5 sztár, akit valamiért kicseréltek egy másik sztárra

Tom Selleckből nem lett Indy, Eric Stoltz helyett Michael J. Fox utazott vissza a jövőbe, a Barátok közt Tildája a sztori közepén változott át. Heti tévéajánló.

Kevin Spacey nemcsak a coming outjával és a zaklatási ügyeivel került be tavaly a hírekbe, hanem azzal is, hogy kivágták A világ összes pénze című életrajzi drámából a botránya után, és Chsritopher Plummerrel forgatták újra a jeleneteit. Nem ez volt azonban az egyetlen színészcsere a filmek és tévésorozatok történetében, ezekből szedtünk most össze néhányat a heti műsorajánlónkhoz.

Hétfő: Indiana Jones és a Végzet Temploma

Ma már elég vicces belegondolni, hogy Indy eredetileg Tom Selleck lett volna, pedig Steven Spielberg és George Lucas még forgatott is vele és a Marionnak kiszemelt Sean Younggal néhány jelenetet.

Tom Selleck viszont az 1980-ban elstartoló Magnum tévésorozatot választotta, így végül az a Harrison Ford kapta meg kedvenc kalapos régészprofesszorunk szerepét, akivel Lucas már az American Graffiti és a két addigi Star Wars-filmen is együtt dolgozott. is együtt dolgozott korábban. Selleck nagy pechje, hogy a hollywoodi színészsztrájk miatt a CBS csatorna végül nem kezdte el a kijelölt időben a Magnum hawaii forgatását, szóval akár be is csatlakozhatott a sztrájkkal mit sem törődő Spielbergékhez a Frigyláda tunéziai és nagy-britanniai forgatásán.

Az Indy-filmeket persze ma már nehéz elképzelni Harrison Ford nélkül – úgy szeretjük mindet, ahogy vannak. Igaz, a Végzet Temploma valamiért sosem tartozott a rajongók kedvence közé, talán mert itt nem az okkult nácik ellen és valami mesés ereklye megkaparintásáért folyt a harc, hanem „csak” néhány szent követ meg pár eltűnt gyereket kellett a főhősnek kihoznia egy emberáldozó szekta régi kalandfilmeket idéző kazamatáiból.

Kedd: Barátok közt

Tévésorozatok esetében egyáltalán nem meglepő, ha menet közben egy népszerű karaktert valami miatt más színész kezd tovább játszani, mint korábban. Ki ne emlékezne Magyarországon arra, hogy a Dallasban Ellie-t, a Ewing fiúk anyukáját két évad erejéig nem Barbara Bel Geddes alakította, hanem Donna Reed? Hasonló tévétörténelmi csere volt az is, amikor az RTL Klub napi szappanoperájában Vili bácsi és Magdi néni unokáját, Mátyás Tildát 2000-től 2002-ig Erdélyi Timea alakította, majd 2009-ig Szabó Erika.

Ezt a sorozatot aligha kell bárkinek bemutatni: a történet a folyton intrikáló Berényi családról és a tágabb rokonságukról valamint a szomszédaikról szól, akik egyáltalán nem élnek idilli életet az egykori gyermekotthon helyén felépült, Mátyás király téri társasházban.

Szerda: Vissza a jövőbe

Nemcsak az Indiana Jonesban, hanem egy másik híres hollywoodi franchise-ban si volt színészcsere az utolsó pillanatban: Robert Zemeckis ugyanis eredetileg Eric Stoltzot szemelte ki minden idők legjobb időutazós filmjének főszerepére. Öt héten át forgattak együtt, ám amikor a producer, Steven Spielberg visszanézte a jeleneteket, szomorúan tapasztalta, hogy egyáltalán nem olyan viccesek, mint amilyennek Zemeckis forgatókönyve alapján hitte.

Spielberg, Zemeckis és Bob Gale döntése végül az lett, hogy kerítenek egy olyan színészt, akinek jobban áll a fiatal időutazó, Marty McFly szerepe, és átcsábították a Családi kötelékek című, népszerű tévésorozatból Michael J. Foxot. Szegény Fox nappal a sorozatát forgatta, éjjelente és hétvégén pedig a Vissza a jövőbe jeleneteit, így a filmre a színészcsere miatt végül 3 millió dollárral többet kellett elköltenie Spielbergéknek.

Csütörtök: Doktor Parnassus és a képzelet birodalma

Egy hete és 10 éve, hogy elhunyt Heath Ledger, aki mindössze 29 éves volt, de a Joker-alakításával örökre beírta magát a filmtörténelembe. Utolsó filmjét, a Doktor Parnassust már nem tudta befejezni, így egyszerre három színész, Colin Farrell, Johnny Depp és Jude Law ugrottak be helyette.

Az őrült és kaotikus film sztoriját elég nehéz kihámozni, de azért van neki: Parnassus doktor (Christopher Plummer) és az ördög (Tom Waits) régóta versenyeznek az emberek lelkéért, akiket egy tükrön rángatnak át egy Terry Gilliam-animációkkal teli, furcsa világba.

Péntek: Ragadozó

És még egy érdekesség a végére: eredetileg Jean-Claude Van Damme ugrált volna az 1987-es Ragadozóban a Predátor jelmezében, csak kirúgták a produkcióból, mert két forgatási nap után elkezdett balhézni John McTiernan rendezővel. Kényelmetlennek érezte a jelmeze, sérelmezte, hogy a játékidő jelentős részében nem is látszódik majd az általa alakított szörny és a neve is csak a speciális effektesek között lesz feltüntetve, nem a sztárok között (sőt, állítólag még egy kaszkadőrnek is sérülést okozott a forgatáson).

A film főszereplője, a Dutch nevű zsoldost alakító Arnold Schwarzenegger az életrajzi könyvében utólag utólag Van Damme-nak adott igazat. A korai Predátor szerinte sem volt valami jó: „inkább vicces volt, mint félelmetes, úgy nézett ki, mint egy gyíkbőrbe bújt pasas kacsafejjel”. Stan Winston trükkmester végül egy Arnoldnál is nagyobb, sisakos-csáprágós szörnnyé dizájnolta át a Ragadozót, aki végül a 2,2 méter magas Kevin Peter Hall alakításában lett kultikus moziszörny.