25 éves a film, amiben Brendan Fraser egy kicsit Indiana Jones lehetett

Az 1999-es A múmia az egyik legjobb kalandfilm, ami egy horrorból támadt fel.

Háromszor próbálkoztak a filmtörténelem során emlékezetes múmiafilmet készíteni: 1932-ben Boris Karloff-fal a címszerepben (ő volt Frankenstein szörnye is az 1931-es filmben), 1999-ben Brendan Fraser és Rachel Weisz főszereplésével, és 2017-ben, amikor is Tom Cruise egy női múmia ellen küzd. Valójában az utóbbi kettő az első film továbbgondolása. A 2017-es sajnos szóra sem érdemes, az 1999-es verzió viszont, ami idén lett 25 éves, mindenképp érdekes a ’32-es film tükrében.

A Universal Rémuniverzum (vagy Universal Classic Monsters) keretein belül készült A múmia

egy szomorú szerelmi történet, amit a horror keretez: egy régészcsoport véletlenül feltámaszt egy múmiát, Imhotepet (Karloff), akit élve balzsamoztak be, és ha már magához tért, elindul megkeresni a szerelmét ebben a 3700 évvel későbbi világban.

Bár ez alapvetően egy szörnyfilm, a témája és az egyiptomi háttérsztori kiváló alapot képez ahhoz, hogy át lehessen ültetni a kalandfilm műfajába, és Stephen Sommers rendező élt is a lehetőséggel. 1999-ben tíz évvel vagyunk az Indiana Jones-trilógia utolsó része után, és nagyon úgy nézett ki, hogy kedvenc régészprofesszorunk örökre szögre akasztotta az ostort, a közönség viszont ki volt éhezve a hasonló kalandfilmekre. Bár A múmia messze nem olyan kifinomult és átgondolt, mint mondjuk Az elveszett frigyláda fosztogatói, de

olyan szeretettel és lelkesedéssel készült, hogy lehetetlen nem élvezni.

Az 1999-es film meghagyta Imhotep alaptörténetét (rögtön a kegyetlen élve mumifikálással indít), de nem a feltámadt és reménytelenül szerelmes múmiára, hanem az őt véletlenül életre hívó és legyőzni igyekvő kalandorokra helyezi a hangsúlyt – így lesz a horrorból kalandfilm.

A ’99-es verzió tehát egy könnyed sztori, ami mentesül minden drámától és horrortól (minimális szörnyűség van csak benne, mint az Indy-filmekben), miközben a feltámadt halott reménytelen szerelmi szálát az élők veszik át, és teszik reményteljessé.

még több múmia

9 izgalmas kulisszatitok az 1999-es A múmiáról

Horrorfilmnek indult, végül a szegény ember Indiana Jonesa lett. Leonardo DiCaprio, Sylvester Stallone, Brad Pitt és Tom Cruise is esélyes volt a főszerepre, ami végül Brendan Frasernek hozta meg a világhírt.

Tovább

 

(via Collider)