5 szomorú sztori a Jóbarátok sztárjának kisiklott életéből

Matthew Perry az új könyvében őszintén leírt mindent a súlyos gyógyszer- és alkoholfüggőségéről, de arról is, mikor és hogyan bonyolódott futó kalandba Cameron Diazzal, Gwyneth Paltrow-val és Salma Hayekkel.

Matthew Perry, aki Chandlert alakította 10 évadon át a Jóbarátok című sorozatban, eddig is nyíltan beszélt a drogokkal és az alkohollal folytatott küzdelmeiről (itt írtunk róla a PORT.hu hasábjain), de a most megjelent Friends, Lovers and the Big Terrible Thing című önéletrajzi kötetében minden korábbinál mélyebbre ásott a múltjában. Az 53 éves színész ugyanis nemcsak a Jóbarátok forgatásán eltöltött józan és nem egészen józan időszakának emlékeit mesélte el, hanem részletesen beszámolt számos másik hullámvölgyről is, amelybe belekerült.

Forrás: Frederick M. Brown / Getty Images

 

1. Mániákus gyógyszerfüggő lett egy jet ski baleset után

A Jóbarátok sikeres 2. évada után Matthew Perry Las Vegasba utazott, hogy leforgassa a Bolond szél fúj című 1997-es romantikus vígjátékot. Itt azonban egy jet skivel balesetet szenvedett, ami miatt Vicodint írtak fel neki – ez volt a gyógyszerfüggőségének kezdete. A könyvében leírja, hogy egy idő után már napi 55 tablettát szedett be, és különböző trükkökkel kellett próbálkoznia, hogy ezekhez hozzájusson. Migrént vagy más fájdalmat színlelt, és MRI-vizsgálatokon vett részt, hogy az orvosok felírják neki a Vicodint. Vasárnaponként nyitott ajtajú házakat keresett, és idegen otthonok gyógyszeres szekrényeit kutatta át mindenféle tabletták után, amit csak talált.

 

2. Több ezer alkalommal vett részt az Anonim Alkoholisták gyűlésén

Az Anonim Alkoholisták az Amerikai Egyesült Államokban alapított, világszerte elterjedt szervezet azoknak a férfiaknak és nőknek, akiknek céljuk, hogy felhagyjanak az alkohol fogyasztásával. Matthew Perry az évek során saját bevallása szerint 6000 alkalommal vett részt a gyűléseiken, 15 alkalommal volt elvonón, 65 alkalommal járt detoxikálóban és összesen nagyjából 7-9 millió dollárt költött el arra, hogy megpróbáljon józan maradni.

Forrás: Getty Images

 

3. A koronavírus-járvány alatt halálközeli élménye volt

A világméretű koronavírus-járvány alatt Matthew Perry egy svájci rehabilitációs központban volt. Itt a szimulált fájdalmaira napi 1800 milligramm OxyContint kapott (ez egy szintetikus ópiát, szorongás-csökkentő és nyugtató hatású, a hatása a morfinhoz hasonló: eufóriát, jó kedélyállapotot okoz kezdetben, de könnyen függőség alakulhat ki, megnövelve az esélyét annak hogy a beteg önként emeli az adagok gyakoriságát a súlyos elvonási tünetek elkerülése miatt), valamint napi rendszerességű ketamin-infúziós kezelésben is részesült (ez egy olyan fájdalomcsillapítási eljárás, amelyet abban az esetben alkalmaznak, ha a beteg opioidérzékeny).

Egy műtétet is el kellett rajta végezni, amihez propofol injekciót kapott (ennek az altatónak a túladagolása vezetett annak idején Michael Jackson halálához), de 11 órával később már egy másik kórházban ébredt fel, ahol azt mondták neki, hogy a propofol öt percre megállította a szívét. A hosszú újraélesztési procedúra során nyolc bordája is eltört, és az orvos megtagadta tőle a további gyógyszereket, de azt mondták neki, hogy egy Los Angeles-i kórházban még mindig megkaphatja az 1800 milligramm OxyContint. Kifizetett 175 000 dollárt, hogy magánrepülővel hazarepüljön, ám az amerikai orvos közölte vele, hogy ennyit egészen biztosan nem kaphat ebből a szerből, mert a rákos betegeknek szoktak 100 milligrammot adni OxyContinból. Így aztán Matthey Perry még aznap este visszarepült egy magángéppel Svájcba – újabb 175 000 dollár kifizetése után.

Forrás: Michael Ochs Archives / Getty Images

 

4. A piszkos anyagiak

Matthew Perry a saját bevallása szerint csakis annak köszönheti, hogy a Jóbarátok utolsó évadai idején már epizódonként 1 millió dollárt keresett, mert a kollégája, a Rosst alakító David Schwimmer megmondta a producereknek, hogy vagy megkapja mind a hat főszereplő az ugyanakkora gázsit (konkrétan: 1 000 040 dollárt), vagy az egész csapat felmond. Erre írta azt Perry a könyvében, hogy „tartozom neked 30 millióval, David”. Az 1997-es Bolond szél fújért 1 millió dollárt, az 1998-as Hajszál híján hősökért 2 millió dolláros gázsit kapott, így aztán ilyen fizetésekkel a háta mögött saját bevallása szerint már megengedhette magának, hogy 20 millióért vegyen egy olyan luxuslakást, „mint amilyen Bruce Wayne-nek volt A sötét lovagban.” Később azonban nem futott ennyire jól a szekere: a könyvében azt is megemlíti, hogy míg a 2006 és 2007 között futó A színfalak mögött című sorozat epizódonkénti 50 ezres gázsiját sikerült fentebb alkudnia 175 ezerre, azalatt kollégája, Matt LeBlanc 600 000 dollárt vágott zsebre részenként a Joey-ért.

 

5. Félresikerült randevúk Hollywood leghíresebb színésznőivel

A könyvében Perry többször is felidézi, mennyire rettegett attól egész életében, hogy elhagyják őt, és örökre magányos marad – ami miatt a legtöbb romantikus kapcsolatának még azelőtt véget vetett, hogy a barátnőjének egyáltalán eszébe jutott volna elhagyni őt. Ez történt többek között Julia Roberts esetében is (akivel egyébként eleinte faxon keresztül kezdett flörtölni). De elmesélte azt is, hogy randevúzni ment Cameron Diazzal, ám a színésznő szerinte be volt tépve, így véletlenül arcon ütötte Perryt. A színész állítása szerint csókolózott Gwyneth Paltrow-val egy szekrényben, Salma Hayek pedig azért kavart vele a Bolond szél fúj forgatásán, hogy ez a futó kaland a vásznon majd „jobban összekovácsolja a karaktereiket”. A könyvében Perry a fentiek mellett azt is leírja, hogy teljesen belezúgott Valerie Bertinellibe, Eddie Van Halen feleségébe, akivel még csókolózott is, miután gitáros egyszer annyi bort ivott meg egy összejövetelen, hogy elájult.

(via Variety)