5 kultfilm, amit semmiképp se hagyj ki a héten!

Good Will Hunting Gladiátor, Ponyvaregény! A Port.hu olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listájáról gyűjtögettük össze a nagy klasszikusokat eheti tévéajánlónkba.

Hétfő: Férfias játékok

Könyvadaptációk mindig is voltak Hollywoodban, csak régen nem volt ennyi filmes blog és fórum, ahol mérgelődhettek volna emiatt az emberek – mert hát bizony a Rambo, a Cápa, sőt, még a Die Hard is egy-egy bestseller megfilmesítése volt anno! A politikai krimik mestere, Tom Clancy is felkapott volt egy időben az Álomgyárban: kedvenc CIA ügynöke, Jack Ryan kalandjaiból kétévente készült filmváltozat Vadászat a Vörös Októberre, Férfias játékok és Végveszélyben címmel a '90-es években.

Jack Ryan (Harrison Ford) fél életét azzal töltötte, hogy terrorakciókat elemzett, titkosszolgálatok lépéseit figyelte. A CIA után most nyugodtabb életre vágyik. Családjával angliai nyaralásra indul, ahol szemtanúja lesz egy terrorista támadásnak. Jackben feléled a régi reflex és közbelép. A tűzharcban megöli az egyik terroristát, ezzel veszélybe sodorja önmaga és családja biztonságát. Jack egyetlen lehetősége: visszatér a CIA-hoz, hogy figyelemmel kísérhesse ellenségei minden lépését. A Férfias játékok a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján ugyan nem szerepel, de számos Harrison Ford-blockbuster előkelő helyen áll a rangsorban, a Star Warstól a Frigyládán át A szökevényig!

Kedd: Good Will Hunting

A kultfilm, aminek a forgatókönyvéért 1998-ban (úristen, 21 évvel ezelőtt!!!) forgatókönyvírói Oscar-díjat kapott a két országos cimbora, Matt Damon és Ben Affleck.

Will Hunting még csak húsz éves, de már kilóg a kemény dél-bostoni munkásnegyed környezetéből. Barátaihoz hasonlóan gürcöl, amikor éppen nem a helyi bárban lóg vagy nem keveredik összetűzésbe a törvénnyel. Sohasem járt egyetemre, legfeljebb gondnokként felmosni a padlót. Mégis homályos történelmi utalásokat idéz fel fényképszerű emlékezetéből és szinte azonnal old meg Nobel-díjas professzorokat is zavarba ejtő matekpéldákat. Az egyetlen dolog, amire ez a bámulatosan okos és lehetetlenül dühös fiatalember nem képes, hogy újabb kocsmai verekedése után kidumálja magát a várható börtönbüntetés alól. Egyetlen reménye Sean McGuire, az egyetemi professzorból lett pszichológus, aki csodálja a fiú érzelmi küszködéseit, és megérti, milyen az, amikor az ember élete állandó küzdelem. A Good Will Hunting a 25. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Szerda: Ponyvaregény

Ma már igencsak fura belegondolni, hogy Tarantino egyik legismertebb és legnépszerűbb filmjében eredetileg nem is John Travolta és Samuel L. Jackson lettek volna a megállás nélkül dumáló, öltönyös gengszterek, Vincent Vega és Jules Winnfield, hanem Michael Madsen (vagy Bruce Willis) és Paul Calderon!

Az idén 25 éves Ponyvaregényben Vincent (John Travolta) és Jules (Samuel L. Jackson) igyekeznek főnöküknek visszaszerezni egy aktatáskát. Ehhez persze meg kell ölniük pár embert, de ez az egyszerű bérgyilkosokkal gyakran megesik. Van továbbá egy bokszoló, Butch (Bruce Willis), aki a hírhedt maffiafőnök, Marselleus Wallace (Ving Rhames) átvágását tervezi. Hogy-hogy nem, odáig fajul a történet, hogy végül már inkább a megmentésére készül, mint a lelövésére. Nem utolsósorban, pedig, van egy piti rabló-párosunk is (Tim Roth és Amanda Plummer), akik éppen egy étterem kirablására készülnek. Ám ott reggelizik Vincent és Jules... A Ponyvaregény a 42. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Csütörtök: Gladiátor

Bizony, bizony, lassan 20 éves lesz a Gladiátor is! Pedig mintha csak tegnap lett volna, hogy Ridley Scott feltámasztotta a szandálos filmek zsánerét, ami nagyjából a Charlton Heston Ben-Hurja és Elizabeth Taylor Kleopátrája idején szállt a sírba az elképesztően költséges ókori díszletek és statisztahadak miatt.

Maximus, a hatalmas római generális (Russell Crowe) a nép kedvence, és az idős uralkodó, Marcus Aurelius bizalmát is élvezi. Az összeesküvés áldozataként haldokló Marcus Aurelius őt teszi meg örökösévé hataloméhes fia, Commodus (Joaquin Phoenix) ellenében. Commodus átveszi mégis a hatalmat, és halálra ítéli Maximust: ő megmenekül, a Hispániában élő családjára mért csapást azonban nem tudja megakadályozni. Összetörten a rabszolgakereskedők kezére jut, akik eladják gladiátornak. Az életéért küzdő Maximust Rómába viszik, ahol felhasználja régi hírnevét, hogy lázadást szítson az eltunyult rómaiak között az elnyomó hatalom megdöntésére. A Gladiátor a 17. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Péntek: Csillagpor

Neil Gaiman napjaink legszórakoztatóbb mesemondója, legyen szó könyvről, képregényről, mozifilmről vagy tévésorozatról. Készült már sorozat a Sosehol és az Amerikai istenek című bestselleréből, valamint az Elveszett próféciákból is (utóbbi társszerzője: Terry Pratchett), a Lucifer után pedig a Sandman képregényekből is jön majd a tévés verzió. A Coraline című regénye 2009-ben kelt életre stop motion animációként, 2007-ben pedig a Kingsman-filmek atyja, Matthew Waughn rendezett filmet a Csillagpor című Neil Gaiman-kötetből. 

Fal választja el a kisvárost a mágikus királyságtól. Egy nap hullócsillag esik le a falon túl. Tristan, aki reménytelenül szerelmes Victoriába, megígéri, hogy elhozza neki. Sikerül átjutnia a falon, de az igazi kaland csak most kezdődik. A Csillagpor a 45. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.