10 érdekesség a Farkas című filmről, amiben Jack Nicholson kivetkőzik magából

Az egyedi vérfarkas-sztoriban a karakter drámája kerül középpontba.

A megnevezés

Érdekes megfigyelni, hogy bár ez egy vérfarkasos film, aminek középpontjában az emberből szörnnyé alakuló rém áll,

sosem nevezik vérfarkasnak a teremtményt.

Viszont többször is elhangzik a „démoni farkas” kifejezés.

 

A fokozatosság

A legtöbb farkasemberes filmben a főhős azonnal egy vadállatra hasonlít, amikor átalakul, ám ezúttal érdemes megfigyelni, ahogy ez lépésről lépésre történik meg. Will Randall (Jack Nicholson) fokozatosan veszíti el emberi oldalát, és kerül egyre közelebb az állati énjéhez. Hogy ezt vizuálisan is bemutassák, a sminkes, Rick Baker

az elején még csak finoman jelezte átalakuláskor a farkasformát, majd minden egyes átalakulással egyre állatiasabbra maszkírozta a színészt.

A cameo

A filmben a rendező, Mike Nichols is szerepel, de valószínűleg ez nem sokaknak tűnt fel. Pláne, ha valaki szinkronnal nézte a Farkast, ugyanis Nichols-nak csak a hangját lehet hallani. Abban a jelenetben, mikor Randall ráébred, hogy hihetetlenül kiélesedtek az érzékszervei, egy hangot lehet hallani, ami azt mondja:

„Nem, ezt nem teszem meg!” - na ez volt a rendező.

 

A fiatalítás

Randall nem csak vérfarkassá változik, de emberfeletti erőre tesz szert, és meg is fiatalodik. Nicholson majdnem mindenbe belement, ami megváltoztatta a külsejét, ám amikor a sminkes, Rick Baker

azzal az ötlettel állt elő, hogy egy speciális drótszerkezettel simítsák ki a színész arcát, így tüntetve el róla a ráncokat, Nicholson egyértelműen visszautasította a dolgot.

Forrás: Columbia Pictures

 

Az allergia

Nicholson súlyosan allergiás arra az anyagra, amivel a sminkesek szokták felragasztani egyebek közt a póthajat és a szőrt, márpedig a színésznek elég sok plusz szőrre volt szüksége, amikor átalakult. Ezért az ő sminkjéhez egy speciális orvosi ragasztót kellett használni, ám egy alkalommal a sminkes, Rick Baker véletlenül a másik szert használta, és Nicholson nagy, vörös duzzanatokkal arcán jelent meg a másnapi forgatáson.

 

A mozgó fülek

Abban a jelentben, mikor Randall kiélesedett érzékeinek köszönhetően mindenkit hall az irodában, a fülei is mozognak. Bármilyen hihetetlen, ezt akkor még nem digitálisan oldották meg: Rick Baker

készített egy kis, elektromos eszközt, amit Nicholson füle mögé erősítettek,

és távolról irányítva lehetett vele mozgatni a fülét.

A fontos szerep

Mikor Michelle Pfeiffer érdeklődést mutatott, hogy eljátssza Laura szerepét (amit amúgy Sharon Stone visszautasított), a rendező, Mike Nichols és a forgatókönyvírók, Jim Harrison és Wesley Strick jelentőségteljesebbé akarták tenni a karaktert, hogy ne csak egy veszélybe került nő legyen. Arra gondoltak, hogy lehetne állatvédő aktivista vagy orvos, és így kerülne kapcsolatba Randallel. Ám végül nem sokat variáltak rajta, mert Pfeiffer elfogadta a szerepet úgy is, ahogy eredetileg elképzelték, mivel együtt akart dolgozni Nicholsonnal és Nichols-szal, valamint már nagyon vágyott arra, hogy valami olyat forgasson, ami a modern korban játszódik, és nem kell hozzá se parókát, se fűzőt viselnie.

 

Egy jó barát

Vajon mit csinált David Schwimmer pár hónappal azelőtt, hogy Jóbarátok című sorozat Rossaként hatalmas hírnévre tett szert? Naná, hogy a Farkas című filmen játszott egy epizódszerepet: ő az a rendőr, aki megpróbálja feltartóztatni Randall-t a New York-i Central Park Állatkertben forgatott jelenetben.

Egy mozgalmas év

Michelle Pfeiffer számára mozgalmas év volt 1993, amikor a Farkast forgatták:

  • a színésznő örökbe fogadott egy kislányt,
  • eljegyezte őt David E. Kelley forgatókönyvíró,
  • és még ebben az évben összeházasodtak.

 

Az utolsó jelenet

A rendező, Mike Nichols eredetileg úgy képzelte, hogy az utolsó jelenetben Michelle Pfeiffer egy piros, kapucnis pulóvert visel majd, utalva ezzel a népszerű mesére, a Piroska és a farkasra. A színésznő szerencsére lebeszélte erről: azzal érvelt, hogy ez rontaná a film hitelességét. Ha már lezárás: volt egy olyan verziója is a film végének, amiben a teljesen átalakult Will-t egy félreeső helyen tartják fogva, ahol Laura helikopterrel meglátogatja.

(via IMDb)