15 dolog, amit nem tudtál a nagyszerű L'ecsóról!

A L'ecsó lett az első Pixar film, amiben valaki a pohár fenekére néz, de más vicces érdekességek is akadnak itt!

1. A L'ecsó (2007) történetének nagy része eredetileg a Párizs alatti katakombákban játszódott volna. Ezt a kissé ijesztő ötletet elvetették – a katakombák ma is tele vannak csontvázakkal -, amikor Brad Bird átvette a projektet a forgatókönyvíró Jan Pinkavától. Az első verzióból csak rövid szakaszok maradtak meg a csatornákban – Pinkava viszont ily módon részesült a film elismeréseiben, hiszen íróként szerepelt a stáblistán. Meg is érdemelte, hiszen a szokatlan és bizarr, de végső soron nyerő alaphelyzet az ő elképzelése volt.

2. Ez a Pixar második filmje, amely nem Észak-Amerikában játszódik. Az első a Némó nyomában (2003) volt, amelynek helyszíne Ausztrália, a Nagy Korallzátony környéke.

Forrás: Fórum Hungary

 

3. Az animációs csapat tagjai Thomas Keller séf French Laundry nevű éttermében, a szakács mellett dolgoztak, hogy beletanuljanak a konyhaművészetbe. A Remy által elkészített padlizsános lecsó, vagyis ratatouille is Keller találmánya. Pontosabban nem is ratatouille-ről van szó, hanem egy confit byaldi nevű ételről, a fő különbség pedig az, hogy ebben a zöldségeket sokkal vékonyabbra vágják, és nem főzik, hanem sütik. A valóságban minimum 4 óráig tart az elkészítése, hiszen, ahogy a nevéből is látszik, konfitálják.

4. A L'ecsó a Pixartól megszokható módon számos utalást tartalmaz a stúdió korábbi filmjeire. Az egyik jelenetben látható pantomimszínész A hihetetlen családban (2004) is feltűnt, de egy pillanatra megjelenik az összes Pixar filmben felbukkanó Planet Express Pizza teherautó is. Ráadásul most „előre” is utaltak: amikor Remy kimászik a csatornából, egy kutya sziluettje látható, amely nem más, mint Dug a két évvel későbbi Up című animációs filmből, de a Wall-E csótánya is látható rövid ideig.

Forrás: Fórum Hungary

5. Annak ellenére, hogy Skinner a Gusteau főszakácsa, soha nem látjuk főzni a filmben, inkább az alkalmazottait ugráltatja vagy az irodájában marad.

6. Anton Ego írógépe hasonlít egy koponyára, amely utalás lehet arra, hogy az általa leírt vélemény is úgymond gyilkos. Ráadásul a szoba, amelyben ír – ez nagyjából 1 óra 6 percnél látható -, úgy néz ki, mintha egy koporsó lenne.

7. Az Anton Ego által rendelt bor, az 1947-es Chateau Cheval Blanc valóban létező bor, a St. Emilion régióból származik, és kiváló évjárat. A megfelelően tárolt palackok 2050-ig érik el a legteljesebb aromájukat. Egy étteremben megrendelt palack ára valószínűleg több mint 4000 dollár.

Forrás: Fórum Hungary

 

8. Gusteau teljes nevének - Auguste Gusteau - mindkét tagja a másik anagrammája.  A név maga kikacsintás a „gusztáció” kifejezésre, ami az ízlelés szinonimája.

9. Emile tévéjén a David Lean rendezte, Celia Johnson és Stanley Holloway főszereplésével készült Késői találkozás című 1945-ös film megy – természetesen animációs változatban.

10. Skinner autója egy korai 1960-as évekbeli Facel Vega HK 500. A Facel Vega egy nagyon kevéssé ismert francia márka volt, amelyet 1954 és 1964 között mindössze tíz évig építettek kis darabszámban, rendkívül magas költségekkel a társadalom legfelsőbb rétegei számára. Státuszszimbólumként valahol a Bentley és az Aston Martin között helyezkedett el, de nem lett népszerű Franciaországban, mert „külföldi” Chrysler V8-as motorja volt. A modell tervezésének költsége nagyjából tönkre is tette a céget, de megalkották minden idők egyik legstílusosabb autóját.

Forrás: Fórum Hungary

 

11. Linguini teljes neve Alfredo Linguini. Az Alfredo egy tésztaszósz, amelyet gyakran fettuccinivel szolgálnak fel, és a feltalálójáról, Alfredo di Lelio olasz séfről nevezték el. A Linguini a linguine többes számú alakja, ami a spagettihez hasonló hosszú, keskeny, lapos tésztaforma. Linguini az első Pixar karakter, aki lerészegedik.

12. A stúdiónak nem volt könnyű dolga, amikor próbált marketingpartnereket találni – egyetlen élelmiszerrel foglalkozó cég sem akarta, hogy összekapcsolják a nevét egy patkánnyal. Végül a Disney a Costco élelmiszerlánccal együttműködve egy francia bort dobott volna piacra a film karaktereivel díszítve, de ezt megfúrta a Kaliforniai Borintézet, azzal érvelve – mellesleg jogosan -, hogy egy rajzfilmkarakterekkel filmcímkézett bor valószínűleg a fiatalkorúakat bátorítaná a leginkább az alkoholfogyasztásra.

Forrás: Fórum Hungary

 

13. Ez volt a néhai Anthony Bourdain kedvenc étellel foglalkozó filmje. Ahogy ő fogalmazott: „Sikerült eltalálniuk nem csak az ételek prezentálását, de az ételekre adott reakciókat is a legkisebb részletekig, egészen az alig észrevehető apró égésnyomig az egyik karakter alkarján. Úgy sikerült megjeleníteniük az ételek iránti szenvedélyes szeretetet, amit csak nagyon kevés film képes átadni.”

14. Az alkotást öt kategóriában jelölték Oscar-díjra, egyet meg is nyert, nyilván a legjobb egész estés animációs filmnek járót. A többi jelölés a legjobb hangkeverés, a legjobb hangvágás, a legjobb filmzene és a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában esett meg. A legjobb animációként a L’ecsó a BAFTA és a Golden Globe-díjat is hazavihette. Jelölhették volna a "rendes" legjobb film kategóriában is, de ezt a Disney-nél nem támogatták. Úgy érezték, ez gyöngítené az esélyeit a legjobb rajzfilmként.

Forrás: Fórum Hungary

 

15. A filmet a kanadai animátor, Dan Lee (1969-2005) emlékének dedikálták, aki 2005. január 15-én hunyt el tüdőrákban, alig 35 évesen. Lee három egész estés Pixar animációs film, a Némó nyomában, az Egy bogár élete és a L’ecsó csapatában is dolgozott.