10 dolog, amit talán nem is tudtál az Ikrekről

Ez volt a magyar mozik első igazi kasszarobbantó hollywoodi blockbustere, amire már nem is kellett olyan sokat várni, mint a korábbi sikerfilmekre. Azerbajdzsánban bezzeg Zombi 42: Two Times the Death-ként vetítették, hangalámondással!

1. Ez volt Schwarzenegger első vígjátéka. Ami végül olyan jól sült el, hogy Ivan Reitman rendezővel 1990-ben leforgatta az Ovizsarut, 1994-ben pedig  a Juniort is. Persze 1988-ban még egyáltalán nem lehetett tudni, hogy a közönségnek tetszeni fog egy idétlenkedő izompacsirta, hiszen Arnold Schwarzenegger előtte olyan betonkemény fickókat alakított, mint Conan, a barbár, a Kommandó John Matrixa, a ragadozóra vadászó Dutch, no és persze a T-800-as Halálosztó. A vígjátékokban igencsak rutinos Reitman (aki 1988-ra már túl volt a Szellemirtók zajos sikerén) azonban biztos volt benne, hogy ez a film is népszerű lesz, hiszen ki ne nevetne azon, hogy a hórihorgas Arnold Schwarzenegger és a kicsi, de nagyszájú Danny DeVito ikertestvérek, mert a történet szerint egy tökéletes gyermek létrehozásáért indult kutatási program keretében születtek? Az izmos Julius (őt alakítja Schwarzenegger) egy titkos szigeten nő fel, ahol a lehető legjobb oktatásban részesül. Vincent (őt alakítja DeVito) viszont árvaházban nevelkedik, és felnőttként olyan piszkos üzelmekbe keveredik, amelyek miatt veszélybe kerül az élete. Szerencsére Juliusnak is tudomására jut, hogy van egy ikertestvére, és azonnal elindul, hogy megkeresse és segítsen rajta...

Forrás: Tv2

 

2. Az Ikrek lett az 1988-as esztendő ötödik legtöbbet kaszáló filmje. Ivan Reitmannak igaza lett: a 18 millió dollárból forgatott, rendhagyó vígjátéka igazi kasszasiker lett! Összesen 216,6 millió dolláros bevételt generált a mozipénztárakban az 1988. december 9-i bemutatója után, amivel az Ikrek az év ötödik legjobb hollywoodi filmje lett. Egyedül olyan 1988-as klasszikusok tudták megelőzni, mint az Esőember (összbevétel: 354,8 millió dollár), a Roger nyúl a pácban (összbevétel: 329,8 millió dollár), az Amerikába jöttem (összbevétel: 288,7 millió dollár) és a Krokodil Dundee 2 (összbevétel: 239,6 millió dollár).

3. Schwarzenegger nagyot kockáztatott, de nagyot nyert az Ikrekkel. Mivel az elején még teljesen bizonytalan volt, hogy a közönségnek bejön-e majd a bohóckodó Terminátor, Schwarzenegger, DeVito és Ivan Reitman is a bevételből kért részesedést, a forgatáson lényegében ingyen dolgoztak. Így aztán Schwarzeneggernek a maga 20 százalékos részesedésével a 216 millió dolláros jegybevételből (valamint a nemzetközi mozielőadásokból, a tévés vetítések jogából és az eladott  VHS-kazettákból) a saját bevallása szerint 35 millió dollár jutott. Márpedig ez jóval magasabb sztárgázsit jelentett a számára, mint amennyit valaha is kapott bármelyik másik filmjéért, hiszen a Terminátor 2-ért 15 millió, a Batman & Robinért 25 millió, a Terminátor 3-ért pedig 29,2 millió ütötte a markát!

4. Schwarzenegger, DeVito és Reitman egy szalvétát írtak alá, amikor leszerződtek a filmre. A produkció a legelső munkamegbeszélését ugyanis egy étteremben tartotta. Itt a két sztár és a rendező annyira belelkesült, hogy ott helyben aláírtak a filmhez – egy szalvétán! Danny DeVito ezt a különös szerződést később be is kereteztette, és azóta is nagy becsben őrzi.

5. Clint Eastwood is kilátogatott a film forgatására. Pont azon a napon, amikor Ivan Reitmanék azt a jelenetet forgatták, amikor Julius iszonyú hamisan énekelni kezdi a repülőgépen The Coasters jól ismert Yakety Yak című nótáját (érdekesség, hogy idehaza legtöbben inkább az ének nélküli, szaxofonos Benny Hill-verzióját, Yaketi Sax-et ismerik ennek a dalnak). A westernfilmek koronázatlan királya, némi gúnnyal a hangjában, meg is jegyezte Schwarzeneggernek a forgatáson: „Nem is tudtam, hogy ilyen tehetséges vagy!”

6. Maga Shang Tsung mester tanította a harcművészet fortélyaira a filmben Juliust! No persze ez így ebben a formában egy igen erős bulvárújságírós csúsztatás – de annyi mindenképpen igaz belőle, hogy az 1995-ös Mortal Kombat legendás főgonoszát alakító Cary-Hiroyuki Tagawa ebben a filmben valóban a főhős karateoktatójaként tűnt fel a történet legelején (lásd a lenti videót).

7. Azerbajdzsánban Zombi 42: A halál kétszer címmel futott a film. Nem vicc! Zombi 42: Two Times the Death-ként vetítették a mozik, olyasféle hangalámondással az eredeti hangsáv fölött, mint amilyenek nálunk idehaza a méltán hírhedt, fahangú narrátoros, félrefordításokkal teli VHS-kazetták voltak.

8. Az Ikrekben röhögte ki Schwarzenegger Rambo bicepszét. Arnoldot ugyanis kifejezetten zavarta a '80-as években, hogy csinálhat bármit, Sylvester Stallone mindig nagyobb sztárnak számít Hollywoodban, mint ő. Mert miközben Schwarzenegger 250 ezer dollárt kapott a Conanért, Stallone 10,5 millió dollárt vágott zsebre a Rambóért és a Rocky 3-ért, később pedig hiába kapott  Arnold 1 milliót a Conan, a pusztítóért, Stallone addigra már 12 millióért vállalta el a Rocky 4-et, és így tovább. A két izomkolosszus kakaskodása a '90-es években is tovább folytatódott, pedig ekkor már közös étteremláncuk is volt Planet Hollywood néven (a két sztár életét végigkísérő kópéságokról, mint az Állj, vagy lő a mamám! körüli szívatás, vagy Az utolsó akcióhős- és a A Pusztító-béli kölcsönös cinkelések, ebben a cikkben írtunk bővebben).

9. Magyarországon kasszarobbantó siker volt az Ikrek. Míg az amerikai nézők már 1988 végén, mi magyarok csak 1989 nyarán láthattuk Schwarzenegger és Danny DeVito kacagtató vígjátékát. A Petőfi Népe 1989. július 3-i száma ujjongva ünnepelte a legfrissebb hazai filmkínálatot, amelyben abban az évben már lényegesen több amerikai blockbuster volt látható, mint a korábbi pártállami időszakban – köszönhetően többek között az Andy Vajna által 1989-ben megalapított InterComnak, és az ugyanebben az évben létrejött, az Ikreket is forgalmazó UIP Dunafilmnek:

Az egymással a legfrissebb, a legizgalmasabb produkciókért versenyben álló új forgalmazó vállalatok között mindenképpen csak a közönség lesz a nyertes: a július-augusztusi, minden eddiginél jelentékenyebb kínálat legalábbis erre utal. Megtalálhatók benne – idén először – a legújabb amerikai és tengerentúli filmslágerlisták vezető helyezettjei. Júliusban kerül mozikba például Arnold Schwarzenegger legújabb, Ikrek című filmje (rendezője Ivan Reitman), majd a Magányos farkas és a Piszkos tánc (Dirty Dancing) című nagy sikerű amerikai produkciók.

A Tolna Megyei Népújság 1989. szeptember 12-i számában megjelent Schwarzenegger-portrécikk pedig már egyenesen úgy emlegette az Ikreket, mint „az idei nyár egyik slágerének kikiáltott vígjátéka”.

10. Lassan 10 éve ígérgetik az Ikrek 2-t... Még anno 2012 környékén röppentek fel az első pletykák arról, hogy Arnold Schwarzenegger és Danny DeVito leforgatnák az Ikrek folytatását. Amiben ráadásul csavartak volna egyet az addigi felálláson, és a furcsa párosból hármasikreket varázsoltak volna – ráadásul nem kisebb sztár lett volna Julius és Vincent elveszett testvére, mint Eddie Murphy! Danny DeVitónak egyébként már 2003-ban is lett volna pár ötlete az Ikrek 2-höz, de akkor ebből nem lett semmi, mert Schwarzeneggert épp megválasztották Kalifornia kormányzójának. A szokatlan folytatás tervének tényét Schwarzenegger az életrajzi könyvében is megemlítette anno, 2018-ban, az Ikrek bemutatójának 30 éves évfordulóján pedig ismét arról szóltak a hírek, hogy jön a Triplets, ám a forgatás sajnos azóta sem kezdődött el.