10+1 dolog, amit nem tudtál az Ace Ventura 2-ről

Az Ace Ventura 2. - Hív a természetet tulajdonképpen a stúdión kívül senki sem akarta megcsinálni, aztán mégis milyen vicces lett!

1. - Az 1994-es Ace Ventura - Állati nyomozó áttörést hozott Jim Carrey pályafutásában, a szerep nemzetközi szupersztárrá tette, a film pedig eszelős bevételeket produkált. A Morgan Creek és a Warner Bros. pedig minél előbb szerette volna tovább folyatni a pénzcsapot, Carrey kissé ódzkodva, de végül bevállalta a második epizódot. A tárgyalások során nem volt nehéz helyzetben, és a 30 milliós büdzséből végül 15 milliót tudott kialkudni magának – amiért később meglepő módon lelkiismeret-furdalása lett.

2. - Tom Shadyac, az első film rendezője leszögezte, hogy nem akar folytatást készíteni – ő már az első rész készítésekor azt hitte, vége a karrierjének -, és szeretne minőségibb munkákat készíteni. Erre megcsinálta a Bölcsek kövére (1996) című vígjátékot Eddie Murphy-vel…

Forrás: InterCom

 

3. - A Dumb és Dumber direktorpárosa, a Farrelly fivérek nem éltek a lehetőséggel, mondván, a Ace Ventura 2. - Hív a természet (1995) „nem az ő filmjük” – magyarul utálták a forgatókönyvet. Az első körben az  elsőfilmes Tom DeCerchiora esett a választás, de amikor elkezdődött a forgatás, kiderült, hogy DeCerchio egyrészt nem tudja kézben tartani a produkciót, másrészt rendszeresen eltért a forgatókönyvtől, így mennie kellett. A filmet végül a forgatókönyvet is jegyző Steve Oedekerk fejezte be.

4. - Steve Oedekerk nem mellesleg Carrey egyik legjobb barátja, aminek köze lehet ahhoz, hogy megkapta a munkát. Sokáig ő is színészkedett, és sokban hasonló humora és játékstílusa van, mint Jim Carrey-nek – aki nem hiszi, az nézze meg a Ping-Pong: Az ököl színre lép (2002) című agymenést.

Forrás. InterCom

 

5. - Hogy mi nem tetszett a Farrelly tesóknak? Az, ami Carrey-nek sem, a bennszülöttek ábrázolása. Carrey úgy érezte, hogy 1995-ben már nem lehet gyakran primitív, de legalábbis nagyon egyszerű vademberekként ábrázolni az afrikaiakat, és később csodálkozott, hogy minden velük kapcsolatos rész csont nélkül átment a cenzúrán, és magát a filmet egy afrikai országban sem tiltották be. Vicces módon egyedül Angliában vágtak ki néhány sértő részt.

6. - A nyitójelenet, amelyben Ace egy mosómedvét próbál – hiába – megmenteni, egy jó kis fricska, ez a rész ugyanis a Cliffhanger - Függő játszma (1993) kezdő képsorainak kifigurázása.

Forrás: InterCom

 

7. - Szokás szerint nem igazán figyeltek arra, hogy az Afrikában játszódó filmben csak afrikai vadállatok szerepeljenek – hiszen mindent Dél-Karolinában vettek fel. Van itt ugyanis indiai elefánt, bengáli tigris, dél-amerikai papagáj és minden más, akkor pedig sok biológus a szívéhez kapott, ami egy karakter kijelentette, hogy „egy nőstény ezüsthátú gorilla” hívóhangját hallotta. Az „ezüsthátú” ugyanis nem egy alfaj megjelölése, hanem a rangidős hímekre szokták mondani, amiknek valóban beszürkül a hátuk.

8. - Steve Oedekerk nagy állatvédő, így nem engedte, hogy a filmben igazi vadásztrófeák szerepeljenek, ami jelentősen megdobta a költségvetést. A falakon látható trófeák ugyanis élethű – vajon lehet ezt mondani egy kitömött halott állatra? – másolatok, és nem olcsón készültek el.

Forrás: InterCom

 

9. - Carrey a forgatás során folyamatosan betegeskedett, és akkor még nem beszéltünk a Mindörökké Batman közelgő sajtókörútjáról, ami egybeesett az Ace Ventura 2 forgatásával. Majdnem hathetes csúszást halmoztak fel, de a stáb szerződésében nem szerepelt, hogy a stúdió kifizetné a túlórákat. Simon Callow különösen sokat szívott, mert adott időszakra szólt a felkérése, utána már más munkái voltak Londonban – amire a producerek azt mondták, hogy a szerződése szerint megteheti, hogy hétvégenként hazarepüljön, akár első osztályon, ha hétköznap velük dolgozik, ő így is tett. Csak a végén derült ki, hogy a méregdrága repjegyeket levonták a fizetéséből, ami így majdnem nullára jött ki.

10. - Jim Carrey néha hajlamos elveszni a részletekben: a forgatókönyvvel például az volt az egyik legnagyobb problémája, hogy Ace Ventura karaktere retteg a denevérektől, amit ő marhaságnak tartott. Próbálta meggyőzni a rendezőt, hogy változtassák meg arra ezt, hogy allergiás a denevérekre, de sikertelenül, csak annyit sikerült elérnie, hogy racionálisnak tűnő magyarázatként megjelenjen, hogy a denevérek a veszettséget terjesztik – valójában minden vadon élő emlősállat potenciálisan terjeszti a kórt.

Forrás: InterCom

 

10+1. - Egészen a Dumb és Dumber kettyóig (2014) ez volt az egyetlen folytatás, amelyhez Jim Carrey a nevét adta. Azóta nem ilyen szigorú önmagával szemben, hiszen bevállalta az idén a mozikba került Sonic, a sündisznó 2.-öt is.