10 érdekesség, amit lehet, hogy nem is tudtál a Halálsoronról

Tom Hanks már A remény rabjaiban is benne lehetett volna, de ő akkor a Forrest Gumpot választotta. Egy ideig Shaquille O’Neal is esélyes volt John Coffey szerepére, amit végül Michael Clarke Duncan kapott meg – Bruce Willisnek köszönhetően.

1. Stephen King ezt a filmet tartja a leghűbb King-adaptációnak. A horror koronázatlan királya 1996-ban jelentette meg 6 külön könyvecskében A halálsoron című regényét, melyből egy évvel később egy gyűjteményes formátum is kiadásra került. A könyvből már viszonylag hamar, 1999-re készült egy moziváltozat Frank Darabont rendezésében, hiszen a '80-as és a '90-es években valóságos Stephen King-lázban égett Hollywood. Frank Darabont jegyzi egyébként a másik híres, börtönben játszódó King-regény kultfilmmé vált adaptációját, az 1994-es A remény rabjait is. Maga King nem mindegyik King-adaptációt kedveli (a Stanley Kubrick-féle Ragyogást például annyira utálta, hogy 1997-ben ő maga készített inkább forgatókönyvíróként egy regényhűbb Ragyogás-minisorozatot), de a Halálsoron dvd-kiadásának extrái között ő maga mesélt arról, mennyire tetszett neki az eredeti forrásmű tiszteletben tartása.

Forrás: Európa Kiadó

 

2. Van azért változtatás a könyvhöz képest: a film nem ugyanakkor játszódik. Stephen King regénye eredetileg 1932-ben játszódott, ám Frank Darabont átrakta az időpontot 1935-re. Erre azért volt szükség, hogy a főszereplő, halálra ítélt barátságos óriás, John Coffey (Michael Clarke Duncan) láthassa egy börtönvetítésen a Frakkban és klakkban című, 1935-ös zenés vígjátékot, a táncos lábú Fred Astaire-rel a főszerepben. Ez a film értelemszerűen nem volt tehát megemlítve a regényben, minden más viszont igen pontosan átkerült az adaptációba, azaz Paul Edgecomb (akit Tom Hanks alakít), itt is idős korában meséli el, hogy annak idején börtönőrként szolgált a Cold Mountain fegyház E blokkjában, a siralomházában, ahol az elítéltek végigmennek a címbéli halálsoron (az eredeti címben: Green Mile), vagyis a folyosón, ami a villamosszékhez vezet. A sokat látott Edgecomb úgy hitte, hogy őt már semmilyen meglepetés sem érheti, ám minden megváltozott, amikor új rab érkezett az E blokkba. Az óriás termetű fekete férfit, John Coffeyt az esküdtszék két fehér gyermek meggyilkolásáért ítélte halálra. Coffey azonban egyáltalán nem egy gyilkos alkat, sőt! Egészen különleges gyógyító képességekkel rendelkezik...

3. Tom Hanks azért vállalta el a filmet, mert anno nemet mondott A remény rabjaira. Frank Darabont ugyanis már A remény rabjai forgatásakor is neki szánta Andy Dufresne szerepét (végül Tim Robbins kapta meg), de Hanks nem vállalta el a felkérést, mert ütközött volna a forgatás időpontja a Forrest Gumpéval (mindkét film 1994-ben került a mozikba). A Halálsoron főszerepére viszont már azonnal igent mondott.

4. Frank Darabont több stábtagot is áthívott a korábbi Stephen King-adaptációjából. A színészek közül Jeffrey DeMunn, William Sadler, Mack Miles és Brian Libby már A remény rabjaiban is szerepeltek, emellett Thomas Newman volt mindkét film zeneszerzője, Richard Francis-Bruce a vágója, Michael Seirton pedig a díszletépítője.

5. Josh Brolin is majdnem bekerült a filmbe. Eredetileg neki szánták az erőszakos bűnöző, William „Vad Bill” Wharton szerepét, de végül ezt Sam Rockwell kapta meg.

6. Tom Hanks játszotta volna eredetileg az idős fegyőrt is, aki visszaemlékszik a börtönben történtekre. Csakhogy Frank Darabont véleménye szerint a maszkmesterek sehogyan sem tudták aggastyánná maszkírozni az ekkor még csak a negyvenes évei elején járó színészt úgy, hogy a végeredmény hihető legyen a nézők számára. Így aztán az idős Paul Edgecombot végül a 81 éves Dabbs Greer játszotta el a filmben.

Forrás: Flamex

 

7. Eredetileg úgy volt, hogy a kosaraslegenda Shaquille O’Neal lesz a Halálsoron barátságos óriása. Ő ekkor már olyan filmeken volt túl, mint a Csont nélkül, a Kazaam, a szellem és az Acélzsaru. Michael Clarke Duncan saját bevallása szerint csak amiatt kapta meg John Coffey szerepét, mert az egyik hollywoodi barátja, Bruce Willis szólt neki, hogy Frank Darabont nyílt meghallgatást hirdetett a készülő Halálsoron főszerepére, és épp egy izomkolosszus fekete színészt keresnek (a két sztár egyébként az 1998-as Armageddon forgatásán cimborált össze).

8. Nem egyetlen egér alakította Mr. Jinglest, hanem közel 30. A történet egyik igen fontos szereplőjét több igazi egér játszotta el a filmben. Őket a trénereik apró ételdarabkákkal csalogatták mindig a megfelelő helyre. Emellett CGI-technológiát és animatronic technikával mozgatott műegereket is bevetettek a trükkmesterek, így nem egyszer fordult elő olyan munkanap a forgatás során, hogy a színészek nem is egy-egy beidomított állatnak mondták a szövegüket, hanem csak egy padlóra vetített lézerpöttynek.

9. A Filmvilág kritikusa nem igazán volt oda a Halálsoronért. Mátyás Péter ebben a 2000-ben megjelent írásában igencsak leszedte a keresztvizet a filmről:

Könnyfacsaró érzelmi manipuláció áldozatai vagyunk a villamosszék barbárságának túldramatizált bemutatása és a valószerűtlen, a szélsőségesen jó vagy rossz karakterek szerepeltetése miatt. A giccs pedig abban a jelenetben éri el tetőpontját, amelyben a feltámadás keresztény aktusa egy eltiport rágcsáló felélesztésével teljesedik ki. Itt kell felhívnunk a figyelmet a film igazi sztárjára, a Walt Disney teremtette Mickey Mouse e kései leszármazottjára. Ez a mágikus egér – ugyanis róla van szó – lejátssza a vászonról a színészeket. Különleges tulajdonságai és játékossága rabul ejtik szívünket. [...] A számos Oscar-díj közül az egérnek mindenképpen megszavazhatunk egyet.

10. A Halálsoron a Port.hu-olvasók egyik örök kedvence. A film ugyanis évek óta kirobbanthatatlan az olvasóink által leadott szavazatok alapján lényegében folyamatosan frissülő, TOP100-as listán. Egyedül csak egy másik híres Stephen King-adaptáció, valamint egy közkedvelt Tom Hanks-film, A remény rabjai és a Forrest Gump tudták megelőzni a Halálsoront, ékes bizonyítékául annak, hogy a Port.hu-olvasók szerint a '90-es években készültek a legjobb hollywoodi filmek, King bestseller regényeiből, illetve Tom Hanks főszereplésével.