5 film, amiről nem gondoltad volna, hogy rajzfilmben folytatták

Az ewokoknak Lucas akart debil mesét, de Rambo és a Vissza a jövőbe is kapott animációs verziót. Rendhagyó heti tévéajánló.

Hétfő: Baljós árnyak

Még a fekete öves, 40 feletti Star Wars-rajongók is sokszor ész nélkül szidják a Disney-t, amiért a cég aprópénzre váltotta a Csillagok háborúja franchise-t, csak hogy ezzel a márkanévvel adhasson el mindent, az akciófiguráktól a ketchupig. Pedig a franchise tudatos kiárusítását és a Star Wars-logós bazári vackok futószalagon gyártását maga George Lucas kezdte el, amikor direkt azért tette bele az ewokat A Jedi visszatérbe, hogy utána minden gyerek ilyen harcimaci plüssfigurát akarjon otthonra (az egyik producer, Gary Kurtz ellenezte ezt, ki is lett rúgva a stábból). Lucas ráadásul annyira megszerette a cukimuki ewokokat, hogy a '80-as évek közepén egy rakás spin off is készült a főszereplésükkel a Lucasfilmnél. 

Ezek közé tartozik az 1984-es A Bátrak Karavánja és a nálunk mozikban is nagy sikerrel vetített Harc az Endor Bolygón 1985-ből. Szintén ekkoriban készült el a két évadot megélt, pusztítóan bugyuta Ewoks tévésorozat, amiben Wicket és barátai mesélték el, mivel teltek a napjaik az Endoron azelőtt, hogy a Császár felépítette volna a szomszédságukban a második Halálcsillagot. Érdekesség, hogy ez a rajzfilm inkább fantasy lett, mint sci-fi, és kísértetiesen hasonlít a szintén 1985-ben elindult Gumimacikra.

Kedd: Rambo 2

Ha van valaki, aki a lehető legtávolabb áll az 1982-es Rambo marcona főhősétől, a poszttraumatikus stresszben szenvedő, a civilizációba visszailleszkedni képtelen gyilkológéptől, akkor az egy vidám, gyerekbarát muszklimiska, aki nemcsak fákon ragadt kiscicákat ment meg, de vannak barátai, és néha mosolyog is! Igen, a Rambo is rajzfilmsorozatban folytatódott 1986-ban, az animációs szériát ráadásul Andy Vajna és Mario Kassar akkori közös cége, a Carolco gyártotta le.

A rajzolt Rambo a konkurens G.I. Joe sikerét igyekezett megismételni, amihez természetesen számos Rambo-akciófigura is csatasorba állt. A fejkendős veterán ráadásul egy komplett szuperhőscsapatot kapott maga mellé: a Freedom Force-ban a jó öreg Trautman ezredes mellett egy K.A.T. fedőnevű ázsiai ügynöknő, egy Turbo nevű autóversenyző, és egy White Dragon nevezetű fehér nindzsa küzdött meg minden epizódban a gonosz Warhawk tábornokkal és martalócaival.

Szerda: Szabadítsátok ki Willyt! 2

Az 1993-as Szabadítsátok ki Willyt! akkora siker volt, hogy két folytatás is készült hozzá. Sőt, elindult egy mentőakció is, hogy a filmforgatásokon Willyt megszemélyesítő, Keiko nevű gyilkos bálna ne egy delfinárium szűk tartályában raboskodjon cirkuszi látványosságként, hanem ugyanúgy, ahogy a filmben, a valóságban is kerüljön vissza a tengerbe. Az amerikai légierő el is vitte egy izlandi öbölbe, hátha ott majd befogadja a többi kardszárnyú delfin, ám Keiko mindig visszaúszott az emberekhez. Idővel viszont csatlakozott egy rajhoz, akikkel elúszott egészen Norvégiáig. Végül itt is halt meg 2003-ban, 27 évesen.

 

Az 1993-as mozifilm évében a Warner és a korszak patinás kanadai rajzfilmstúdiója, a Nelvana egy 21 részes animációs sorozat is készült a franchise-hoz. Ebben ugyanúgy a Jesse nevű kisfiú és Willy, a barátságos gyilkos bálna voltak a főszereplők, a főgonosz pedig a kardszárnyú delfint üldöző, kegyetlen olajbáró, aki elveszítette a karját és a fél arcát is, így egyfajta Operaház fantomja-kiborg lett belőle. 

Csütörtök: Az elveszett frigyláda fosztogatói

2008-ba, az Indiana Jones és a kristálykoponya királysága premierjének évében egy fiatal és tehetséges animátor,  majdnem megegyezett a Lucasfilmmel abban, hogy Indy is kap egy hasonló rajzfilmsorozatot, mint amilyen a Genndy Tartakovsky-féle Klónok háborúja volt. Sajnos azonban akkor ebből nem lett semmi, Schoenmaker viszont nem adta fel: évekig egyezkedett a Lucasfilmmel, hogy legalább egy rajongói kisfilmként megvalósíthassa a terveit, amire végül George Lucas is áldását adta.

5 évnyi ingyenmunkával és baráti segítséggel végül 2016 őszére elkészült egy másfélperces videó, ami leginkább olyan lett, mint egy '90-es évekbeli, soha el nem készült Indy-rajzfilmsorozat intrója. A rajongóknak pedig annyira bejött, hogy azóta is azzal győzködik az alkotót, próbáljon meg valahogy megegyezni az Indiana Jones franchise jelenlegi tulajával, a Disney-vel egy 12 epizódos sorozatról. (A Paramount csatorna egyébként november 2-án Indy-maraton tart, reggel 6-tól délután 15:30-ig zsinórban levetítik mind a négy Indiana Jones-filmet!)

Péntek: Vissza a jövőbe

Robert Zemeckis 1985-ös családbarát sci-fijét mindenki ismeri. Egy kisvárosi srác (Michael J. Fox) a bogaras Emmett doki (Christopher Lloyd) DeLoreanba épített időgépével visszamegy 1955-be, ahol azzal szembesül, hogy össze kell hoznia a szalagavató bálon a szüleit, mert ha az anyja a nyomulós Biffet választja az apja helyett, akkor ő meg sem születik, és nem utazhat vissza felnőttként 1955-be.

Azt viszont valószínűleg már jóval kevesebben tudják, hogy a Vissza a jövőbe-trilógiához egy rajzfilmsorozat is készült 1991-ben, ami '92-ben egy 2. évadot is kapott. Természetesen itt is az időutazó Marty meg a Doki voltak a főszereplők, de egy csomó kalandba belekeveredtek a Doki gyerekei, Jules és Verne is, valamint visszatérő humorforrásként a hülye Biff is. Az egyes epizódokat maga Christopher Lloyd konferálta fel Doki jelmezében, és az egyes részek végén is elmondott tanulságként egy-két fizikai törvényszerűséget (Bill Nye segítségével) az elektromágnesről meg az ágyú működéséről.