5+7 jó film az 57 éves Nicolas Cage főszereplésével

Arizonai ördögfióka, Con Air, Képlet, A nemzet aranya 1-2 – jobbnál jobb filmeket csíphetünk el a tévében a születésnapját ünneplő sztártól. Neked melyik a kedvenc Nicolas Cage-filmed?

57 évvel ezelőtt, 1964. január 7-én született a kaliforniai Long Beach-en Nicolas Kim Coppola, azaz Nicolas Cage, aki azért változtatta meg a nevét, hogy saját jogon lehessen sztár Hollywoodban, és ne azért kapjon szerepeket, mert a neves rendező, Francis Ford Coppola unokaöccse (Cage apja, a 2009-ben elhunyt August Coppola a híres filmes bátyja volt). A kis Coppola-fiú a Beverly Hills High Schoolban tanult, a '80-as években kezdett el filmezni. A '90-es években már elismert hollywoodi szár lett belőle Nicolas Cage-ként, elsősorban a Veszett a világA szikla, a Con Air - A fegyencjárat és az Ál/Arc című sikerfilmeknek, valamint az 1996-os Las Vegas, végállomásért elnyert Oscar- és Golden Globe-díjaknak köszönhetően. Az ezredforduló után is csupa olyan népszerű alkotásban tűnt fel, mint a Tolvajtempó, A nemzet aranya 1-2, a Fegyvernepper, a Képlet, a Mocskos zsaru remake-je a Ha/Ver  vagy a legutóbbi évek óriási kritikai sikernek örvendő horrorjai, a Mandy és a Color Out of Space.

Forrás: InterCom

 

A 2000 évek elejétől kezdve azonban Cage sajnos „megélhetési színész” lett. A sikerfilmjei mellett temérdek olyan kétes értékű produkcióhoz adta a nevét jó pénzt remélve, mint a Szellemlovas, a Veszélyes Bangkok, a Féktelen harag, a Boszorkányvadászat, vagy az Elárulva, hogy valamiből törleszteni tudja a több milliós adóhátralékát. Ezek a filmek azonban többségükben óriásit buktak, így a sztár kénytelen volt számos ingatlanját és értékes relikviáját is eladni az elmúlt években: elárverezték már többek között a dinoszauruszcsontjait és híres képregénygyűjteményét is. A szerelemben sem volt sokkal sikeresebb: négyszer nősült és négyszer vált el (Patricia Arquette 1995 és 2001 között,​ Elvis lánya, Lisa Marie Presley 2002-től 2004-ig, a pincérnőből lett színésznő Alice Kim 2004-től 2016-ig,​ a sminkes Erika Koike pedig mindössze négy napig volt a felesége).

Jelen cikkünkben igyekeztünk olyan Nicolas Cage-filmeket összeválogatni, amelyek a jobbak közül valók, és el is lehet csípni a következő napokban-hetekben valamelyik hazai tévécsatornán.

1. Arizonai ördögfióka (1987)

Egy többszörösen visszaeső bűnöző és egy rendőrnő egymásba szeretnek, és össze is házasodnak. Boldogan élnek, csak egyetlen bánatuk van: nem lehet gyerekük. Sebaj, rabolnak maguknak egyet - mégpedig a bútormágnás, Nathan Arizona ötösikrei közül az egyiket. Ennyi gyerek között talán nem tűnik fel a szülőknek, hogy egy hiányzik. Igyekeznek titokban tartani a dolgot, de egyre kevesebb sikerrel, így aztán nem marad más út számukra, csak a menekülés.

 

2. Con Air - A fegyencjárat (1997)

A Fegyencjárat egy repülőgép, amelynek utaslistáját az ország legelvetemültebb bűnözőiből állítják össze. Cyrus Grissom, a Vírus (John Malkovich) és a többiek mind életfogytiglanra ítélt gyilkosok, akiket az ország legbiztonságosabb börtönébe akarnak átszállítani. Közéjük kerül Cameron Poe (Nicholas Cage), az amnesztiával szabaduló rohamosztagos. Ő családjához térne haza, de váratlanul tudomásul kell vennie, hogy megpróbáltatásai folytatódnak. Nem az ügyész, hanem az élet folyamodott súlyosbításért; ami az elkövetkezendő huszonnégy órában vár rá, ahhoz képest az elmúlt nyolc börtönév kismiska. A rabok kiszabadulnak és eltérítik a gépet. Poe pedig tudja, nincs más választása, mint záros határidőn belül visszaszerezni az irányítást. A földön hajukat tépő rendőrök ugyanis nem fognak válogatni az eszközökben, hogy - esetleg egy ártatlannal együtt - eltakarítsanak egy légi-rakomány szennyest.

 

3. Holtak útja (1999)

Ön eddig azt hitte, hogy munkája maga a pokol? Frank (Nicolas Cage) szerette munkáját, de az állandó stressztől kiégett az évek során. Minden telefonhívás lehet egy gyilkosság, akár baleset, emberi tragédia. A manhattani éjszakában Frank társaival mentőzik. Lelkiismeretfurdalás gyötri az elvesztett életek miatt. Sokszor megjelenik előtte egy fél évvel korábban meghalt nő arca, aki megmenthető lett volna. Ki akar lépni munkájából, de valami mégis mindig visszahúzza. Frank és kollégái életét három éjjelen át követhetjük. Larry (John Goodman) örökké éhes, Marcus (Ving Rhames) vallásos fickó, Tom (Tom Sizemore) pedig agresszív egyéniség, ha nem történik semmi...
Martin Scorsese újra szeretve-gyűlölt városának árnyoldalait mutatja be emberien és mesterien.

 

4. A nemzet aranya (2004)

Benjamin Franklin Gates (Nicolas Cage) archeológus - családja hét korábbi generációjához hasonlóan - egy különös kincs megtalálására szenteli életét. A Gates család titkos legendája úgy tartja, hogy George Washington, Thomas Jefferson és Benjamin Franklin Amerika Függetlenségi háborúja idején egy jelentős arany-tartalékot rejtett el "szűkösebb napokra", és az arany rejtekhelyéhez az Alkotmány, valamint a Függetlenségi Nyilatkozat eredeti példányaiban található titkos utalások vezetnek el. Gates-nek nincs semmilyen kézzelfogható bizonyítéka arra, hogy a legendának bármilyen valóságalapja lenne, mégis teljes erőbedobással fog hozzá a titkos kód feltöréséhez és a kincs megtalálásához. Hamarosan azonban mások is értesülnek a kincsről, és megindul a hajtóvadászat.

 

5. World Trade Center (2006)

A 2001. szeptember 11-ei terrortámadás idején John McLoughin (Nicolas Cage) és Will Jimeno (Michael Peña), a kikötői rendőrség két tagja azért megy be az épületbe, hogy segítsenek a bentrekedteknek, ám az ikertornyok összeomlása után mindkettőjüket hat méter mélyre temetik a betontömbök és a fémdarabok. A film igaz történet alapján készült: mindössze 20 embert sikerült kimenteni élve a World Trade Center romjai alól – John és Will volt a tizennyolcadik és a tizenkilencedik közülük.

 

6. A nemzet aranya - Titkok könyve (2007)

Ben Gates (Nicolas Cage) gondban van. Felmerült a gyanú, hogy egyik ősének szerepe volt a Lincoln elnök elleni összeesküvésben. Ben azonnal nyomozni kezd, hogy tisztázza családja nevét, s hamarosan megtudja, hogy az elnöknek birtokában van egy titkos könyv. Az ebben rejlő információkkal nemcsak tisztára moshatja családja nevét, de az amerikai történelem számos nagy rejtélyére is fény derülhet. Két segítőtársával, Abigaillel (Diane Krueger) és Riley-vel (Justin Bartha) az oldalán Ben attól sem riad vissza, hogy betörjön a Fehér Házba, és elrabolja az elnököt (Bruce Greenwood). Ám nem mindenkinek fűződik érdeke ahhoz, hogy a titkok napvilágra kerüljenek.

 

7. Képlet (2009)

Egy iskolai avatóünnepségén elteszik a gyerekek jövőről készült rajzait egy időkapszulába, köztük azt is, amelyik véletlenszerűnek tűnő számsorokat tartalmaz. A kislány elmondása szerint láthatatlan emberek suttogták neki a számokat. Ötven évvel később a kislány által írt számok Caleb Koestlerhez (Chandler Canterbury) kerülnek, aki megmutatja azt az apjának, a híres asztrofizikusnak. John Koestler (Nicolas Cage) megdöbbenve fedezi fel, hogy a számok dátumokat jelentenek, amelyek a világot sújtó nagy katasztrófák időpontjait jelzik az elmúlt ötven évben. A számsort összeállító kislány lánya, Diana (Rose Byrne) segítségével John Koestler versenyt fut az idővel, hogy megakadályozza a végső katasztrófát, az apokalipszist, ami előre elrendeltetett. Alex Proyas filmje.

 

8.  A varázslótanonc (2010)

A főiskolás Dave Stutler (Jay Baruchel) élete váratlanul teljesen felborul, amikor felkeresi őt Balthazar Blake, a varázsló (Nicolas Cage). Balthazar már ezer éve keresi utódját, az utolsó merliniánust, aki képes lesz végezni az emberiséget fenyegető Morganával. Ám Morgana mágusai is akcióba lépnek, és mindent elkövetnek, hogy megszerezzék az úrnőjüket rabságban tartó ereklyét. A legerősebb gonosz varázsló, Horvath (Alfred Molina) hatalmas erőfölényben van segítői révén, ám Balthazar intenzív tanfolyamot tart Dave-nek, hogy felébressze rejtett képességeit.

 

9. Dermesztő rémület (2013)

Egy pszichopata sorozatgyilkos tartja rettegésben az alaszkai Anchorage városát. Az áldozatok többsége prostituált, akiket megerőszakolt, és brutálisan megkínzott, mielőtt végzett velük. A tapasztalata és tudása miatt Halcombe őrmesterre (Nicolas Cage) bízzák a nyomozás vezetését. Halcombe hamar rájön, hogy ki a gyilkos, de nincs bizonyítéka Robert Hansen (John Cusack) ellen. A nyomozás során megismeri Cindy Paulsont (Vanessa Hudgens), az egyetlen nőt, aki túlélte Hansen támadását. A gond csak az, hogy Cindy a trauma óta súlyos drogproblémákkal küzd és esze ágában sincs újra belekeveredni az ügybe. Közben Hansen vérszemet kap, és újabb áldozatokat szed.

 

10. A sötétség kapui (2015)

Mike Lawford professzor (Nicolas Cage) kétségbeesetten keresi fiát, aki Halloween éjszakáján, az ünnepi forgatagban tűnt el. Egy évvel később a férfit ijesztő rémálmok és képek kezdik kísérteni, melyekre nem talál semmiféle ésszerű magyarázatot. Igyekszik kideríteni a háttérben húzódó okokat, s egyúttal feltárni fia eltűnésének körülményeit, remélve, hátha a gyermekre is rábukkan.

 

11. Züllöttség (2016)

Három sittes: Troy (Nicolas Cage), Veszett Kutya (Willem Dafoe) és Diesel (Christopher Matthew Cook) szabadulásuk után egymásra támaszkodva próbálnak meg boldogulni a kinti életben. Troy, a zárkózott lángelme megpróbál beilleszkedni, de a rendszer elleni dühét nehéz magába fojtania. Veszett Kutya az egyik zűrös helyzetből kerül a másikba. Diesel a bérszámfejtés felé fordul, s minden álma egy kertvárosi otthon. Hogy boldoguljanak, elvállalják egy clevelandi maffiafőnök megbízását...

 

12. Bosszú szeretetből (2017)

Július 4-én, az esti kerti partit követően Teena és 12 éves lánya, Bethie hazafelé sétálnak. Elhatározzák, hogy levágják az utat a találkozóhelyen át, ahová Teena is kijárt középiskolás korában. Ám találkoznak egy bandával, és a négy férfi szexuálisan bántalmazza Teenát a lánya előtt. A helyszínre érkezik Dromoor nyomozó, akivel Teene korábban már találkozott. Az özvegy, Öböl-háborús veterán mindent megtesz, hogy igazságot szolgáltasson, különösen, miután a banda felbéreli a rámenős ügyvédet.