8 érdekesség, amit tuti nem tudtál A nagy balhéról

Ezért a filmért kapott először produceri Oscar-díjat egy nő. Az étterem később a Vissza a jövőbe időutazásos jelenetében is feltűnt.

1. Ez a film is egy könyvadaptáció?

Az 1973-ban Paul Newman és Robert Redford főszereplésével mozikba kerülő, kalandos krimi a '30-as évek Amerikájában mutat be két hivatásos szélhámost, Henry Gondorffot és Johnny Hookert, akik át akarnak verni egy befolyásos maffiafőnököt (Robert Shaw). A filmet ugyanaz a George Roy Hill rendezte, aki a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című westernt is (melynek szintén Newman és Redford voltak a főszereplői), a forgatókönyvet pedig David S. Ward írta a valóságban is létező Gondorff testvérek (Fred és Charley) által valóban elkövetett hihetetlen átverések nyomán. Utóbbiakat David Maurer dokumentálta részletesen az 1940-ben megjelent The Big Con: The Story of the Confidence Man című könyvében.

A szerző A nagy balhé bemutatóját követően be is panaszolta a bíróságon plagizálásért a Universal filmstúdiót, de végül peren kívül megegyeztek600 ezer dollár fájdalomdíjban.

Film Mánia

 

2. A forgatókönyvíró saját bevallása szerint nem plagizált

David S. Ward mélységesen felháborítónak érezte, hogy végül (valószínűleg anyagi megfontolásból, valamint az erkölcsi veszteség minimalizálása miatt) a Universal stúdió végül peren kívül egyezett meg David Maurerrel, ahelyett, hogy végigvitték volna a plágiumvádat a bíróságon. A forgatókönyvíró ugyanis saját bevallása szerint egyáltalán nem a The Big Con alapján találta ki a történetet, hanem akkor, amikor egy filmtervéhez nyakig beleásta magát a zsebtolvajok világába:

Mivel még soha sem láttam szélhámosokról szóló filmet, ezért azt mondtam magamnak, hogy ezt nekem kell megcsinálnom.

Ward részletesen kidolgozta a tolvajok földalatti testvériségét, akik egy nagy akcióhoz összegyűlnek, aztán a szélrózsa minden irányába szétszélednek. Kereken egy évébe telt, mire a kész forgatókönyvet finomhangolta olyan szempontból, hogy a nagy svindlinek a nézők is részesei legyenek, de a főszereplők azért maradjanak meg szimpatikus figuráknak.

 

3. Jack Nicholsonnak is felajánlották a főszerepet

Nicholson azonban visszautasította ezt az ajánlatot, arra hivatkozva, hogy az 1973-as Az utolsó szolgálat és az 1974-es Kínai negyed forgatókönyve sokkal jobban lázba hozta. Azt viszont később maga sem tagadta egy interjúban, hogy ő már akkor előre megérezte azt, hogy kasszarobbantó sikerfilm lesz A nagy balhé.

Forrás: Film Mánia

 

4. Robert Shaw eredetileg nem is lett volna benne a filmben

Julia Phillips producer azt írta az 1991-ben megjelent önéletrajzában, a You'll Never Eat Lunch in This Town Again című könyvben, hogy a rendező, George Roy Hill eredetileg Richard Boone-t szerette volna megnyerni Doyle Lonnegan, a nagy hatalmú maffiafőnök szerepére. Csakhogy Paul Newman azalatt az idő alatt, amíg Írországban forgatta a Mackintosh embere című 1973-as thrillerét, odaadta a forgatókönyvet a '70-es években már pont Írországban élő Robert Shaw-nak, ami a brit sztárnak annyira megtetszett, hogy végül ő lett a gengszterfőnök a történetben.

 

5. Robert Shaw nagy Oscar-esélyes volt, de elbukta

Erről szintén Julia Phillips írt a könyvében: szerinte Robert Shaw-t azért nem jelölték a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjra az 1974-es gálán, mert igen rámenősen kezdte el követelni a rendezőtől és a producerektől azt, hogy

Paul Newman és Robert Redford neve után ő következzen harmadiknak a film intrójában.

 

6. Tíz Oscar-jelölésből hetet be is váltott A nagy balhé

Az 1973 karácsonyán bemutatott film hatalmas kritikai és kereskedelmi siker volt. De jól szerepelt a következő évben a 46. Oscar-gálán is: tíz Oscarra jelölték, és hetet meg is nyert, köztük a legjobb rendező (George Roy Hill), a legjobb vágó (William Reynolds), a legjobb eredeti forgatókönyv (David S. Ward) a legjobb díszlet (Henry Bumstead és James W. Payne), a legjobb filmzene (Marvin Hamlisch) valamint a legjobb film kategóriákban. Utóbbi érdekessége, hogy Tony Bill és Michael Phillips mellett a fentebb már említett

Julia Phillips is a díjazottak között volt – ezzel ő lett az első nő Hollywoodban, aki producerként kapott Oscar-díjat.

 

7. A film éttermi jelenete később egy másik kasszasikerben is visszaköszönt

Mivel A nagy balhét is részben a Universal filmstúdió területén található díszletvárosban forgatták le, a vendéglő, amelyben Hooker találkozik Lonnegannel,

ugyanaz a hely, ahol az 1985-ös Vissza a jövőbe étkezdés jelenetében Marty McFly először találkozik a saját apjával,

valamint ahol először látja kötekedni Biffet, és ahonnan megpróbálja telefonon felhívni Brown dokit.

 

8. Készült egy folytatás is a filmhez, A nagy balhé 2 címmel

Mivel A nagy balhé 257 millió dollárnyi bevételt kaszált, egyértelmű volt a Universal Pictures vezetősége számára, hogy kell egy folytatás.

Ez el is készült 1983-ban A nagy balhé 2 címmel, de már Paul Newman és Robert Redford nélkül.

Bár a forgatókönyvíró ezúttal is David S. Ward volt, és elvileg ebben a kolosszális bűntényben is az első rész szereplői voltak a főhősök, Henry Gondorffból Fargo Gondorff lett, Johnny Hookerből pedig Jake Hooker.