10 tény, amit tuti nem tudtál a Johnny English-ről

Rowan Atkinson a korábbi vicces tévéreklámjai és Mr. Bean előtt is tisztelgett ezzel a 2003-as akciókomédiával, amelyben a címbéli szuperkém Aston Martin DB7-ese valójában a brit komikus saját kocsija volt.

1. A Johnny English Rowan Atkinson vicces tévéreklámjai nélkül sosem készült volna el. A Fekete Vipera és a Mr. Bean tévésorozatok hazai népszerűsége miatt Magyarországon is közönségkedvencnek számító brit komikus, Rowan Atkinson a '90-es években számos Barclaycard hitelkártyareklámot forgatott, amelyekben fergetegesen parodizálta a James Bond-filmeket. Lényegében az itteni karaktere, a magát szuperkémnek gondoló, de örökké pórul járó Richard Latham lett átnevezve Johnny English-re, amikor 2000-ben a színész bejelentette, hogy a következő mozifilmje egy Bond-paródia lesz.

 

2. Rowan Atkinson nemhivatalos Bond-karaktere is visszaköszön azért a Johnny English-ben. Habár Sean Connery 1983-as Soha ne mondd, hogy soha című akciókrimije nem része a James Bond-kánonnak (abban az évben ugyanis a Roger Moore-féle Polipka volt a hivatalos Bond-film, a Soha ne mondd, hogy soha sokkal inkább a Tűzgolyó remake-je, és a forgatókönyvíró Kevin McClory jogi csűrés-csavarásának eredménye volt), a 007-es ügynök rajongói mégis jó szívvel emlékeznek vissza erre a filmre is. Ennek részben az is talán az oka, hogy Sean Connery eléggé lazára vette benne Bond figuráját (gondoljunk csak arra a jelenetre, amikor a savas vizeletmintájával gyilkolt!), és Rowan Atkinson is egy fergeteges mellékszereplőként bolondozott a filmben. Ő volt Nigel Small-Fawcett, a brit titkosszolgálatnak dolgozó követségi alkalmazott a Bahama-szigeteken, az Egyesült Királyság valóságban sosem létező Külügyi és Nemzetközösségi Hivatalának helyi kirendeltségében. Small-Fawcett egy igen bohókás ügynök, aki egyből lebuktatja a titkos küldetést teljesítő James Bondot azzal, hogy elkezdi kiabálni a nevét a kikötőben – a 20 évvel későbbi Johnny English is egy pont ugyanilyen botcsinálta szuperkém lett Rowan Atkinson alakításában.  

 

3. A Bond-filmek forgatókönyvírói írták meg a Johnny English forgatókönyvét is. Atkinsonék nem bíztak semmit sem a véletlenre: a James Bond-paródiájukhoz egyenesen a James Bond franchise-tól verbuváltak sztoriírókat, Neal Purvis és Robert Wade személyében. Ők a Johnny English előtt A világ nem elég és a Halj meg máskor című Bond-filmeket jegyezték együtt, azóta pedig már megírták közösen a Casino Royale, A Quantum csendje, a Skyfall, a Spectre: A fantom visszatér és a hamarosan végre tényleg mozikba kerülő 25. Bond-film, a Nincs idő meghalni forgatókönyvét is. A történet valóban akkora ökörség, mintha a Csupasz pisztoly Frank Drebinje lenne 007-esnek kinevezve: Anglia végső reménye Johnny English, az utolsó, még életben lévő brit kém, az egyetlen, akinek esélye lehet megvédenie a hazáját, megbosszulni a Titkosszolgálat kiirtását, és leleplezni a szörnyeteget, aki rá akarja tenni a kezét a Koronaékszerekre és az ülepét a trónra! Johnny English, a kétbalkezes- és lábas titkos ügynök első számú gyanúsítottja Pascal Sauvage, a rejtélyes francia vállalkozó (John Malkovich), és a titokzatos szépség, Lorna Campbell (Natalie Imbruglia), akiről csakhamar kiderül, hogy valójában az Interpol nyomozója.

4. A Johnny English volt Natalie Imbruglia első filmszerepe. Az ausztrál énekesnő már tizenévesen reklámfilmekben szerepelt, és még csak 16 volt, amikor megkapta Beth Brennan szerepét a Neighbours című szappanoperában, ahol összesen 250 epizódban volt látható. A zenei karrierje 1997-ben indult be a Torn című kislemezzel, amelynek a címadó dalát akkoriban igen sűrűn vetítették a zenecsatornák.

 

5. Nem Natalie Imbruglia volt az egyetlen '90-es évekbeli popsztár a film stáblistáján. A Johnny English Bond-intrókra emlékeztető, fülbemászó főcímdalát ugyanis a korszak másik népszerű popzenei előadója, a Take Thatből való 1996-os kiválása után sikeres szólókarrierbe kezdő Robbie Williams énekelte.

 

6. Rowan Atkinsonnak nem a Johnny English a kedvenc filmje. Szerinte nem valami jó, utólag már nagyon elégedetlen a produkció humorával:

Öt jó poén van benne, a többi unalmas.

7. A filmben látható fekete Aston Martin DB7 Vantage Rowan Atkinson saját kocsija volt. Hiába, no, nemcsak James Bond és Johnny English, de maga a színész is bolondul az elegáns és gyors, csúcskategóriás brit gépjárművekért! Olyannyira, hogy rendszeresen szokott száguldozni ilyenekkel a nagy-britanniai versenypályákon is (anno a Top Gear egyik epizódjában is szerepelt).

Aston Martin-ritkaságok árverése az angliai Newport Pagnellben található Aston Martin gyárban. A kép előterében egy aranyszínű Aston Martin DB7 látható, hátrébb pedig egy fekete (fotó: Peter Macdiarmid/Getty Images)

 

8. Rowan Atkinson tett egy vicces Mr. Bean-utalást is a Johnny English-be. A történet kezdetén ugyanis, amikor Johnny English még korántsem menő szuperkém, hanem csak egy egyszerű irodista, ugyanazt a kopottas, szürkésbarna zakót hordja, ami Mr. Bean jellegzetes ruhája volt a népszerű gegsorozatban.

 

9. Rowan Atkinsonnak van egy lánya, Lily Atkinson, aki szerepelt is a Johnny English második részében. A 2011-ben mozikba került folytatás kerekesszékes üldözési jelenetben ő volt az a motoros lány, akinek Johnny English lenyúlta a bukósisakját. Az 1995-ös születésű, 26 éves, jelenleg énekesi ambíciókat dédelgető Lily Atkinson anno az apja másik híres vígjátékában, a 2007-es Mr. Bean nyaralban is kapott egy kisebb szerepet.

Lily Atkinson a szüleivel, Rowan Atkinsonnal és Sunetra Sastry-vel a Johnny English újratöltve 2011-es londoni gálavetítésén, a Leicester Square-i The Empire filmszínház elé leterített vörös szőnyegen (fotó: Dave Hogan/Getty Images)

 

10. Anno a patinás Filmvilág magazin a Johnny English-től sem volt különösebben elájulva. Csillag Márton egy igen kurta kritikában tudta le a filmet a nagy múltú szórakoztatóipari szaklap híres-hírhedt Láttuk még rovatban:

Szerencsére Rowan Atkinson hamarabb bújt Bond-bőrbe, mint Robbie Williams – de persze csak a maga módján. Johnny Englishnek az Mi-7 egyetlen titkosszolgájaként kell visszaszereznie a koronaékszereket egy gonosz franciától (Malkovich), miközben útját izomlazító injekciók, bájos kémnők (Imbruglia) és vontató-kocsik keresztezik. Csetlés-botlás tesz-vesz városban az utóbbi két Bond-film íróinak tollából – kicsi és fonnyadt, de az övék.