9 tévés álompár kedvenc sorozatainkból

Rachel és Ross, Carrie és Mr. Big vagy épp Bobby és Pamela románcának évadokon keresztül drukkoltak a tévénézők a nappaliban ülve.

25 éve minden év november 21-én megtartják a televíziózás világnapját, 1996-ban ugyanis az ENSZ tagállamai erre a napra szervezték meg a World Television Forumot, vagyis a televíziós világfórumot. A  rangos eseménynek az volt a nem titkolt célja, hogy a világ országainak televíziós társaságai olyan témákat állítsanak középpontba, mint a béke, a szeretet és az együttműködés. E jeles nap alkalmából a Looper hasonló listája és saját tévés emlékeink alapján összegyűjtöttünk 9 olyan szerelmespárt, akiknek a boldogságáért az elmúlt évtizedekben hétről hétre együtt drukkolt az egész család a tévékészülékek előtt. SPOILEResek leszünk!

1. Rachel és Ross (Jóbarátok)

Ross (David Schwimmer) és Rachel (Jennifer Aniston) vitathatatlanul a tévétörténelem leghíresebb „se vele, se nélküle”-típusú párja, akik az 1994 és 2004 között futó Jóbarátokban tíz évadon át húzták azzal a nézők agyát, hogy akkor most összejönnek-e (újra) vagy sem. Az természetesen a legelső epizódtól kezdve egyértelmű volt, hogy Ross középiskolai szerelme Rachel iránt soha nem múlt el. Ami ezután következett: Ross egy teljes évadon át epekedett, ám mire Rachel végre rájött, hogy ő is érez valamit a mimóza paleontológus iránt, Ross elkezdett valaki mással randizni.

Később persze összejöttek, de aztán szakítottak, a kettejük közt továbbra is vibráló levegőt viszont a széria írói arra használták fel, hogy mindenféle kalamajkába keverjék a nézők kedvenc párját:

Ross véletlenül Rachel nevét bökte ki a saját angliai esküvőjén,

aztán részegen összeházasodtak Vegasban, végül egy egyéjszakás kalandból gyermekük született, akit végül (kacagtató pillanatok közepette) együtt kezdtek el nevelni. Mindezek után abszolút nem volt meglepő, hogy a fináléban ismét egy pár lettek.

 

2. Monica és Chandler (Jóbarátok)

A rossz nyelvek szerint aJóbarátokat egy idő után már alig lehetett megkülönböztetni a Melrose Place-től, hiszen mindenki kavart mindenkivel. Az egy dolog, hogy Ross és Rachel évadokon keresztül hol együtt voltak, hol szakítottak, aztán végül persze egymáséi lettek, mint a legkisebb királyfi meg a hercegnő a mesékben. De hogy a hatfős társaságban rögtön két álompár is legyen, az azért elég ritka még az irreális helyzeteket teljesen hétköznapi szituációnak beállító sitcomokban is.

Az ráadásul, hogy Chandler (Matthew Perry) összejött a legjobb barátja testvérével, Monicával (Courteney Cox), kezdetben csak egy vicces egyéjszakás kalandnak indult (Monica ugyanis csak azért feküdt le Chandlerrel Ross londoni lagzijának próbavacsoráján, mert el volt keseredve, amiért a vőlegény anyjának nézték, ráadásul eredetileg Joey-val akart volna vigasztalódni, csak nem ő nyitott ajtót).

A sorozat utolsó évadára azonban Chandler és Monica is álompár lettek, akinek pedig nem lett fátyolos a tekintete Monica „fiúkérés”-ekor, hát az az illető nem is ember, hanem valami ufók által itt hagyott robothasonmás.

 

3. Carrie és Mr. Big (Szex és New York)

Nemrég mi is leszedtük a keresztvizet a kultikusnak kikiáltott Szex és new York tévésorozatról, amelynek legharmonikusabb párja alighanem Miranda (Cynthia Nixon) és Steve (David Eigenberg) volt. Mégis a sorozat főhősnőjét, Carrie-t (Sarah Jessica Parker) és évadokon át hol felbukkanó, hol lecserélt barátját, Mr. Biget (Chris Noth) válogattuk be a listánkba. Ők ugyanis elég korán beleszerettek egymásba, ám

párként rengeteg akadállyal kellett szembenézniük, és ez valahogy életszagúvá tette a kapcsolatukat a nézők számára.

Mr. Big rettegett attól, hogy elkötelezze magát Carrie mellett, ami akkor vált végleg nyilvánvalóvá, amikor második (!) szakításuk után feleségül vett egy másik nőt (!!). De Carrie sem volt képes soha elfelejteni Mr. Biget – még következő komoly barátját, Aident (John Corbett) is megcsalta miatta. Végül a sorozat fináléjában Carrie és Mr. Big sokadszorra is összejöttek, majd az első Szex és New York mozifilmben össze is házasodtak.

 

4. Homer és Marge (A Simpson család)

Marge Simpson valahol egy igazi szuperhős, amiért képes elviselni immáron 33. évada a tökkelütött Homert. Egy tévésorozat azonban csak akkor tud ilyen sokáig népszerű maradni, ha a nézők már úgy tekintenek a karakterekre, mintha saját családtagjaik lennének. Bizonyára milliók élnek szerte a világon olyanok, akiknek a zsiványkodó Bartról, az okos Lisáról vagy a 33 év után még mindig kicsi Maggie-ről a saját testvérük jut eszékbe. Mégis Homer és Marge azok, akinek a vitáit, a nevetéseit és a nagybetűs Élettel vívott napi küzdelmeit örökre a szívünkbe zártuk.

Persze, Homer egy lusta és arrogáns tróger, de sokszor ő képviseli a nép egyszerű gyermekét és azt a fajta józan paraszti észt, amelynek a nézőpontjából kiderül, hogy az esetek többségében bizony nem a springfieldi kisember a hunyó, hanem a modern társadalom, amelyben élünk... Marge minden hibája ellenére szereti Homert,

és persze a férfi viszontszereti a maga bumfordi módján.

A kettejük közti szerelem talán sosem volt nyilvánvalóbb, mint a 3. évad 12. epizódjában: ebből a retró hangulatú flashbackből nemcsak az derült ki, hogy Homernak régen volt haja(!), hanem az is, hogy Marge családja helytelenítette a kapcsolatukat, ám amikor a nő teherbe esett, párja megemberelte magát és megkérte a kezét. Sőt, még még a gyűlölt springfieldi atomerőműben is munkát vállalt, mert tudta:  Bart felneveléséhez tisztességes állásra lesz szüksége, tengés-lengéssel nem fog tudni megfelelni az apaszerepnek.

 

5. Bobby és Pamela (Dallas)

A Magyar Televízió 1990. december 31-től kezdte el vetíteni péntek esténként minden idők egyik legnézettebb amerikai szappanoperáját, az Egyesült Államokban 1978 és 1991 között futó, később számos folytatással megtoldott Dallast. A siker titka alighanem mindenhol az volt, hogy a néző elégedetten dőlhetett hátra: lám, a Ewing család úgy úszik a pénzben és az olajban, mint Dagobert bácsi a trezorba zárt aranytallérokban, mégsem tudnak harmonikus életet élni, náluk is állandó a feszkó, a veszekedés, a válás, a megcsalás, az anyagi veszteség és a munkahelyi zűr.

A család jófiúja, Bobby (Patrick Duffy) ráadásul egyúttal a Dallas fekete báránya is volt, mivel afféle modern kori Rómeó és Júlia-parafrázisként a Ewing-család esküdt ellenségei, a Barnes-ok közül választott magának feleséget

a sportkocsival furikázó, mindig kedves Pamela (Victoria Principal) személyében. A párocska viszontagságoktól egyáltalán nem mentes szerelme annyira erős volt (és annyira fontos a nézők számára is), hogy Bobby halála, valamint az odáig vezető út, azaz a teljes 9. évad cselekménye csak Pamela rémálmaiban történt meg, amelyből felriadva végül meglátta a nagyon is élő Bobbyt a még manapság is tévétörténeti pillanatként emlegetett jelenetben.

 

6. Philip bácsi és Vivian néni (Kaliforniába jöttem)

A '90-es években Magyarországon is nagy sikerrel vetítette az HBO az Egyesült Államokban 1990 és 1996 között The Fresh Prince of Bel Air címen futó Kaliforniába jöttemet. A sitcom azonnal feltette Hollywood térképére a címbeli „herceget”, vagyis az ez idő tájt Fresh Prince művésznéven rapperkedő Will Smith-t. De a sorozatnak volt két másik emlékezetes figurája is: a nagyszájú, pronyó Will decens és arisztokratikus bácsikája és nénikéje, a Bel Air-i puccos palotanegyedben élő, olykor hirtelen haragú, de persze azért valójában csupa szív Phil (James Avery) és Vivian (Janet Hubert-Whitten).

A szülőként is sokat turbékoló szerelmespár tagjai a sorozat elejétől a végéig egyenrangú partnerei voltak egymásnak nagyon is harmonikus kapcsolatukban,

Willt pedig saját gyerekükként nevelték az évadok során, anélkül, hogy egyszer is elnézőbbek vagy szigorúbbak lettek volna vele, mint saját, vér szerinti gyermekeikkel.

 

7. Mulder és Scully (X-akták)

Természetesen a '90-es évek egyik legemblematikusabb tévésorozatát, az eredetileg 1993 és 2002 között futó, később pedig két mozifilmben és két újabb évadban folytatódó X-aktákat sem hagyjuk ki a listánkból. Elvégre kezdettől fogva izzott a levegő a sorozat két paranormális jelenségekkel foglalkozó, pici zöld emberkéket, űrből jött alakváltó gyilkosokat és torzszülött mutánsokat üldöző FBI-ügynöke, Fox Mulder (David Duchovny) és Dana Scully (Gillian Anderson) között.

A sorozat megalkotója,  Chris Carter azonban évadokon át húzta a nézők agyát azzal, hogy most akkor vajon

tényleg dúl a szerelem a két sülve-főve együtt lógó, a sok titkos összeesküvés miatt már senki másban nem bízó nyomozópárosban, vagy szigorúan csak munkakapcsolat van közöttük?

Végül Mulder és Scully nemcsak hogy összejöttek, de még gyerekük is született! Jóllehet az kissé belerondított a családi idillbe, hogy a pár évvel ezelőtt a régi kultsorozathoz toldott 10–11. évadban kiderült: Mulder és Scully alakváltó fiának valójában (Mulderhez hasonlóan) a Cigarettás a biológiai apja, vagyis Mulder nem más, mint saját nevelt fia féltestvére...

 

8. Sam és Diane (Cheers)

Közhely, de igaz: az ellentétek vonzzák egymást. Kiváló példa erre az 1982 és 1993 között futott Cheers közönségkedvenc párja, Diane (Shelley Long) és Sam (Ted Danson). A köztük lévő kémia és vonzalom tagadhatatlan volt, és még akkor is kitartott, amikor Shelley Long elhagyta a kocsmában játszódó sitcomot, és Kirstie Alley került a helyére, akinek a karaktere, Rebecca szintén nem volt közömbös Sam számára.

Diane azonban a sorozat fináléjában visszatért,

a két figura kibékült, újra eljegyezték egymást és azt tervezték, hogy együtt költöznek Los Angelesbe. Sam és Diane végül aztán mégis úgy döntöttek, hogy egyszer és mindenkorra véget vetnek kettejük románcának. A Cheers-rajongók alighanem azóta is az öklüket rázzák emiatt...

 

9. Vágási Feri és Vágási Jutka (Szomszédok)

Sajnos gyakran éri az a vád a magyar televíziózás kultikus teleregényét, hogy már a maga korában is mesterkélt és unalmas volt, az állandóan panaszkodó papírmasé hősök pedig visszasírták a kapitalizmus helyett a megbukott szocializmust. Sőt, egyesek odáig mennek, hogy a Szomszédok nem más mint Kádár utolsó bosszúja a magyar nép ellen. Ezektől a mosolyogtató ekézésektől persze a tény még tény marad: 1987 és 1999 között kéthetente csütörtökönként a fél ország Mágenheimék, Vágásiék és Takácsék dolgos mindennapjait nézte, így a Lantos utcai szomszédok idővel szinte már a családtagjainkká váltak.

A sorozatbeli párok közül azért Lenke nénit és Taki bácsit nem mondanánk álompárnak (ahhoz túl sokat zsörtölődtek), a kissé idegroncs fodrász, Juli és a mentőorvosként gályázó mufurc Mágenheim doki pedig nem egyszer kacsingatott másfelé... A három Lantos utcai szomszéd közül egyedül Vágási Feri (Nemcsák Károly) és Vágási Jutka (Ivancsics Ilona) kapcsolata volt már-már idillinek mondható. Házasságukba ráadásul némi népmesei motívum is került, hiszen Ferink bőrkabátos-fülbevalós, csóró telepi vagányként hódította meg a jómódú orvoscsaládból származó, értelmiségi Jutkát,

hogy aztán a mátkája kedvéért intézeti fiúból sok kitartással és szorgalommal felelősségteljes apa, profi nyomdász, éjjel-nappal keccsölő költöztető, fusizó számítógépzseni, sőt, Gazdagrét Batmanje legyen!

 

A Port.hu zenés műsora, a SZESSÖN e heti vendége a Nem akarok beleszólni trió egyik frontembere, Fancsikai Eszter, aki a YouTube-ról úgy lehet ismerős mint Vegamama. Most megmutatta, hogy mit tud a dobok mögött.