5 hollywoodi produkció, ami a magyarok nélkül nem is lett volna olyan jó

Kamarás Iván Bruce Willisszel bunyózott a Die Hard 5-ben, Dobó Kata a CSI-ban gyilkolt.

Sok hollywoodi produkció meg sem születhetett volna a magyarok munkája nélkül: forgatott már nálunk Harrison Ford, Will Smith, Arnold Schwarzenegger és az Animal Cannibalsnek világhírt hozó Kate McKinnon is. Dobó Kata, Kamarás Iván és Fenyő Iván mellett sok más magyar színész is látható amerikai produkciókban (Árpa Attila például majdnem mindig meghal), de a kaszkadőrjeink és CGI mágusaink is ott vannak a világ filmgyártásának élvonalában. Róluk szól a Port.hu eheti filmajánlója.

Amikor megállt a Föld

Biztos, hogy nem ez Keanu Reeves legjobb sci-fije (hiszen az köztudottan a Mátrix), de azt azért nehéz lenne vitatni, hogy ne lettek volna benne látványos számítógéppel megkomponált jelenetek. Ezek nagy része Peter Jackson új-zélandi trükkgyárában, a Weta Digitalnál készültek, ahol több magyar is dolgozik. Kiss Balázs például senior lighting technical directorként vett részt a munkában, azaz ő felügyelte egy kisebb csapat élén a renderelt jelenetek digitális bevilágítását.

Maga a film az 1951-es A nap, mikor megállt a Föld remake-je, és a sztori is nagyjából ugyanaz maradt, mint a régi verzióban. Klaatu (Keanu Reeves) a világűrből érkezett a Földre, és űrhajójával a Central Parkban száll le. Szerinte a bolygó rendkívül rossz állapotban van, ezért mindent el akar pusztítani, hogy azután a most élő fajok klónjaival újra benépesítse a Földet. Klaatu robotjai működésbe is lépnek, és úgy tűnik, senki sem képes megállítani a pusztítást – Jennifer Connellyt kivéve.

CSI: A helyszínelők

Dobó Kata a nagy sikerű, 1997-es A miniszter félrelép után szerencsét próbált Hollywoodban is. Igaz, csak néhány B-filmet forgatott le, de azokat a műfaj nagyágyúival: feltűnt Dolph Lundgren oldalán a Túlélésből jelesben, Steven Seagal feleségét alakította A professzorban, a Rollerball - Könyörtelen játékban pedig egy futurisztikus gladiátort játszott Rebecca Romijnnal együtt.

Azt viszont már valószínűleg kevesen tudják, hogy a filmek mellett egy tévés szerep is összejött Dobó Katának Hollywoodban. A CSI című, népszerű nyomozós sorozatának Lady Heather's Box című epizódban ő alakította a címbéli madám szado-mazo klubjában az egyik szexchatelős pornóst, Chloe Sammst, akit végül le is tartóztattak gyilkosság miatt.

Thor: Sötét világ

Az olyan londoni székhelyű speciális effektes cégek, mint a Double Negative vagy a George Lucas által alapított Industrial Light & Magic ma már egy filmekért rajongó magyar vizuális szakembernek is ugyanúgy elérhetőek, mint egy amerikai vagy ausztrál VFX mágusnak. Menyhei Szabolcs például digital matte painter és environment technical director pozícióban dolgozott a Thor 2-n: Asgard mesés tájait kellett megfestenie, valamint olyan, a valóságban is létező helyeket kellett digitálisan létrehoznia, ahol drága lett volna forgatni.

A 2013-ban mozikba került Thor 2 főgonosza Malekith, a sötét elf, aki vissza akarja taszítani a világot a teremtés előtti sötétségbe. Egyedül Thornak (Chris Hemsworth) lenne esélye legyőzni a gonoszt, de ehhez ki kellett szabadítania a börtönben sínylődő testvérét, Lokit ( Tom Hiddleston), mert csak az ő segítségével tudná visszaállítani az univerzum rendjét.

Die Hard - Drágább, mint az életed

2012-ben tavasztól nyár végéig fél Budapest azon izgult, hol botlik majd bele váratlanul Bruce Willisbe. A kopasz akciósztár ugyanis forgatott jeleneteket többek között a Hősök terén, a Nyugatinál, a Párizsi Udvarban és a Köztársaság téri üres tévészékházban, az a fotó pedig mémmé vált, amikor az Erzsébet hídon elment mellette a piros 7-es. A film ugyan végül bűnrossz lett, de mi, magyarok legalább örülhettünk neki amiatt, hogy felvonult benne egy rakás celebünk! Ganxsta Zolee például egy böszme nagy páncélautóval száguldozott Budapest utcáin, a gonoszok zsoldjában álló Árpa Attilát szokás szerint kinyírták, a mackófelsős Kamarás Iván pedig először elütötte ugyan Bruce Willist, de a jó öreg John McClane akkora sallert adott neki visszakézből, hogy Kamarás rögtön elterült. Íme:

A Die Hard 5-ben McClane megtudja, hogy a fiát, Jacket letartóztatták Oroszországban. Bár elhidegültek egymástól, azonnal a segítségére indul, ám megdöbbenve szembesül azzal, hogy a fia CIA-ügynökként azon dolgozik, hogy megvédje a kormány informátorát, Komarovot. Vitáikat félretéve össze kell fogjanak, hogy kimenekítsék a férfit Oroszországból, és megakadályozzák azt a bűntényt, amely katasztrófával fenyegeti a világot.

Bel Ami

2011-ben az Alkonyat-rajongók legnagyobb örömére Robert Pattinson is Budapestre jött. Az Operánál vette fel a XIX. századi Párizsban játszódó Bel Ami című kosztümös szerelmi dráma utcajeleneteit - a korhű, lovaskocsis-kintornás-gázlámpás utcaképeket két magyar díszlettervező, Borvendég Zsuzsanna és Kovács Attila álmodták meg.

A filmben Georges Duroy (őt alakítja Pattinson) a katonaságtól való leszerelése után a város meghódítására indul, ám olcsó állással, szűkös anyagi körülményekkel kénytelen beérni. Viszont gyorsan rájön, hogy a nők révén érvényesülhet: ellenállhatatlan sármja révén mindenkit kihasznál, hogy egyre feljebb kerüljön a társadalmi ranglétrán. A gátlástalan fiatalember erotikus kalandjai azonban egyre veszélyesebbé válnak...