10 érdekesség az Óvakodj a törpétől! című filmről

A PORT.hu olvasói nagyon szeretik ezt a krimivígjátékot (és szerencsére megint lesz a tévében), ezért összeszedtünk róla majd’ egy tucat izgalmas infót.

1. Az Óvakodj a törpétől! Alfred Hitchcock filmjei előtt tiszteleg. Forgatókönyvíró-rendezője, Colin Higgins nem sokkal azelőtt írta meg a Száguldás gyilkosságokkal című Gene WilderRichard Pryor-filmet, ami szintén egy Hitchcock-hommage volt.

2. A film egy 1981-es tévés sugárzását az amerikai televízióban vissza kellett vonni, mivel pont akkor (1981. május 13-án) kíséreltek meg egy szerencsére sikertelen merényletet II. János Pál pápa ellen – és az alkotás cselekményében is fontos szerepe van egy pápa elleni merényletnek.

3. A pápáknál maradva: a Goldie Hawn által megformált karakter nevével, a Gloria Mundyval a

„sic transit gloria mundi”

(így múlik el a világ dicsősége) latin szállóigére utaltak az alkotók, amit egészen 1963-ig mondtak el a mindenkori pápa beiktatásánál (és amit mellesleg szinte mindenki rosszul használ).


4. Tony szerepére eredetileg Harrison Fordot akarták felkérni, aki azonban inkább a Csillagok háborúját választotta (ezzel talán jobban is járt). Ezt követően Steve Martint is meghallgatták a szerepre, amit végül Chevy Chase kapott meg.

5. Gloria karakterével kapcsolatban pedig először Farrah Fawcettre gondoltak a filmesek, a Charlie angyalai, Fawcett sorozata mögött álló producerek azonban megfenyegették a stúdiót, hogy beperelik őket, ha a színésznőjüket alkalmazzák. Így esett a választás Goldie Hawnra,

szegény Farrah Fawcettnek pedig be kellett érnie azzal, hogy elsuhan a háttérben annál a partijelenetnél, amikor először látjuk Gloriát.

6. A Goldie Hawn – Chevy Chase páros viszont olyan ütőképesnek bizonyult, hogy sikerre vitték a filmet, ezért két évvel később újabb filmet forgattak velük: ez volt a Hárman a slamasztikában.


7. Az Óvakodj a törpétől! kiemelkedő jegybevételi eredménye (1978-ban bekerült az év tíz legjobban jövedelmező filmje közé) tette lehetővé azt is, hogy, miután az 1975-ös Sampont követően ez volt az első igazi sikerfilm Goldie Hawn pályáján, leforgathassa a Benjamin közlegényt.

8. Az Óvakodj a törpétől! rendezője, Colin Higgins pályája során

mindössze további két filmet rendezett:

a Kilenctől ötig címűt és A legjobb bordélyház Texasban-t.

9. A Nem félünk a farkastól és A keresztapa III. című filmekkel együtt az Óvakodj a törpétől! az egyik olyan alkotás, amit hét Golden Globe-ra is jelöltek, de egyet sem sikerült elnyernie.

 

További egyszerre vicces és izgalmas filmek

A 10 legjobb nyomozós komédia

Ezek a filmek bizonyítják, hogy a humor és a rejtély nagyon jól passzolnak egymáshoz.

Tovább


10. Egy időben tervbe volt véve, hogy a film alapján készül egy remake, méghozzá Goldie Hawn lánya, Kate Hudson és Matthew McConaughey főszereplésével.

Kár, hogy nem lett belőle semmi!


(via IMDb)