carla új élete, a Valentin nap, a Szilveszter éjjel vagy az Anyák napja.

5. A viccességfaktort talán az is emelte, hogy a direktor megengedte a színészeknek, hogy improvizáljanak, és Kurt Russell kifejezetten jó volt benne.

6. Goldie Hawnnak és Kurt Russellnek A vasmacska kölykei volt a második közös filmje. Az első az 1984-es Második műszak volt, amelynek a forgatásán össze is jöttek. Előtte az 1968-as The One and Only, Genuine, Original Family Bandben is együtt dolgoztak, de abban Hawnnak csak mellékszerepe volt, ahogy a 2018-as Kurt Russell-filmben, a Karácsonyi krónikákban is. A karácsonyi mozi folytatásában, a 2020-as Karácsonyi krónikák: Második részben azonban mindketten főszereplők, szóval az tekinthető harmadik közös filmjüknek.


7. A vasmacska kölykei a Magányos apuka megosztaná című 1958-as Cary Grant – Sophia Loren-film, illetve az 1974-es Travolti da un insolito destino nell'azzurro mare d'agosto (Swept Away) című olasz film nagyon laza remake-je. De A vasmacska kölykeiből is készült remake: az Anna Faris és Eugenio Derbez főszereplésével forgatott 2018-as Átejtve fordított felállásban valósította meg ugyanazt a cselekményt (a férfi a gazdag, és rajta áll bosszút amnéziáját követően a munkásosztálybeli nő).

8. Billy szerepére (Mike Hagerty karaktere) eredetileg John Candyt szemelték ki, csak ő sajnos pont akkor forgatta a Repülők, vonatok, autókat.

9. Amikor Annie megkísérli használni a láncfűrészt, véletlenül levágja egy madárijesztő fejét, így láthatóvá válik, hogy a figura jobb szeme mögött egy csillag alakú folt van, ami utalás a Mechanikus narancs Alexének feltűnő szemsminkjére. Mindez egy belsős poén volt, ami

a film producerének, Roddy McDowallnek szólt, akit gyakran összekevertek az Alexet megformáló Malcolm McDowell-lel (a névhasonlóságon kívül valójában nem volt semmi közük egymáshoz).


10. A vasmacska kölykeiben nem csak a színészek, a járművek egy része is híres volt. Joanna jachtja, az S.S. Immaculata valójában egy Attessa névre hallgató hajó, ami később a Tisztességtelen ajánlatban is feltűnt, a parti őrség vízi járműve pedig, ami a végén a jachtot üldözi, egy USCGC Point Evans nevű, később BRP Alberto Navarette-nek átkeresztelt hajó, és a filmen kívül két híres sorozatban, a Baywatch-ban és a Columbóban is forgattak vele. Ezenkívül Dean régi pickupja is nevezetes jármű, hiszen a Karácsonyi vakáció nyitójelenetében is hiteles alakítást nyújtott.


(via IMDb)